הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"לא יודע מי הערבי שיזחל לממשלת נתניהו"

ח"כ אחמד טיבי על החלטת הממשלה למנות שר לענייני מיעוטים: "אנחנו לא צריכים את זה, ונהיה אופוזיציה לממשלה המנופחת"


בסוף השבוע יחל חודש הרמדאן והעולם הערבי מוצא עצמו חסר אונים אל מול השלכות מגפת הקורונה. לפי תפיסת המוסלמים, חודש הרמדאן הינו חודש של איחוד, משפחתיות, קרבה ואילו השנה יאלצו לחגוג אותו באופן מצומצם, תוך שמירה על ריחוק חברתי ואכיפה נרחבת. לפי הוראות הממשלה, תוגבל התנועה ביישובים הערביים החל מהשעה 18:00 ועד לשעה 03:00 לפנות בוקר לצד סגירת חנויות, לאורך כל החודש. חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) שוחח עם חברי הקבינט על החג המתקרב וההיערכות בקרב הציבור הערבי בישראל, והודה כי "זאת תהיה משימה מאתגרת".

חבר הכנסת אחמד טיבי הסביר לחברי הקבינט מדוע לדעתו אכיפת ההנחיות במהלך החודש תהיה לא פשוטה, "לא מדובר ביום, יומיים או שבוע אלא ב-30 יום". הוא סיפר על ההתנהלות ברמדאן בימים כתיקונם, "הארוחה המפסקת בדרך כלל היא המונית, משפחה מורחבת, זה חודש שמתחברים ביחד. אחר כך יש בדרך כלל תפילה המונית במסגדים ויש יציאות לחנויות שעה-שעתיים לפני האיפטאר. את כל זה החלטנו להפסיק, ראשי הציבור הערבי, הנהגת הציבור הערבי, אנשי הדת שסגרו את המסגדים כבר לפני מספר שבועות. אנשי הדת המוסלמים הקדימו את ההוראות אפילו של משרד הבריאות בהקשר זה", והוסיף כי "זה היה צעד אמיץ ונכון".

חודש הרמדאן הוא חודש שמח, בו אנשים מסתובבים לאורך כל הלילה, היישובים מקושטים ואפילו יש זיקוקים. השנה, חבר הכנסת הודה כי "אמרתי אתגר כי יש גם את החלק הזה של הצעירים שבדרך כלל ההיענות שלהם קטנה יותר מאשר מבוגרים". הוא הוסיף ואמר כי "אנחנו מכוונים, גם הסברה, גם פניה, גם הרשויות המקומיות. חייבים לאכוף את ההוראות וראשי הרשויות גם קיבלו תקציב מיוחד, לא מספיק, אבל קיבלו".

לדבריו," ראשי הרשויות הכי חוששים, כל אחד ליישוב שלו, שמא אי ההיענות להוראות תגרום להתפרצות וירוס הקורונה", והוסיף כי "ראשי רשויות נפגשו עם ראש הממשלה. היוזמה שלהם היא לגבי הצורך בהגבלה וקריאה לאנשים לא לפתוח חנויות לפני האיפטאר, והגבלת תנועה אחרי. יש ועד מקומי, וועדי חירום ורשויות בכל יישוב, אבל המשטרה תהיה במקום", והוסיף כי "אני מקווה שלא יהיה חיכוך". ח"כ טיבי קרא למאזינים "להיענות להוראות גם כשהן קשות. זה חשוב לבריאות של כולנו. אני פונה לכולם להיענות להוראות, זה בדרך כלל חודש של ביחד אבל לא הפעם".

לאחרונה מספר ישובים ערביים נכנסו לראשית הטבלה בהתפרצות הקורונה בישראל, כדוגמת דיר אל אסד, אום אל פאחד ורהט. חבר הכנסת הסביר כי מדובר בפונקציה של בדיקות בלבד. "בתחילת הבדיקות כאשר הוקמו 4-5 מתחמים של 'היבדק וסע' בערים יהודיות ולא הוקם באף יישוב ערבי שיעור הנדבקים היה 1%. מאז שאנחנו עובדים מול מד"א, מול אלי בין, הם הגבירו את הבדיקות לפי הוראה של משרד הבריאות. אתמול שיעור הבדיקות של הנבדקים הערבים ב'היבדק וסע' עלה ל-27% יותר מהשיעור שלנו באוכלוסייה", אמר וציין כי "מד"א ואלי בין עושים עבודה מצוינת ביישובים הערבים".

"שלום ישראלי-פלסטיני על בסיס סיום הכיבוש"

בהמשך דבריו הביע ח"כ טיבי את דעתו על משבר הקורונה ואמר כי "האתגר הזה והמשבר הזה הוא משבר קשה לאנושות כולה, לעולם כולו; כאן בארץ לכולנו ערבים ויהודים כאחד; בחבל ארץ הזה, לישראלים ולפלסטינים ללא יוצא מן הכלל. לכן, הרגשת ה'ביחד' אל מול האיום הנוראי הזה על החיים, על הקשישים, על הצעירים, על הקיום של כולנו חייבת לדחוף את כולם למאמץ משותף". הוא הדגיש כי הוא מפריד "בין המאבק נגד הקורונה שהוא מאבק של כולנו לבין עמדות פוליטיות או לאומיות". מנגד הודה כי "אין ספק שהמאבק המשותף והפחד המשותף יכול לקרב אנשים. אני חושב שישראל, שיש לה יכולת ארגונית טובה יותר, יכולת של מערכת בריאות מפותחת יותר מאשר ברצועת עזה, צריכה להגיש סיוע בבדיקות אם היא יכולה או מתבקשת. כך גם לגבי הגדה המערבית, כי כשאתה תחת כיבוש האפשרויות שלך קטנות יותר".

השבוע צויין יום הזיכרון לשואה ולגבורה, וחבר הכנסת טיבי צולם עומד בעת הצפירה לזכר 6 מיליון היהודים הנרצחים היהודים. הוא סיפר כי "רק על העמידה שלי שלשום קיבלתי עשרות טלפונים מיהודים, גם מאלה שמתנגדים אליי". עוד אמר כי "דווקא ברגעים האלה צריך להשיל מעלינו את הגלימה הדתית, לאומית, פוליטית ולגלום גלימה אנושית בלבד, כדי לומר לא עוד לגזענות, למכונת ההפרדה הגזעית, גזענות על רקע ביולוגי. יש לי אמפתיה רבה לניצולי השואה, לרבות אלה שאני חי איתם באותה הארץ". חבר הכנסת הבהיר כי "זה לא משנה כהוא זה את האמירה שלי לגבי הצורך להגיע לשלום ישראלי פלסטיני על בסיס סיום הכיבוש. זה לא ישתנה לעולם האמירה הזאת".

כמו כן, התייחס חבר הכנסת לממשלה המסתמנת כמו גם לחבריו החדשים לאופוזיציה, ביניהם אביגדור ליברמן ויאיר לפיד, "חברים לאופוזיציה לא בוחרים, הם נכפים עלייך. אמרנו שאנחנו לא רוצים להיות בממשלה, מקסימום אמרנו שנהיה גוש חוסם. מאוד רצינו, הדבר לא התאפשר גם בגלל שאנשים שהתנגדו לאופן עקרוני לכך שחברי כנסת ערבים ישפיעו על תהליך קבלת ההחלטות".

חבר הכנסת טיבי הביע את דעתו על האפשרות שיו"ר כחול לבן בני גנץ ימנה שר ערבי לענייני מיעוטים. "את הממשל הצבאי סיימנו בתחילת שנות ה-60, אנחנו לא צריכים שר לענייני מיעוטים ואני לא יודע מי זה הערבי עם הכבוד העצמי והיושרה שיזחל לממשלת נתניהו, ממשלת הסיפוח, שיהודים יוצאים ממנה או נוטשים אותה". לסיום אמר כי "אנחנו נהיה אופוזיציה לממשלה המנופחת הזאת, הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל, שתהיה ממשלת נתניהו החמישית, ממשלת ימין של סיפוח ושל חוק לאום".

 

עריכה: עופרי גליכמן

23/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אחמד טיבי
אחמד טיבי  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris