ינון מגל ובן כספית

"הגעתי כדי להכניס את היד לסוגיות שלא נגעו בהן"

השר איציק שמולי על מאבקו באלימות נגד נשים: "אין שום ספק שחייב להיות שר שיוכל וצריך לגייס את הממשלה כולה למאבק סביב הנושא הזה"


מתחילת השנה נרצחו בישראל 11 נשים, 8 מהן מאז הוטל סגר הקורונה. שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי (העבודה) שוחח עם בן כספית וינון מגל ב-103fm על החלטתו לקחת על עצמו את האחריות על המאבק באלימות נגד נשים. בהמשך, התייחס השר לביקורות הרבות שהיו על החלטת מפלגת העבודה להיכנס לממשלה בראשות בנימין נתניהו.

שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי כתב בערב חג השבועות 'אביה של מאיה ווישניאק ז״ל ביקש שיקום שר אחד שיהיה מוכן להגיד ׳זה עליי׳, אז אני אומר זאת - המאבק כנגד אלימות במשפחה הוא עליי ואני מתכוון לנצח בו'. הוא הסביר כי "זה יותר מדי שנים נפל בין הכיסאות. אנחנו רואים עליה פשוט מטאורית בהיקף הדיווחים על רקע של אלימות במשפחה בעקבות הקורונה, גם כלפי נשים והמון גם בהקשר של ילדים. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עליה של 50% בהיקף הפגיעות כלפי נשים ועליה של 80% בהיקף הדיווחים על פגיעה בילדים וזה רק מה שדווח".

הוא הוסיף ואמר כי ברגע ששמע את זעקתו של אביה של מאיה ווישניאק ז"ל ושואל "שאלה פשוטה - מי מכם לוקח אחריות? ויש דממה באמת שמביישת את כל הממשלה אי אפשר להישאר אדישים". השר שמולי הודה כי "אין שר שיודע להבטיח שהוא יצליח למנוע את הרצח של האישה הבאה אבל אין ספק שחייב להיות שר שיוכל וצריך לגייס את הממשלה כולה למאבק סביב הנושא הזה". בן כספית ציין בפניו כי הכרזתו שווה להתאבדות פוליטית אך השר השיב כי הוא "לא כאן כדי לשים את הקריירה שלי במקום בטוח. אני הגעתי למשרד העבודה והרווחה כדי להכניס את הידיים עמוק לבוץ, לכל מיני סוגיות שבמשך שנים לא נגעו בהם, גם בהקשר הזה של מאבק באלימות".

ינון מגל ציין בפני שר הרווחה כי יו"ר נעמת סיפרה שקיים תקציב המיועד למאבק באלימות במשפחה אך הוא תקוע ואין שר שאחראי על הנושא ויכול להניע את הכסף ליעדו. השר הסביר כי מדובר בהחלטת ממשלה משנת 2017 להעביר תקציב של 250 מיליון שקל לטובת המאבק באלימות אך היא לא תוקצבה כראוי. לכן, "בשבוע שעבר בערב החג יחד עם משרד האוצר החלטנו על העברה של 20 מיליון שקל נוספים כבר עכשיו לפני שמאושר תקציב כדי להגביר את ההיערכות והמוגנות על נשים".

לדבריו, "אנחנו חייבים להפוך את המשוואה, זה לא רק היבט של תקציב אלא גם היבט של חקיקה. במקום שהנשים והילדים הם אלו שיהיו בפחד ויחפשו דרך מילוט מהחור השחור בו נמצאים, הממשלה חייבת להפוך את המשוואה, מי שצריך להיות מורתע ועליו צריכה להיות אכיפה, פיקוח ובקרה אלו הגברים שנוהגים באלימות. כדי שזה יקרה צריכים ללכת לשורה של מהלכים, אזיק אלקטרוני , פתיחת מעונות וקבוצות תמיכה לגברים המכים, הגברת מוגנות על נשים וילדים. לא יכול להיות שאישה מרגישה שאין לה מוצא מהמקום בו נמצאת, מתקשרת לכל מיני מוקדים ממשלתיים ואף אחד לא נותן לה מענה".

בן כספית תהה כיצד השר סבור שיוכל להתמודד עם מקרים כדוגמת מאיה ווישניאק ומיכל סלה ז"ל מקרים שלא היו ידועים לרווחה קודם לכן. "זה נכון ששני המקרים הללו בעצם בגדר קו פרשת מים, כי עד אז הייתה איזושהי תודעה כוזבת שזה קורה אי שם מעבר להרי החושך בכול מיני קבוצות אוכלוסייה שהן לא במיינסטרים", אמר השר. כמו כן, הוא הסביר כי המהלך שהוא מתכוון להוביל עם אחותה של מיכל, לילי בן כמי, זה מהלך של שיתוף ציבור. "היא זו שרתמה אותי לכל המאבק הזה ורק לפני כשבועיים בערך הנשיא ריבלין אירח במשכנו האקתון פשוט מדהים של יזמי הייטק שהציעו כל מיני פרויקטים כיצד להגביר את המוגנות על נשים ועל ילדים בתוך משפחה. היה מרשים ביותר".

"נצטרך למצוא דרכים כדי לגייס את הקהילה"

בהמשך דבריו, שר הרווחה הודה כי "צריך לומר ביושר שבסופו של דבר כנראה שלא נצליח למנוע 100% מהמקרים. מצד שני, הממשלות בשנים האחרונות נמצאות באיזושהי, לא אגיד אדישות אבל השלמה המסוימת עם זה, שכנגד התופעה שקורית ב-ד' אמות של משפחות אין כמעט מה לעשות ויש מה לעשות. ברור שבצד המאמצים של הממשלה חייבת להיות פה התגייסות של הקהילה".

ינון מגל טען כי ראשית יש להבין את שורש הבעיה, ורק לאחר מכן לעסוק בענייני הטיפול והתקציבים. כמו כן, הוא טען כי יש אוכלוסיות בהן התופעה יותר נפוצה אך הטיפול מתבצע באופן זהה בכל הקבוצות באוכלוסייה, ותהה האם תרבות ה'פוליטיקלי-קורקט' פוגעת במיגור האלימות במשפחה. השר שמולי השיב כי "זה נכון שיש מקומות בהם צריכה להינתן תשומת לב מיוחדת כי זה מה שמראה הסטטיסטיקה", אך הוסיף כי "2 המקרים האחרונים פרצו את מחסום ה'פוליטיקלי-קורקט' ויש הבנה שזה לא קורה בשולי הערים אלא ממש במרכזה של החברה".

בן כספית ציין כי אלימות היא לא רק פעולת הרצח אלא גם אלימות כלכלית ואלימות נפשית. ינון תהה מדוע בחברה החרדית התופעה פחות נפוצה. "אני לא בטוח לגבי המגזר החרדי אבל נבדוק את הנתונים ונחזור אליך. יש מקומות שצריך לתת יותר דגש אבל בסוף זו בעיה כלל ישראלית - צריך להכיר בכך. הפתרון בכללותו לא יבוא רק מהממשלה, אנחנו נצטרך למצוא דרכים כדי לגייס את הקהילה, לא משנה אם הקהילה החרדית, האתיופית, הערבית או הקהילה בתל אביב, זה בכלל לא משנה. אני מאוד מקווה שיעלה בידינו לעשות את זה וגם להראות תוצאות".

בהמשך, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים התייחס לביקורת כלפי מפלגת העבודה על החלטתה להיכנס לממשלה תחת נתניהו, שמואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. הוא הודה שהוא "מבין את הביקורת שכרוכה במהלך של הכניסה לממשלה" אך "עדיין חושב שזו הייתה ההחלטה המתבקשת, גם לאור המצב שקורה, עכשיו מתחילים לדבר על התעוררות של גל שני. רק תדמיינו לעצמכם את מדינת ישראל בבחירות בעוד 4 חודשים, זה טירוף הדעת. יש ביקורת ואני חושב שבסופו של דבר עשינו את המהלך הנכון".

היום תובא החלטה לקיצוץ רוחבי בתקנים, השר שמולי אמר כי לדעתו "כשמדובר במשרד הרווחה והבריאות זה דבר שהוא בלתי מתקבל על הדעת ואדרוש להחריג את 2 המשרדים האלו לנוכח הדברים שדיברנו עליהם בשיחה הזאת. צריך להגדיל ולתגבר את המענים במשרדים הללו ולא לקצץ בהם, אבל גם צריך להסתכל על התמונה המלאה. בשבוע שעבר הועברו יחד עם האוצר, ישראל כ"ץ , 250 מיליון שקל לטובת סיום העוולה של קיזוז הקצבאות. העברנו גם 20 מיליון שקל לטובת המאבק באלימות במשפחה. העברנו גם 20 מיליון לפתיחת מרכזי יום של קשישים שסובלים מבדידות איומה. כלומר עלול להיות קיצוץ מינורי אבל אנחנו נלחם שזה לא יקרה הבוקר".

 

עריכה: עופרי גליכמן

31/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איציק שמולי
איציק שמולי  |  צילום: גילי יערי/פלאש90
Paris