אודי סגל וענת דוידוב

לקראת גל נוסף של קורונה?

מנכ"ל בית החולים 'רמב"ם' על התפשטות הנגיף: "אני מגבה את מהלכי משרד הבריאות, הכול תלוי בצייתנות של האזרחים"


בפעם הראשונה מאז התפרצה מגפת הקורונה, ילדה בת 11 מביתר עלית אושפזה במצב קשה לאחר שנדבקה בנגיף קורונה. ביום שישי חלה החמרה במצבה והיא הועברה לקבלת טיפול במרכז הרפואי פוריה. אתמול (א') היא הועברה לבית החולים 'רמב"ם' עם פגיעה בשריר הלב, וכיום היא מורדמת ומונשמת. "ברוב המקרים הפגיעה הפיכה, אבל לעיתים היא המשכית", אמר מנכ"ל בית החולים 'רמב"ם' ד"ר מיכאל הלברטל. 

ד"ר מיכאל הלברטל, מנכ"ל בית החולים 'רמב"ם', דן במקרה הייחודי של הילדה בת ה-11 אשר נדבקה בנגיף קורונה ומצבה מוגדר קשה. הוא סיפר כי הילדה שהתה עם משפחתה במלון ייעודי כמה ימים מכיוון שיש "מספר אנשים בתוך המשפחה שחולים. היא התחילה להרגיש לא טוב ולכן הגיעה לבית החולים פוריה ביום שישי, שם הידרדרה ונפסקה לה הנשימה. היא הועברה אתמול מבית החולים פוריה אלינו, היא כרגע כמובן מורדמת ומונשמת", והדגיש כי "מצבה יציב לחלוטין". עוד אמר כי "היא הועברה מתוך מחשבה שהיא תצטרך סיוע באמצעות אקמו ובינתיים, לפחות, אין בזה צורך".

היא אובחנה עם מחלה שנקראת 'מיוקרדיטיס', שלדבריו של ד"ר הלברטל "נלווית לווירוס הזה אבל היא לא ייחודית לווירוס הזה". הוא סיפר כי "אתמול בלילה הועבר אלינו נער נוסף מבית חולים אחר, 'זיו', שיש לו גם מיוקרדיטיס אבל עם וירוס אחר לחלוטין". הוא הודה כי "זה אירוע נדיר", אך הוסיף כי "זה לא אירוע שכיח שמווירוס נפגע הלב, אבל זה לא אירוע שאנחנו לא רואים מדי פעם". עוד ציין מנכ"ל בית החולים 'רמב"ם' כי "ברוב המקרים הפגיעה היא הפיכה. צריך לנוח ולכן צריך סיוע אבל יש לעיתים שהפגיעה היא המשכית".

כחלק מתוכנית החזרה לשגרה שהממשלה מגבשת מתקיימים דיונים רבים הנוגעים למערכת החינוך, כאשר עיקר הדיונים מתרכזים סביב השאלה – האם ילדים מדביקים או נדבקים בנגיף קורונה? ד"ר הלברטל הסביר כי "לפחות מהנתונים בעולם אנחנו רואים שהילדים כן נדבקים, המחלה שלהם בדרך כלל יותר קלה אבל זה לא תמיד ככה. אנחנו יודעים שילדים יכולים לחלות במחלה קשה כמו הילדה הזאת". הוא הוסיף כי "זה נכון שרוב בתחלואה הקשה נמצאת בגיל המבוגר, לנו כבר הייתה תינוקת בת 24 יום שנדבקה וחלתה בקורונה".

הוא הוסיף והתייחס לנתונים הידועים כיום על אודות הנגיף והסביר כי "כמו כל וירוס חדש שמגיע ותוקף אותנו, לכל אחד יש את השונות שלו. אנחנו רואים באמת שזה כנראה מחלה שמשפיעה על כלי הדם ומפושטת בכל הגוף. החולים האלה בדרך כלל מבוגרים יותר, יודעים שיש להם יתר לחץ דם ומחלות נלוות, שכולן סביב בעיות בכלי דם והם מפתחים אי ספיקת כליות". עוד אמר כי "נכון שרובם מתחילים עם דלקת ריאות ואי ספיקה נשימתית אבל בהמשך רואים פגיעות במערכות נוספות. רוב החולים הקשים יש להם פגיעות בהרבה מהם נושא הכליות ומערכות נוספות, ובלב כמובן".

"יש אפשרות שיהיה גל נוסף בשבועות הקרובים"

בבית החולים 'רמב"ם', "לשמחתנו, כמות התחלואה פה היא נמוכה כרגע. במחלקת הכתר שלנו מאושפזים רק חמישה אנשים שהילדה אחת מהם ומקווים שעם ההיענות של האזרחים זה יישמר", אמר ד"ר הלברטל והוסיף כי הם נערכים לאפשרות של התפרצות חוזרת. "כרגע במסגרת הוראות משרד הבריאות העמדנו שתי מחלקות שיש לנו כרגע, כ-80 מיטות עם אפשרות להנשים 46 חולים. בגל הבא אנחנו מוכנים להנשים, אם נצטרך ואני מקווה שלא, בבית החולים התת קרקעי 900 חולים".

יש הטוענים כי נגיף קורונה, בדומה לשפעת העונתית, יתפרץ בחודשי הסתיו והחורף בכל שנה. ד"ר הלברטל נמנע מלצאת בהכרזות חד-משמעיות בנושא, "הנבואה ניתנה לשוטים ואני לא חושב שאני יכול להתנבא פה מתי זה יגיע", אמר והוסיף כי "לפחות ממה שאנחנו רואים יש את הגל הנוכחי שכרגע עושה רושם שהוא די בשליטה, שוב פעם לאור החלטות משרד הבריאות, ויש אפשרות שיהיה גל נוסף בשבועות הקרובים כתוצאה מיום העצמאות והרמדאן".

לדבריו, התפרצות חוזרת תלויה "מאוד בצייתנות של האזרחי שיהיו בבידוד חברתי, יעטו מסכות על האף והפה, היגיינת ידיים לא דברים מסובכים מדי ואם ככה זה יהיה את הגל הנוכחי אנחנו נעבור". לסיום התייחס למדיניות הטיפול של משרד הבריאות במגפה ותמך בהחלטות שהתקבלו עד כה. "ברמת בית החולים - יש חולים עם קורונה והצוותים מוגנים לחלוטין, באמת עם האמצעים הפשוטים האלה שצריכים לעשות. כולם צריכים להפנים שזה מה שאנחנו צריכים לעשות בתקופה הקרובה", סיכם.

 

עריכה: עופרי גליכמן

27/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיף קורונה
נגיף קורונה  |  צילום: פלאש90
Paris