הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"מפחד שיותר אנשים ימותו ממחלות קשות"

פרופ' מוטי רביד, מנהל המרכז הרפואי מעייני הישועה, מתריע: "אנחנו כל הזמן מדברים על הקורונה, אבל בבתי החולים יש עוד חולים ממחלות אחרות"


פרופסור מוטי רביד, המנהל הרפואי של בית החולים מעייני הישועה בבני ברק התייחס להתפרצות נגיף קורונה בעיר, ואמר: "האוכלוסייה בבני ברק צעירה, לכן למרות אחוז הנדבקים הגבוה, שיעור החולים במצב קשה הוא נמוך". בהמשך, ענה על השאלה האם המנגנונים העירוניים יכולים להתמודד עם המצב, זאת נוכח הצטרפותו של האלוף (מיל') רוני נומה לכוח העירייה, וגם: מה עתיד להיות בחג פסח?

פרופ' רביד סיפר כי "בית החולים עובד, גם המיון הרגיל פועל והקמנו אוהל משוכלל בכניסה לבית החולים עם 22 מיטות, שמיועדות לכל מי שנכנס ועובר סקירת רופא. אם הוא חשוד בקורונה, לוקחים בדיקה והוא שוהה באוהל עד שיש תשובה". מכיוון שהבדיקות מתבצעות על-ידי המעבדה בבית החולים, לוקח 4 שעות בלבד לקבלת תשובה.לפני כן, כל אדם שנשחד בקורונה היה חייב לשהות בחדר לבד, "אתה לא יודע אם הוא בריא או חולה ולכן הוא לא יכול להיות עם אנשים נוספים. זה גזל הרבה משאבים", אמר.

בבית החולים 'מעייני הישועה' יש "317 מיטות. אנחנו עם קרוב ל-30 חולים ו-8 מונשמים, על הגודל הקטן שלנו זה עומס לא פשוט. אנחנו לא המקום היחיד שמקבל חולים מהאזור, אבל כמובן אנחנו הכתובת הראשונה", אמר הפרופסור. עוד הוסיף ואמר כי "יש הרבה מאוד אנשי צוות בבידוד, יש לנו אנשי צוות שנדבקו. חלק קטן נדבקו כאן והשאר בהדבקה קהילתית". לדבריו, "האוכלוסייה בבני ברק צעירה ולכן למרות אחוז הנדבקים הגבוה, שיעור החולים במצב קשה הוא נמוך, זה המזל".

לטעמו, החברה החרדית "מצטיינת בשלוש תכונות, 1 – הם צעירים, 2 – צפופים מאוד, 3- הממשלה בשבילם זה גוף חיצוני, זו לא הממשלה שלהם, הם לא מרגישים חלק אינטגרלי מהמערכת הישראלית, הם מדברים על 'אנחנו ואתם'". בהמשך, מנה גורם נוסף שהשפיע לדעתו על התפרצות הנגיף בעיר - "ההסברה הגיעה אליהם באיחור". לדבריו, "חלקם לא צופים בטלוויזיה, חלקם צופים רק בערוצים הסלקטיביים שלהם", ומנגד, הדגיש כי רוב הציבור החרדי נשמע להנחיות ומקפיד.

פרופ' רביד הוסיף וטען כי "עדיין יש מוקדים שמצפצפים גם היום, אבל הולכים ופוחתים". לדבריו, מה שקרה טוב זה שהרבנים, כולם בלי יוצא מהכלל, הבינו את המסר, הפנימו את הסכנה ומדברים בכל מקום, כל אחד לצאן מרעיתו, גם לגבי הצורך בבידוד. ברור שיותר טוב לו זה קרה לפני שבועיים-שלושה, אבל טוב שזה קורה כעת, כי בוודאי לא כל האוכלוסייה נדבקה, גם לא רוב האוכלוסייה.

פסח? כמו שבת רגילה

בהמשך, הביע את דעתו על ניהול המשבר בעיר ואמר: "מבצע בידוד חולים החל אבל עושים אותו לאט מידי, יותר מדברים מאשר עושים. הפוטנציאל להמשיך להדביק גדול מאוד, אילו היו מוציאים באמת את החולים למלונות ומדללים משמעותית את מספר החולים - אז ההדבקה הייתה יורדת". הוא הוסיף והתרעם: "למה עדיין לא בודקים כמו שצריך? למה לא מכניסים בדיקות סרולוגיות? יש אלף 'למה' והתשובה לכולן אחת – האיטיות. משרד הבריאות עושה הרבה, אבל הוא לא יכול לבד ולא עוזרים לו".

כמו כן הביע את דעתו על המנגנונים העירוניים והיכולת שלהם להתמודד עם המצב וטען כי "הם לקחו אלוף במילואים נחמד כדי שיעזור להם, אבל הוא גנרל בלי חיילים. מה הוא יכול לעשות חוץ מתוכניות?" הוא הוסיף וטען כי "בשנים האחרונות חל שיפור גדול בבני ברק, גם מבחינת הארנונה, מבחינה תקציבית, מבחינת הסדר, הרבה מאוד דברים השתנו והרבה לא. הצפיפות בכבישים לא השתנתה אבל סך הכול העירייה עובדת".

לסיום, התייחס לסוגיית חג הפסח והודה כי "הרבנים, כולם, הקלו מאוד בכול הנושא של הכשרות, עשו באמת את החיים קלים. אין צורך להגעיל כלים, מספיק לשים אותם בתנור לקצת. לא צריך לעשות ביעור חמץ כמו שהיו עושים, אלא רק את המטבח והמקרר. לא צריך לעשות ניקיונות גדולים, כתבו כולם - כמו שבת רגילה. אלה הבשורות הטובות, כי זה נותן תקווה. זה יהיה באיחור, וזה יעלה בעוד חולים ובעוד מתים - אין ספק. אבל, יש איזשהו אופק שהציבור הזה מתפקח, מבין את הסיכון ומתחיל לעבוד כמו שצריך". פרופ' רביד סיכם ואמר: "יש במדינת ישראל 200 חולים קשים בקורונה, יש עוד 10,000 אלפים חולים קשים בכול בתי החולים. אני מפחד שיותר אנשים ימותו ממחלות רגילות בגלל שהם לא באים לבית החולים לטיפול".

 

עריכה: עופרי גליכמן

02/04/2020

Paris