אראל סג"ל

"במידה ולא תהיה הרשעה בתיק 4000 זהו יום כיפור לפרקליטות"

עו"ד מאיר ארנפלד על משפט נתניהו: "הייתה פה חצייה של תיקים אדומים; אבל אם מנהלים את המשפט בצורה נכונה - הכל מתגלה"


עו"ד מאיר ארנפלד, ראש מפלג חקירות ביאח"ה לשעבר שוחח עם אראל סג"ל ודוד ורטהיים ב-103fm על משפט נתניהו שנפתח אתמול (א'). הוא שיתף בתובנות שלו על התנהלות הפרקליטות, הסביר את אופן החקירה הראוי בתיקים והביע את דעתו.

מאיר ארנפלד, ראש מפלג חקירות ביאח"ה לשעבר סיפר שבתפקידו היה "מעורב בהרבה מאוד חקירות של אישי ציבור. לצערי, אני יכול לומר שרוח המפקד פה שורה בתיקים האלה על החוקרים ולא תמיד אנחנו עשינו הכול". הוא הסביר שלמעשה "למשטרה אין מרחב תמרון בפרט בתיקים האלה שנמצאים תחת פיקוח הדוק הן של היועמ"ש לממשלה והן של הפרקליטות. המשטרה היא הזרוע המבצעת אבל מרחב התמרון שלה מאוד קטן בכל הקשור לבדיקה רוחבית של ראיות שיכולות אולי לאשש גרסאות של חשודים של נאשמים".

לדעתו, "שם המשחק מבחינתם של הסנגורים של ראש הממשלה ושל המעורבים האחרים הוא למשוך זמן. אם זה בהליכים מקדמיים שאמורים להתיש פה את התביעה, כל מיני תכתובות פנימיות שלטענת ההגנה לא הועברו להם. רק על זה אני מניח שיש פה הרבה מאוד בשר בטענות מקדמיות שיטענו לפני שיחל הליך ההוכחות ושיהיו עשרות של עתירות לגילוי ראיה וגילוי חומרים שלא הועברו. כל ההליך הזה אמור להתנהל במשך חודשים ארוכים עמוק אל תוך 2021 הולך להיות פה באמת את קרב המאה בין נרטיב התביעה לנרטיב ההגנה - מה נחשב שוחד".

כמו כן, עו"ד ארנפלד טען ששיקול הדעת "כיצד לנהל חקירה בתיק בו מעורב רה"מ הוא מצומצם מאוד אם בכלל הוא קיים. כל עדות כל פעולת חקירה אפילו הזוטרה ביותר דורשת אישור והכוונה של המפקד. רוח המפקד נושבת מהפרקליטות, מהיועמ"ש לממשלה, חד משמעית. כשאני אומר רוח המפקד אני מדבר על זה שלמעשה כל פרקליט היה שמח להרשעה של ראש הממשלה". בהמשך, התייחס לטענות לפיהן הראיות והחקירות לא בוצעו באופן תקין ואמר שהוא "מניח שבתיק בו מעורב רה"מ, הפרקליטים יודעים על כל 'פיפס' כזה".

הוא הדגיש כי אינו "אומר שגיוס עד מדינה זו מלאכה קלה, צריך להיות מניפולטור ולהפעיל הרבה מאוד מנופים. לפי מה שפורסם הייתה חציה של קווים אדומים חד משמעית. ראיתי תיקים כאלה בהם גויסו עדי מדינה, אני לא זוכר חציה של קו אדום ברמה כזאת שמפעילים בני משפחה או כל מיני מניפולציות. בסוף, הכול מתגלה, אני חושב שזה כלי מאוד מרכזי בכול המתודולוגיה של ההגנה וזה ייחשף, זה לא משהו שאפשר להסתיר. הדברים בסוף, בחקירה אינטנסיבית או חקירה מקצועית של כל עורך דין, יצאו לאור, יחשפו לאור השמש ופה זה יכול להיות מכה לא קלה, לא מכה בכנף, לכל התשתית".

דוד ורטהיים, ציין בפניו שבישראל יש 90% הרשעות ותהה האם הפרקליטות נוטה שלא להעמיד לדין במקרים חלשים, ומכאן ניתן להסיק שתיקו של נתניהו מבוסס ראייתית. ארנפלד השיב שלדעתו "הפרקליטות פה לקחה בעצם סיכון מטורף, זה לא תיק בינארי של שוחד קלאסי, של 1-0, להוכיח את היסוד הנפשי של נותן השוחד ומקבל השוחד". לטעמו, "במידה ובתיק 4000 לא תהיה הרשעה, אם הוא יתנפץ להם בפרצוף ומדובר פה בתקדים מטורף של הוכחה או יצירת תשתית לשוחד על בסיס הון-שלטון, אני חושב שזה יום כיפור לפרקליטות ולמוסד הזה של היועמ"ש לממשלה. הסיכון פה הוא מטורף".

לסיום אמר עורך הדין ארנפלד כי "טבע הדברים בחקירה הוא שאתה אמור לבדוק כל ראיה, גם אם היא אמורה לזכות או לאשש את הגרסה של החשוד. בתיק הזה, בהתנהלות נכונה של ההנהגה, אין לי ספק שהם ימצאו הרבה מאוד פעולות חקירה שלא בוצעו או שבוצעו בצורה מגמתית בכדי לחזק את אותה תשתית ראייתית שמביאה להגשת כתב אישום. ולהפך, לא ביצעו פעולות שהיו אולי לאשש את הגרסה של החשוד במקרה הזה. בסוף יש פה משימה לא פשוטה לשופטים, צריך לזכור שבסופו של דבר גם ההחלטה שלהם תהיה מושפעת מניסיון החיים שלהם ומההשקפה שלהם ונאחל לכולם הצלחה ".

 

עריכה: עופרי גליכמן

25/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אראל סג''ל
אראל סג''ל  |  צילום: 103fm
Paris