ניסים משעל וטל שלו

"מה תעשה מדינת ישראל כשנחזור לשגרה?"

הכלכלן שלמה מעוז התייחס למדיניות הכלכלית של מדינת ישראל, ואמר: "יש לעשות פעולות שאינן תלויות בכלכלה העולמית"


אמש (ד') הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו כי כחלק מהתוכנית הכלכלית לטיפול במשבר הקורונה, יוענק למשפחות סכום של 500 שקלים על כל ילד. הכלכלן שלמה מעוז התייחס למדיניות הכלכלית של מדינת ישראל והביע את דעתו על כך. לדבריו, ישנם הרבה חורים במדיניות הכלכלית, "אותי מדאיג מה תעשה מדינת ישראל ביולי, כשנחזור לשגרה. צריך להקים מפעלים לציוד רפואי, לעשות פעולות שאינן תלויות בכלכלה העולמית". 

הכלכלן שלמה מעוז טען כי נתוני האבטלה כפי שמוצגים בימים האחרונים, אשר מציגים תמונת מצב מדאיגה שלפיה כמיליון אזרחים הפכו מובטלים מאז פרוץ נגיף קורונה במדינה, אינם מדויקים. הוא הסביר כי "אין מיליון מובטלים, זה עניין של הגדרות. מובטל זה אדם שכבר פיטרו אותו והוא מחפש עבודה, אלה נקראים אנשים שזמנית לא נמצאים במקום העבודה, זה בסדר". לדבריו, "80% מהם יחזרו לעבודה אחרי שהגל של הקורונה יעבור, אפילו בסוף יוני-תחילת יולי". שיעור האבטלה טרם המשבר עמד על 3.5% בלבד אך מעוז "מעריך ששיעור האבטלה יעלה ב-10%-7%".

כמו כן, התייחס להשוואה בין המדיניות הכלכלית בישראל לזו הנהוגה בארצות הברית ואמר: "אל תזכירו כל פעם את אמריקה, אני לא רוצה לשמוע את המילה אמריקה. מקסיקו לא נתנה פרוטה לאף אחד, שנעשה השוואה בין-לאומית? אני אעבור כל מדינה ומדינה. ישראל זה לא אמריקה - עזבו את אמריקה". בהמשך, הביע את דעתו על התוכנית הכלכלית שהציגו השבוע ראש הממשלה ושר האוצר ואמר: "אני עברתי על כל התוכנית, היא מלאה חורים ובאמת אין ראייה כללית. הדבר החשוב שכתבו שם, אבל לא פירטו, הוא שהם יוציאו 8 מיליארד שקל להאצת פעילות המשק. אבל רק 1.1 מיליארד שקל לתיקון כבישים, מנהרות, תשתיות, בלאו הכי כל המדינה מושבתת".

לטענתו, "הדבר הגרוע שעשו הוא 13 מיליארד שקל לחל"ת, זו הוצאה שחצי ממנה מיותרת. הם לא עזרו לאלה שיצאו לחל"ת, הם עזרו למפעלים, משרדים וגופים עשירים. במקום שהם ידאגו לחל"ת של העובדים, ואולי לפיצויים או לחצי משרה או עבודה מהבית, המדינה אמרה 'אני אשלם עבור החל"ת' והיא מוציאה 13 מיליארד שקל על חל"ת, במקום נגיד 3 מיליארד שקלים. זה 10 מיליארד שקל מיותרים שזורקים לרחוב, ה-500 שקל זה נחמד, אבל לא מהותי".

הכלכלן הודה כי הוא מודאג מהשאלה מה המדינה תעשה בשביל להוציא את המשק מהמיתון שנכנס אליו. הוא הסביר כי "אנחנו נכנסו למיתון ברבע השני של השנה, נהיה אולי גם ברבע השלישי במיתון". אך לא רק ישראל, "רוב העולם נכנס למיתון". לכן, מעוז טען כי "זה הזמן שהמדינה יכולה לדאוג שיהיו פעולות שהיא עושה שלא תלויות בסחר הבין-לאומי, כי כל העולם שהיה גלובלי - יפסיק להיות. כל מדינה דואגת לעצמה, צריך להקים מפעלים לציוד רפואי, מתברר שאפילו גרמניה סירבה להעביר ציוד לאיטליה. צריך לעשות פעולות לפעילות כלכלית מקומית שאינן תלויות בסחר בין-לאומי ובהייטק, זה מה שלא ראיתי בתוכנית והיו צריכים לעשות".

מעוז הוסיף ואמר: "השאלה היא מה יהיה אחר כך, מאיפה אנשים יוכלו לשלם משכנתא? האם ענף הבנייה יישאר? כמה אנשים ימצאו עבודה לאחר מכן, כדי שלא נעלה לשיעורי אבטלה של 15%-12%. כרגע נותנים לאנשים לנשום, מעבירים להם כסף בלי לבדוק וכו' וזה בסדר, יש שריפה - אז מכבים אותה". לטעמו, "היינו צריכים להגיד לכל המובטלים 'אני עומד לעשות פעולה של 40-30 מיליארד שקל לתשתיות ברשתות המקומיות – ביוב, התפלת מים, פס רחב, ואני אמצא לכם עבודה כי אני מוציא כסף על תשתיות'. כשאני זורק כסף מהאוויר, זה בסדר לטווח קצר, אבל לאחר מכן אנשים ירצו עבודה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

02/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל וטל שלו
ניסים משעל וטל שלו  |  צילומים: 103fm ובאדיבות המצולמת
Paris