ניסים משעל וטל שלו

"היה להם מספיק זמן, יום הזיכרון לא בא בהפתעה"

אביה של קים לבנגרונד-יחזקאל ז"ל על החלטת הממשלה לבצע סגר ביום הזיכרון: "המנהיגים מקבלים החלטות חשובות, אבל לא עושים את מה שהם אומרים"


מדי שנה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה עולות משפחות הנופלים לבתי העלמין, שם מתקיימים טקסים רבי משתתפים. השנה, בעקבות החלטת ראש הממשלה להטיל סגר מלא ביום הזיכרון, לא יוכלו המשפחות להגיע לקברי יקיריהם. רפי לבנגרונד, אביה של קים לבנגרונד-יחזקאל ז"ל, שנרצחה בפיגוע בברקן, יעלה לבית העלמין על אף ההנחיות וטען כי "ראיתי שהמנהיגים שלי מקבלים החלטות חשובות, אבל לא עושים את מה שהם אומרים. אני לומד מהם". לשיחה הצטרף חזי, אביו של זיו חג'בי ז"ל, שנרצח אף הוא בפיגוע בברקן, שהחליט השנה לא לפקוד את קבר בנו ביום הזיכרון. הוא הסביר כי "בשבילי כל יום הוא יום זיכרון".

בשנת 2018 התבצע פיגוע הירי באזור התעשייה ברקן שבו נרצחו קים לבנגרונד-יחזקאל ז"ל וזיו חג'בי ז"ל, ואישה נוספת נפצעה באורח קשה. רפי לבנגרונד, אביה של קים ז"ל, התרעם על החלטת הממשלה שלא לאפשר למשפחות שכולות לעלות לבתי העלמין ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל והודה כי לא יישמע להנחיות, "גם אם ישימו שם גדרות אני אגיע". הוא הסביר כי "מאוד קשה להיות ליד הקבר. בהלוויה לא בכיתי ובשום מקום אני לא מביע רגשות אבל כשאני מגיע לקבר אני נשבר. אני פשוט מתפרק שם. יש לי כמה ימים בשנה שאני הולך - ביום הרצח, ביום הולדתה וביום הזיכרון. עוד יום אחד או שניים, אולי. אני לא יכול לעמוד שם, אני פשוט לא יכול. זה גדול ממני".

הוא ביקר את מדיניות המאבק בקורונה, שבעקבותיו החליטה הממשלה על ההגבלות ביום הזיכרון, ותהה מדוע אסור לעלות לבית העלמין והתקהלויות אחרות מאפשרים. "לפני יומיים הפגינו כל העצמאים על התנהלות הממשלה שמבטיחה ולא מקיימת, זה בסדר? זה מותר? בסופר מותר להיות? אתמול נפל בניין בראשון, 100 עובדים היו, זה בסדר?", התרעם לבנגרונד. "הם אמרו שאת ליל הסדר נעשה לבד. אני אזרח ממושמע, אני ישבתי פה בליל הסדר לבד. פשוט אני לוקח דוגמה מהמנהיגים שלי, ראש הממשלה הביא את הבן שלו והנשיא את הבת שלו. הם בעצמם לא מאמינים ולא עושים את מה שהם אומרים אז אני לומד מהם, אני מקבל מהם השראה", הוסיף.

ניסים משעל ציין בפני לבנגרונד כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא עצמו אח שכול, אחיו יונתן 'יוני' נתניהו נפל במבצע אנטבה בשנת 1976. "ראש הממשלה מספר לנו הרבה סיפורים אבל הוא בעצמו לא מקיים את מה שהוא אומר. הוא אומר שהמשפחות השכולות לא יגיעו, אבל הוא יכול להגיע – מישהו יודע? הוא עושה מה שהוא רוצה, אבל אומר לאחרים - 'אל תעשו'. הוא צריך לתת דוגמה, הוא צריך להיות הראשון לא לעשות", השיב לו האב.

חזי, אביו של זיו חג'בי, הצטרף לשיחה וטען כי לטעמו לא צריך לעלות לבתי הקברות, אך הודה כי "כמו שמאפשרים אתמול באיקאה, כמו שמאפשרים בסופר להכניס כמויות מסוימות, אז מי שבכול זאת מתעקש - צריך לאפשר לו. אי אפשר ללכת עם הראש בקיר". הוא עצמו החליט השנה לא לפקוד את קבר בנו, והסביר כי "בשבילי כל יום הוא יום זיכרון. כל יום שישי אני עולה לקבר, משקה את הצמחים, מדליק נר. זה לא יום מיוחד בשבילי יום הזיכרון, אבל יש כאלה שזה מושרש אצלם וחשוב להם. יש כמה מאות או אלפים כאלה בכל המדינה, אז אני לא חושב שצריך ללכת איתם ראש בראש".

"אי אפשר לאסור על מישהו את מה שהוא מרגיש בלב"

בהמשך דבריו, רפי לבנגרונד ציין כי "יש משפחות שכולות שמקבלות את הדעה שזה מסוכן ולא יגיעו, אני אגיע. אני מבין שיש הורים שכולים, אנשים מאוד מבוגרים שמבינים את המצב שלהם, שהם בסיכון הכי גבוה. אז אם יש אבא בן 70 ומעלה אני מבין - הוא לא צריך להגיע לשם. זה מסוכן מדי". הוא סיפר כי בתו, קים, קבורה בבית עלמין בראש העין, "היא גם לא בחלקה הצבאית אלא בחלקה רגילה. אני לא רואה שום בעיה שאגיע לבית הקברות ביום הזיכרון".

לדעתו, ניתן היה למצוא פתרונות למצב, "תגבילו את הכמות של האנשים שיכולים להגיע, תגידו שיבואו מהמשפחה הגרעינית בלבד שניים-שלושה אנשים, לא משנה כמה, אבל להגיד לי אתה לא תלך לקבר? היה להם מספיק זמן, הם ידעו שהיום הזה מגיע, זו לא הפתעה. זה מקום גדול, אפשר לשמור מרחק של שני מטרים אחד מהשני, לשים מסכות, כפפות וכל מה שצריך לשים". חג'בי תמך בדבריו של לבנגרונד וטען כי "במקומות כמו הר הרצל שיש 4,000 קברים, אפשר לחלק את זה לשעות ולבדוק שלא יהיו המונים", והדגיש כי "אי אפשר לאסור על מישהו את מה שהוא מרגיש בלב".

אתמול (ד') עלתה הצעה כי נציג אחד בלבד מכל משפחה שכולה יוכל לעלות לבית העלמין. אומנם ההצעה טרם התקבלה, אך לבנגרונד הודה כי הפתרון הזה טוב. מנגד, אם יוחלט כך, תעלה השאלה מי מבני המשפחה יבחר דבר שעלול ליצור בעיות נוספות. על סוגיה זו טען לבנגרונד כי "יש הרבה החלטות קשות בחיים", וסיכם: "יש פתרונות. אם באמת רוצים - אפשר לפתור כל דבר".

אביו של זיו חג'בי ז"ל הודה כי בימים אלו המציאות איננה קלה עבור משפחות השכול. "אתה צריך לחיות משהו שאתה לא יודע מאיפה בא לך. מצד שני, אתה נופל על מצב כמו היום עם הקורונה וכל המשתמע עם ההגבלות. זה לא פשוט לאנשים לקבל את זה שאומרים – 'אתה לא תעלה לקבר של הבן שלך'". לסיום, ציין האב כי "רוב האנשים, כ-90% מהם, הם אנשים בקבוצת סיכון. צריך לחשוב על זה, עם כל הרצון הטוב שאנחנו רוצים להיות עם הילדים, גם צריך לחשוב על הכלל".

 

עריכה:עופרי גליכמן

23/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גיא פלג
גיא פלג
Paris