בן כספית ואריה אלדד

"30% מהחולים לא מפתחים נוגדנים"

פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בביה"ח שיבא, התייחסה למחקר בעניין 'מפיצי העל' ולחשיבות הבדיקות במלחמה בקורונה


מחקר חדש של אוניברסיטת תל-אביב גילה כי חלק קטן מהחולים בקורונה מסוגלים להדביק מספר גדול של בני אדם, והציג נתונים על-פיהם 5 אחוזים מהחולים בישראל אחראים על 80 אחוז מההידבקויות. פרופסור גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בביה"ח שיבא תל השומר, התייחסה לתאוריות בנוגע ל'מפיצי-על' של נגיף קורונה, ובהמשך הביעה את דעתה גם על יכולותיהן של הבדיקות הסרולוגיות לענות על תשובות הנוגעות לנגיף.

"'מפיצי-על' יכולים להיות אנשים שנמצאים במקומות מאוד צפופים, כמו בבתי כנסת או כמו במקרה של עובדים זרים שגרים בצפיפות, ובגלל הסיטואציה הנגיף מתפזר", הסבירה פרופ' רהב. "לצד זה, ישנה תאוריה בנוגע לאנשים שייתכן ויש להם עומס גבוה של נגיפים בגוף. יכול להיות שאנשים אלה מתעטשים יותר ומדברים יותר, או עושים כל מיני תנועות שיגרמו לכך שיותר אנשים יידבקו".

האם רק אנשים שאינם מראים כלל תסמינים של המחלה יכולים להפוך למפיצי-על? לא בהכרח. "אדם שמאוד חולה קרוב לוודאי לא יבוא במגע עם אנשים, אבל ישנם אנשים ש'קצת חולים' וכן הולכים לעבודה. הם עלולים לפזר את הנגיף", הדגישה פרופ' רהב וביקשה מהאזרחים לחשוב פעמיים: "אנחנו צריכים לשנות את ההתנהגות שלנו. מי שחולה – שיישאר בבית. אל תהיו גיבורים ותבואו לעבוד. תחשבו קודם על זה שלא תדביקו את הסובבים אתכם".

בהמשך, התייחסה פרופ' רהב להצהרות של משרד הבריאות כי יבצע בדיקות סרולוגיות המוניות – שטרם יצאו לפועל. "יש המון ערכות שונות של הבדיקות הסרולוגיות בשוק, שהרגישות שלהן והספציפיות שלהן שונה", הסבירה פרופ' רהב. "הבדיקות האלה עדיין לא מספיק מהימנות. אנחנו מצפים שלכל מי שהבריא מהמחלה יהיו נוגדנים בגוף, אבל מצאנו שרק ל-70% מהמבריאים יש נוגדנים".

בנוסף, אנחנו יודעים על-פי הבדיקות שעשינו, ששיעור האוכלוסייה שנמצאה חיובית לנגיף הוא מאוד נמוך, כך שאני לא יודעת עד כמה הבדיקות האלה יעזרו", אמרה פרופ' רהב והתייחסה לחוסר הודאות הרב סביב הנגיף. "אנחנו רחוקים מלדעת אילו מהבדיקות הסרולוגיות טובות, האם הנוכחות של הנוגדנים בדם אומרת שהאדם מחוסן ולא יידבק עוד פעם, ולכמה זמן הנוגדנים האלה נמצאים בדם".

עריכה: ג'וני דוב

01/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"30% מהחולים לא מפתחים נוגדנים"
"30% מהחולים לא מפתחים נוגדנים"  |  צילום: וויסאם השלמון/פלאש 90
Paris