אראל סג"ל

ניגוד העניינים של כבוד השופטת

קלמן ליבסקינד ('מעריב') יצא נגד אסתר חיות וטען כי היא פועלת מתוך ניגוד עניינים: "אנחנו יודעים מה קורה כשפוליטיקאים נתפסים במצב כזה"


קלמן ליבסקינד, כתב 'מעריב' ו'כאן', פרסם בסוף השבוע האחרון רשימה של ניגודי עניינים והתנהלות בעייתית מצידה של נשיאת בית המשפט העליון, עו"ד אסתר חיות. ליבסקינד סיפר על אותם מקרים ומתח ביקורת על התנהלותה של חיות.

"אני מטפל כבר שנה, אולי יותר, בכמה עניינים שקשורים להתנהלות של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, בכל מה שנוגע למצבים שבהם היא לכאורה יותר או לכאורה פחות הייתה במצב של ניגוד עניינים. אנחנו יודעים מה קורה לפוליטיקאים שנתפסים במצבים כזה, משום מה אצל השופטים יש סלחנות גדולה יותר, הסלחנות באה קודם כל מצידם של השופטים ביחס אל עצמם", אמר ליבסקינד בפתח השיחה.

בהמשך הוסיף: "זה התחיל עם פרסום שלי, על כך שהנשיאה חיות - שממעטת מאוד להעביר תיקים לגישור - בעיקר כי בדרך כלל יש הרבה יותר גישורים בערכאות נמוכות יותר מהעליון - היא העבירה תיקים לגישור אצל השופטת בדימוס הילה גרסטל, חברה טובה מאוד שלה. השופטת חיות בעצמה הציעה לצדדים להעביר אל גרסטל את הטיפול בתיק שלהם לגישור", טען ולדבריו: "אם זה היה קורה אצל פוליטיקאי, אני חושב שאני יכול להעריך איך זה היה נגמר".

עוד פירט ליבסקינד כי "זה המשיך עם פרסום על כך שהשופטת חיות הרימה את ידה בוועדה לבחירת שופטים בעד מינוי העוזרת המשפטית שלה לשעבר לשופטת. חשוב להזכיר ולהסביר, ש-3 פעמים לפני שחיות נכנסה לתפקיד שלה, אותה עוזרת לשעבר לא הצליחה לעבור את הוועדה לבחירת שופטים - ואז הגיע חיות, והיא מונתה. אחר כך היה את הסיפור השלישי שבו שאלתי ותהיתי, איך זה יכול להיות שחיות מצהירה שהשופטת ענת ברון, היום בעליון, קודם במחוזי, היא חברה מאוד קרובה שלה, אבל במספר מקרים, כשברון עדיין במחוזי, חיות יושבת בעליון, לפעמים כדן יחידי, כלומר רק היא, בבקשות ערעור על פסקי הדין של החברה שלה", הסביר העיתונאי ונתן דוגמה: "אני אגיד את זה ככה, נגיד ואני שופט עליון, ואתה סג"ל שופט מחוזי, אני לא אשב בערעור על החלטה שלך כי אנחנו חברים, אני לא יכול להתעלם מזה".

כאשר סג"ל טען כי בפרסום האחרון של ליבסקינד בשבת, נראתה עליית מדרגה בניגוד העניינים לכאורה של השופטת, וליבסקינד פירט על כך: "בעלה של השופטת אסתר חיות, עורך הדין דוד חיות, מייצג כבר עשרות שנים הרבה מאוד חברות ביטוח, למעשה חלק ניכר משוק הביטוח בישראל, הרבה שנים, עשרות שנים. השופטת חיות הייתה אמורה להתנזר מעיסוק בתחום הזה, לא רק בתיקים שהוא קשור אלא בכלל בשוק, כי גם בתיקים של חברות ביטוח שבעלה לא מייצג, יש עיסוק בסוגיות שמשפיעות עליו. בסופו של דבר פסק דין שעוסק באזרח שנפגע בתאונת דרכים ותובע חברת ביטוח אחת, דומה ורלוונטי גם לתביעה של אזרח אחר שתובע חברת ביטוח אחרת. מכיוון שיש הרבה פעמים החלטות עקרוניות ופסקי דין עקרוניים, היא לא הייתה צריכה לגעת בסיפור הזה. מה מתברר? שלא רק שחיות עסקה בענייני ביטוח שרלוונטיים לבעלה, אני שלחתי לה בשבוע שעבר לתגובה 10 דוגמאות לתיקים שבהם היא דנה בעבר, בעניינן של חברות שבעלה מייצג. אני חוזר שוב, בעלה מייצג חברה, מקבל ממנה כסף, ואשתו אסתר חיות יושבת ודנה בעניינה של אותה חברה או בתביעה נגדה".

ואנחנו לא מדברים על שופטת זוטרה, אנחנו מדברים על נשיאת בית המשפט העליון.
"היום נשיאה".

אז היא הייתה שופטת בית עליון.
"היא הייתה שופטת בית משפט עליון. כדי להבין עד כמה מטורף הסיפור הזה, הראיתי תיק אחד, בקשה לדיון נוסף, תיק שנדון בהרכב של 7 שופטים, דיון עקרוני שמשפיע מאוד על עולם הביטוח ומצוטט מאות פעמים בפסיקה מאז", אמר ליבסקינד, והסביר: "חיות ישבה בתיק הזה שמתנהל בין 2 חברות ביטוח לבין הביטוח הלאומי. 6 שופטים פסקו בהליך הזה בעד הביטוח הלאומי, חיות לבדה בדעת מיעוט פסקה בעד חברות הביטוח, כשאחת מ-2 חברות הביטוח שהיא פסקה בעדן מיוצגת באותם ימים ממש על ידי בעלה, הסיפור הזה מובן?"

יש תביעה בין הביטוח הלאומי לבין חברות ביטוח, חיות מצדדת בעמדה של חברות הביטוח, כשבעלה הוא אחד מעורכי הדין של חברת ביטוח שקשורה בתביעה.
"כן, כמובן לא בהליך הזה. פניתי אליך ואמרתי ככה, 'גם אלמלא בעלך קשור באחת החברות הללו, מדובר בהליך שקובע הלכה עקרונית. 7 שופטים, בעלך מייצג הרבה חברות, זה בוודאות משפיע עליו', מה זה בוודאות? חודשיים אחרי ההליך הזה בעלה בבית משפט מצטט את פסק הדין שלה, השופט מצטט את פסק הדין שלה, זה לא נורמלי, אני כמעט מתקשה להסביר כמה זה לא נורמלי ולא מובן. אני אומר, גם אם בעלה לא קשור בכלל לאף אחת מהחברות האלה, זה איום ונורא. אמה מה, ש-2 החברות שמערערות בהליך זה - אני לא זוכר לגבי איזה צד הן, אולי מערערים נגדן - הן 2 החברות 'אררט' ו'אבנר'. פניתי לשופטת חיות ואמרתי לה, 'אבל באותם ימים בעלך ייצג את 'אבנר'', ענתה לי הנשיאה חיות, 'אבל אבנר היא לא המבטחת העיקרית בתיק הזה'. נניח שזה נכון, מה זה רלוונטי? יש 2 חברות שנידונות בפנייך, אחת מהן בעלך מייצג אותה, איך את יכולה לשבת בתיק הזה בכלל?"

כלומר על פי כל הכללים, לדעתי גם הכללים לשופטים, זה מסוג הדברים שאסור לה בכלל לשבת באולם בית המשפט, בגלל שיש נגיעה ישירה לבעלה, אלא אם כן היא באמת קדושה.
"אלה מסוג המקרים שהכללים הכתובים לא מעניינים אותי. אני מבקש מכל בן אדם שפוי והגיוני וסביר שיסתכל על הסיפור הזה בלי שום כללים ובלי לדעת את החוק, ויגיד אם זה נראה לו נורמלי, אם יכול להיות דבר כזה".

עוד טען ליבסקינד למקרה נוסף של ניגוד עניינים לכאורה שבה הייתה מעורבת השופטת, כאשר במסגרתו קיבלה אצלה להתמחות, לכאורה, את טל ארדינסט, בתו של אחד מחבריה עורך הדין גיורא ארדינסט. לטענת חיות: 'הבת של אותו חבר, עורך הדין גיורא ארדינסט, התמחתה אצלי ב-2015-2014, אבל החברות שלי עם אבא שלה הפכה למשמעותית ועמוקה רק ב-2016', כלומר אחרי שהבת שלו סיימה את ההתמחות". ליבסקינד לא קיבל את הסבר השופטת ואמר: "ומה אני מוצא? שכמה שנים קודם ב-2012, שנתיים לפני שהבת הגיעה אליה, השופטת חיות נדרשת למסור בעליון פירוט של איזה אנשים היא מנועה מלשפוט בגלל קרבתה אליהם, והיא נותנת שמות של 3 עורכי דין, בכל מדינת ישראל, 3 עורכי דין בלבד, שהיא אומרת בעצמה, 'אני מרגישה כל כך קרובה אליהם עד כדי כך שאני לא יכולה לדון בעניינם', ומי נמצא בתוך ה-3 האלה?"

ארדינסט.
"אז לדון בעניינו או בענייני מיוצגים של המשרד שלו היא לא יכולה כי הוא מאוד קרוב אליה, אבל לקבל את הבת שלו ללשכה היא יכולה כי הוא לא מספיק קרוב אליה".

ליבסקינד גם התייחס להתפתחויות האחרונות בפרשת הרפז, שהתפרסמו על ידי אילה חסון, ולביקורות שמושמעות כנגדה. "עצוב לי בעיקר על התגובה של קולגות שמנסים להרוג את הסיפור הזה. אני אומר את זה דווקא בגלל שבגדול אני יותר קרוב בתפיסה הבסיסית ובהבנה שלי את הפרשה הזו לעמדה של מנדלבליט בכל מה שקשור לחלק שלו בפרשה שלו. כששמעתי את הדברים בשיחה מהפה של אילה, הדבר הראשון שרציתי זה להיחשף לכל השיחה הזאת. עכשיו, אפשר להתווכח פה על הרבה דברים, הניסיון להדביק לאילה שמטפלת בפרשה הזו בעקביות כל כך הרבה שנים - שיקולים זרים, זה ניסיון מכוער שנדמה לי שמעיד יותר על מי שמנסה להדביק לה את זה מאשר לה עצמה", אמרה. 

תגובת השופטת חיות לטענות: נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, מקפידה שלא לדון בתיקים אשר בהם עלולה להיות לה מניעות מלשבת בדין. מניעות כזו קיימת כמובן בכל הנוגע לתיקים שבהם מטפל משרדו של עו"ד דוד חיות. מתוך הקפדה יתרה בחרה הנשיאה חיות, עוד מראשית כהונתה כשופטת שלום, שלא לדון גם בתיקים שבהם מייצגים משרדים אחרים את חברות הביטוח המיוצגות מעת לעת על ידי עו"ד חיות. אין כל פגם בקבלתה של הגב' טל ארדינסט בשנת 2013 להתמחות בלשכת הנשיאה (אז השופטת) חיות, והיא נעשתה על פי הכללים המקובלים, ורק בשנת 2016 כשנה ויותר לאחר סיום ההתמחות התפתחה ההיכרות עם עו"ד ארדינסט לקשר חברתי.

עריכה: אמיתי דואק

10/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות  |  צילום: מאיר ועקנין/פלאש90
Paris