אודי סגל וענת דוידוב

מתקדמים לקראת חיסון לקורונה?

פרופ' יונתן גרשוני (אונ' תל אביב) על ההתקדמות בפיתוח חיסון עליו הם עובדים כבר עשרות שנים, אשר יכול להתאים לנגיף קורונה


יונתן גרשוני ,פרופסור לאימונולוגיה מולקולרית ווירולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל-אביב, קיבל לאחרונה אישור מרשות הפטנטים של ארצות הברית על פטנט לחיסון לנגיפים ממשפחת הקורונה. מאז פרוץ נגיף קורונה בסין בסוף שנת 2019, חוקרים רבים ברחבי העולם עובדים על פיתוח חיסון אך פרופ' גרשוני חשף כי "אנחנו עובדים על זה כבר מאז 2004", והסביר על הפטנט החדש: " אנחנו מנסים לשדרג את החומר הפעיל של החיסון" ואך טען כי "אנחנו עשויים להגיע לתוצאות משמעותיות בתוך חודש או חודשיים".

פרופ' יונתן גרשוני סיפר כי האישור של רשות הפטנטים של ארצות הברית התקבל לבקשה שהגיש עם שותפיו ב-2015, לאחר 15 שנה של עבודה, ואמר כי "זה באמת משמח". הוא הסביר כי עיקר העבודה מתרכזת בחומר הפעיל של החיסונים. "מה שמרפא באמת, החומר הפעיל, הוא מה שיש בפנים. על מנת שנגיף יוכל להדביק תא, הוא בראש ובראשונה צריך להתחבר לתא", אמר והשווה את הפעולה להכנסת מפתח ופתיחת דלת, "אנחנו מנסים לסתום אותו ולמנוע ממנו להתחבר לתא המטרה".

את תהליך העבודה החלו פרופ' גרשוני ושותפיו בשנת 2004 עם נגיף הסארס. "אז אנחנו מצאנו דרך לשחזר את אותו עקב אכילס. כאשר סופסוף מצאנו שיש לנו דרך יפה, כבר לא עניין הנושא של סארס כי האפידמיה התפוגגה. אחר כך החלטנו לראות אם אפשר ליישם את מה שלמדנו בסארס על המרס", והוסיף כי "הצלחנו בינתיים לפתח שיטה לבודד את הרכיב הזה, לשחזר ולשקם אותו בסארס ובמרס". כמו כן, "מרגע שהגנום המבנה הגנטי של הנגיף התפרסם על ידי הסינים, אנחנו מיד נכנסנו למחקר ספציפי לקוביד-19", אמר.

בחודשים האחרונים חוקרים רבים עובדים יום וליל על מציאת חיסון לנגיף קורונה, שגבה את חייהם של מאות אלפים ברחבי העולם. פרופ' גרשוני הסביר כי "רוב המאמצים הולכים על לנסות לנצל את חלבון המעטפת, חלבון גדול למדי, של הנגיף כולו". לדבריו, "ההבדל בנינו לבין המאמצים האחרים זה שאנחנו מנסים להתמקד בנקודת התורפה של הנגיף. בחיסון אנחנו התמקדנו בבטן הרכה של הנגיף, זיהינו דרך על מנת לשחזר את זה ולבודד את זה מהנגיף", אך ציין כי "אין לדעת אם הגישה הזאת תצליח".

לסיום אמר הפרופסור כי "למדנו את העיקרון, איך לזקק את המפתח מכל אחד מהנגיפים האלה בנפרד. זו אותה משפחה, יש דמיון רב ולכן אנחנו מעודדים", והוסף כי זה "עשוי לשדרג חיסונים שאחרים מנסים לפתח". אמנם לטענתו הם "עשויים להגיע לתוצאות משמעותיות תוך חודש-חודשיים", אך "אנחנו מעבדת מחקר באוניברסיטת תל אביב, אנחנו לא יכולים להרים פרויקט של לפתח חיסון של ממש", אמר. לכן, הוא קבע נחרצות כי "חייבים לעשות שיתוף פעולה עם התעשייה".

 

עריכה:עופרי גליכמן

22/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"עשויים להגיע לתוצאות משמעותיות בתוך חודש או חודשיים"
"עשויים להגיע לתוצאות משמעותיות בתוך חודש או חודשיים"  |  צילום: אבשלום שושני/פלאש90
Paris