הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"ישראל מעצמת סייבר, ליגה מעל איראן"

אלוף (מיל') עמוס ידלין התייחס למתיחות הגוברת עם איראן: "ההכרזה שהאיראנים יעזבו את סוריה הייתה הצהרת ניצחון מוקדמת מדי"


ראש אמ"ן לשעבר האלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, התייחס למתיחות הגוברת בין ישראל ואירן. אירן ניסתה לבצע מתקפת סייבר על מערכי המים בישראל וכתגובה מדינת ישראל תקפה את הנמל האירן ושיתקה את תנועת הספנות, ידלין התייחס למתקפות הסייבר והסביר כיצד הפך הסייבר לממד המלחמתי החדש במאה ה-21.

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי עמוס ידלין התייחס למתקפות הסייבר והסביר שישראל למעשה ניסתה "להסביר לאירן שבסייבר הם הרבה יותר פגיעים מאיתנו ולכן כדאי באמת להוציא את התשתיות אזרחיות מאותו עימות. בוא נניח שהנמל באירן הוא לא התשתית האזרחית הכי פגיעה ושעושה הכי הרבה נזק באירן, ישראל רמזה לאירנים שכדאי שיחשבו עוד פעם ויעשו שיקולי עלות-תועלת אם יש היגיון לפגוע בתשתיות אזרחיות בישראל".

יש החוששים כי תקיפת המטרות האזרחיות על ידי שני הצדדים מעידה על הסלמה מסוימת בין המדינות. לדבריו, תקיפת מטרות אזרחיות הן לא עניין חדש, "אני לא זוכר שהרקטות של חיזבאללה או חמאס מתמקדות בבסיסים אלא ביישובים, קיבוצים, קריית שמונה, שדרות. אני לא חושב שזו מלחמת עולם, הם מב"ם קטן בסייבר, יותר החלפת מסרים מאשר באמת נזקים".

ראש אמ"ן לשעבר הבהיר כי "במאה ה-21 הסייבר הוא ממד מלחמה, הוא לא ממד שמנצח תמיד. יש לו מגבלות, הוא יודע לפעול נגד מרכיבי כוח מסוימים של האויב אבל זה לא ממש מה שמנצח, כמו שכוח אווירי לבד לא מנצח או ימי או יבשתי. מבצע סייבר מהסוג הזה מחייב איסוף מודיעין רב שנים, בניית כלי סייבר התקפיים, שיהיה לך הדק או כפתור הפעלה לזמן שהוא הרלוונטי והחשוב. מלחמת סייבר לא נענית רק בסייבר, מישהו יכול להיתקף בסייבר ולהגיב קינטית ולהפך. אם לאירנים הייתה מחשבה לירות טילים על אזורים אזרחיים בישראל יכול להיות שהתגובה לא תהיה בטילים אלא בסייבר".

האלוף (מיל') ידלין ציין כי על אף הדיווחים בוושינגטון על העימותים, אין לי מושג האם כוחותינו הדליפו או דווקא מישהו בוושינגטון שלא אהב את התקיפה שלנו. כי זו תקיפה עם יכולות מעצמתיות והאירנים היו יכולים להגיד 'רגע, אולי זה ארה"ב'. בין ארה"ב ואירן יש מתח גדול גם בעיראק שם המליציות יורות עם האמריקנים, גם במפרץ היכן שטראמפ הודיע שפעם הבאה שהספינות הקטנות יטרידו את הצי הוא ירה עליהם לכן אני לא משוכנע מי בדיוק הוציא את זה כי האירנים שמו לב למה שקרה, הם בעצם פרסמו הודעה. שאלה פתוחה שנדע אותה כנראה רק בהמשך".

" לאירנים יש בעיות קשות"

ישראל היא מעצמת סייבר ונמנית בחמישייה המובילה בעולם לצד ארה"ב, רוסיה, סין ובריטניה. "אירן היא לא רעה אבל היא עוד לא שם לכן, אני חושב שאם האירנים יעשו את החשבון אחרי חילופי המסרים הם יבינו שזה אזור בו הם יותר פגיעים מאיתנו", אמר. הוא התייחס להכרזתו של שר הביטחון נפתלי בנט בה לקח את האחריות על התקיפה באירן, "אמרתי שנראה לי הכרזת ניצחון מוקדמת מדי. לאירנים יש בעיות קשות, ועדיין הם חושבים אסטרטגית. יש להם 2 מאמצים שהם לא יוותרו עליהם בקלות. האחד זה הגרעין והשני זה ההתבססות בעיראק, סוריה ולבנון", סיפר.

לדבריו, "הם גם עושים התאמות למצב, אנחנו יודעים שהייתה להם תוכנית מאוד גדולה שהתקיפות של חיל האויר גרמו להם לעדכן אבל האירנים לא עוזבים את לבנון והנושא הגרעיני הוא מטריד ביותר. אחרי שטראמפ יצא מההסכם, האירנים בחוכמתם ותחכומם לא יצאו מההסכם. הוא טוב להם לטווח הארוך, נותן להם לגיטימציה אחרי 15 שנה לתוכנית גרעין, אבל הם מפרים אותו. במקום 350 קילו יש להם היום טון וחצי אורניום ברמה נמוכה, לא להיכנס לפאניקה, הם לא רצים לגרעין אבל הם זוחלים ומתקדמים. אם הם היו שנה מפצצה בעקבות ההסכם, הם היום 4-5 חודשים וזה מחייב את ישראל וארה"ב מה עושים אם האירנים ממשיכם להתקדם".

הוא הוסיף ואמר כי לדעתו "הם ילכו למשא ומתן בכל מקרה אבל הם לא רוצים ללכת למשא ומתן עם טראמפ עכשיו. אם ביידן יבחר הם מאוד ינסו לחזור להסכם הקודם, אני מאוד מקווה שגם ביידן והממשל שלו מבינים שבהסכם הקודם היו כמה חורים שצריך לסגור אותם, במיוחד סנקציות, פיקוח, וטילים בליסטיים אבל זה יהיה להם יותר קל ולזה הם מקווים. אם טראמפ נבחר מחדש הם צריכים לעשות הערכה, האם יש לנו אויר כלכלי לעוד 4 שנים של סנקציות, עם קורונה וירידת מחירי הנפט. לכן, אני מעריך שהם יבואו בכל מקרה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

21/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris