אודי סגל וענת דוידוב

פרופ' קמינסקי: "כל אדם לא היה נופל בפח של השחצנות הזאת"

פרופ' נפתלי קמינסקי על הטיפול החדשני: "אנחנו הולכים לתת תרופה ניסיונית לא כניסוי" • הטיפול: בדיקות דם, פאנל ואלגוריתם


התפשטות נגיף קורונה בארצות הברית ממשיכה להחמיר ולהעלות מדרגה; נכון ליממה האחרונה, 1,480 בני אדם נפטרו כתוצאה מנגיף קורונה, רובם בניו יורק המהווה את מוקד התפרצות המחלה. פרופסור נפתלי קמינסקי, מומחה לרפואה פנימית וחירום (ביה"ס לרפואה באוניברסיטת ייל) האחראי בימים אלה על טיפול בו-זמנית ב-250 חולי קורונה ועורך מחקר בתחום הריאות, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב וסיפר על המצב המדאיג: "המהלך של המחלה הוא מטעה". בהמשך דבריו, הביע פרופ' קמינסקי ביקורת על אופן ניהול המשבר בארצות הברית, ואף טען כי: "כל אדם ברחוב לא היה נופל בפח של השחצנות הזאת". 

בבית החולים בו עובד פרופסור נפתלי קמינסקי בקונטיקט יש 280 חולים ו-50 מונשמים וזאת לאחר שפינו "יותר משליש מבית החולים שלנו בתור הכנה, אנחנו עכשיו ב-70% תפוסה". כמו כן אמר כי בבית החולים בו עובד "יש מספיק מיטות", אך סייג והודה כי "יכול להיות שלא יהיו לנו, אי אפשר לדעת, תלוי איך זה מתקדם". כמו כן, סיפר כי קיים שיחה ב'זום' עם כל מנהלי מחלקות הריאות בניו יורק, הוא בחן את "הפנים שלהם, האנשים האלה הזדקנו בשבועיים האלה בכמה שנים וזה לא צחוק. אנחנו מדברים על רופאי טיפול נמרץ בניו יורק שרגילים להחזיק בחיים אנשי שימותו בכל מקום אחר, זה משבר נוראי. אתה רואה אנשים שהם על סף שבירה".

לטענתו, הבעיה המרכזית כרגע היא "הזנחה ברמת ההיערכות. הגישה הזאת שאתה מצמצם במשאבים, לא דואג למערכות שירותים, מזלזל במדע. הדבר שאפיין את הממשל האמריקני ב3 שנים האחרונות זה זלזול במומחים, באקלים, ברפואה בכול דבר", והוסיף כי הוא "מקווה שהמנהיגים שלנו יבינו שבלי בריאות אין כלכלה ואין חיים". הוא השווה את המצב כיום מבחינת הצוותים הרפואיים, למלחמה היסטורית שהתרחשה בישראל, "לקצין בתעלה לא עזר שהוא ידע שהמפקדים שלו טעו במלחמת יום הכיפורים. התפקיד שלנו זה לנצח את המלחמה עכשיו".

הוא הוסיף וביקר את מדיניות הממשל בניהול המשבר וטען כי "היית יכול לשים כל מנהיג אמריקני, כל אדם ברחוב, לא היה נופל בפח הזה של השחצנות הזו. להיתפס בלי ערכות בדיקה, בלי ציוד רפואי, עם מסרים שמטעים את הציבור, זה לא ייאמן". הוא התייחס לנושא ביטוח הבריאות בארצות הברית ואמר כי "אין עכשיו שאלה של ביטוח, אנחנו מטפלים בכולם מה שיקרה זה שבתי החולים יהיו בגירעונות נוראיים וישלמו להם. המשבר הוא קשה במדינות עם ביטוח בריאות ציבורי כמו איטליה או פרטי כמו אמריקה".

פרופסור קמינסקי הודה כי נגיף קורונה, covid-19, הוא "וירוס מוזר, הוא מתנהג מוזר. אנחנו יודעים את הדברים הלא נכונים - אמרו לנו שזה לא מדביק באנשים לא סימפטומטיים. המהלך של המחלה הזו הוא מטעה, היא מתחילה אצל חלק מהאוכלוסייה בצורה מאוד שקטה, קצת שיעול שנמשך הרבה זמן, אתה מאשפז אנשים להשגחה והם נראים בסך הכול בסדר", אך במהרה עלולה להיות תפנית חדה במצב, 'אובר דרייב' של המערכת החיסונית. לכן, "אנחנו יודעים יותר להיזהר מהתדרדרות", אמר הפרופ'.

בהמשך דבריו חשף כי בבית החולים בו עובד "אחד הדברים שעשינו זה שהחלטנו בצורה חד משמעית שאנחנו הולכים לתת תרופה ניסיונית לא כניסוי. כלומר, יש לנו ועדה עם מדענים, קלינאים ואנשי אתיקה והחלטנו שבשדה קרב בתנאים משתנים, אנחנו מחליטים לתת תרופה יחסית ניסיונית - נוגדן לציטוקין". אך האם זה עובד? "אלוהים יודע", הודה הפרופסור אך הוסיף כי"לא נדע לגמרי כי זה לא ניסוי מבוקר. אנחנו יכולים להגיד דברים כרגע – אחד, אנחנו לא הורגים את החולים עם התרופה הזו, אנחנו לא גורמים נזק. הדבר השני, במקרים מאוד בודדים זה חד משמעי, כשאדם מתדרדר, נותנים מנה אחת והאדם מתייצב. עכשיו צריך לדעת האם ישפיע על 90 חולים"

כאשר אדם חולה בנגיף מגיע לבית החולים, "כמות בדיקות הדם שעושים לו היא די מטורפת. הסיבה היא שאנחנו הגענו למסקנה שאנחנו לא יכולים להסתמך על הרופא הבודד שמתמודד עם מלא חולים לקבל החלטות, אז אנחנו פשוט לוקחים דם פעמיים ביום, עושים פאנל רחב ויש אלגוריתם. הרופא לא יכול להחליט על הטיפול, אם פרמטר אחד עלה ב-X אתה מקבל את הטיפול הזה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

06/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דונלד טראמפ
דונלד טראמפ  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris