אראל סג"ל

"אי אפשר לחלק את המדינה לאזרחים סוג א' וסוג ב'"

יו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון קראה למדינה לאפשר איחוד משפחות לפלסטינים: "צריך להפסיק להיות פרנואידים ולחיות בחשש קיומי"


נשיאת זולת ויו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון כתבה בחשבון הטוויטר שלה פוסט בו קראה למדינה לאפשר איחוד משפחות לפלסטינים, זאת לאחר שהוחלט להאריך את החוק המונע זאת. גלאון התייחסה לביקורת הנוקבת שכתבה על החלטת הממשלה וקראה לממשלה לחוקק חוק הגירה חדש.

'זה רק יחזק את ישראל אם הילדים האלה יגדלו כשהם מרגישים שהמדינה לא מתייחסת אליהם ואל ההורים שלהם כאיום קיומי רק כי הם ערבים. המציאות היא לא משחק סכום אפס והמדינה שלנו היא לא עלה נידף ברוח', כך כתבה זהבה גלאון. היא הסבירה את המניע לפוסט הזועם שכתבה, ואמרה שזה "לא יכול להיות שבמשך 17 שנים כל פעם הכנסת מאריכה בהוראת שעה החלטה שהיא דרמטית בעיני שבעצם אומרת לאזרחים הערבים במדינה - אין לכם זכות לאיחוד משפחות עם פלסטינים מהשטחים, אתם לא יכולים להחליט עם מי אתם חיים, אתם לא יכולים להחליט שאתם מגדלים כאן ביחד ילדים".

גלאון ציינה כי כיום יש "כ-25,000 משפחות בעצם קרועות, שהורה אחד חי שם ואחד חי כאן ולא רואים את הילדים. מי שחי כאן חי ללא מעמד, אין לו יכולת לקבל חינוך או ביטוח בריאות. בעצם מה שאנחנו אומרים לאנשים האלה, וזה אמרה החלטת בג"ץ בשתי עתירות שזכויות אדם וגם אני עתרנו - שהאופי היהודי של המדינה גובר על האופי הדמוקרטי שלה". היא סבורה כי החלטת בג"ץ הייתה "רק קדימון לחוק הלאום, זה נתן לגיטימציה אחר כך בחקיקה להפוך את האזרחים הערבים בישראלים לסוג ב'".

"אני חושבת כל ימי חיי שמדינת ישראל היא מדינתנו של העם היהודי, אין חולק על זה. אבל היא גם מדינתם של כל אזרחיה, דהיינו, יש אזרחים לא יהודים. לכן, בתפיסה שלי, בכלל אם היינו מדינה מתוקנת, אני חושבת שצריך לרשום את כל האזרחים בישראל כישראלים, לא על בסיס המוצא האתני אלא על בסיס האזרחות וכל קבוצה תחיה כאן", אמרה. אראל סג"ל תהה האם היא לא מיתממת שכן, אילו המדינה הייתה מחוקקת חוק חדש, חוק השבות היה הופך לחוק גזעני ולא הגון, "כי חוק השבות מאפשר לכל יהודי שהתגייר לעלות ארצה, גם אם רפורמי ולעומת זאת ערבי שמשפחתו חיה במחנה הפליטים בסוריה – לא".

יו"ר מרצ לשעבר השיבה כי היא "לא מיתממת. צריך להפסיק להיות פרנואידים וכל הזמן להיות בחשש קיומי שאנחנו הולכים בעצם לאבד את דמותה גם היהודי וגם הדמוקרטי של מדינת ישראל אם ילד ערבי ישראלי יזכה לחיות עם 2 ההורים שלו. זה מגיע לכל ילד במדינה בלי קשר לדת שלו". כמו כן, טענה שהחוק "מהווה סמל לקשר של המדינה שאנחנו חיים בה לעם היהודי, בוודאי שהמדינה הזאת נותנת עדיפות ליהודים רק בשל היותם יהודים, האם זה יוצר אפליה? האם זה נכון שמדינה בהקמה תהיה באפליה? אני מאמינה שבלי שום קשר ישראל צריכה לקבוע מדינית הגירה שלא מבוססת רק על דת, גם לרפורמים ולקונסרבטיביים יש בעיה עם חוק השבות".

"הפכו את כל אזרחי ישראל הערבים למחבלים בפוטנציה"

לדעתה של גלאון, חוק ההגירה החדש צריך לקחת בחשבון "את החובה המוסרית ההיסטורית של המדינה להעניק בית לכל יהודי, בטח ליהודים שחשים עכשיו מאוימים בגלות עם האנטישמיות, אבל גם לא להתעלם מהחובות של המדינה לשאר האזרחים במדינה. אנחנו צריכים לקחת בחשבון שיש כאן אזרחים והפכנו אותם לסוג ב' בזה שאנחנו מתעלמים מזה שיש להם רצונות, אהבות. הם לא הולכים לחסל את אופייה היהודי של המדינה. הם חיים כאן ויש להם פגיעה בזכויות שלהם. חוק הלאום ודאי הפך אותם לאזרחים סוג ב' כי מהרגע שאתה מוציא את סעיף השוויון מחוק היסוד אתה בעצם אומר ששוויון זה ליהודים בלבד. לא היה לחוק הלאום מקום במדינה מתוקנת ואם הייתה לנו חוקה שכבוד האדם היה בה".

בהמשך, גלאון אמרה כי היא "מאמינה שמדינת ישראל היא מדינתו של העם היהודי ושל כל אזרחיה, אבל יש כאן אזרחים ואי אפשר לעשות אזרחים סוג א' וסוג ב'. אי אפשר לקבוע לאזרחים או להטיל על אזרחים מגבלות דרקוניות על חופש הנישואים שלהם. לפני שהחוק הזה נחקק לא היה תהליך אוטומטי, זה היה תהליך מדורג שלקח 5-4 שנים, שבדקו באופן פרטני כל בקשה, שאין חשש לבעיות ביטחוניות. ברגע שזו הייתה בדיקה פרטנית היא הייתה לגיטימית אבל הפכו את כל אזרחי ישראל הערבים למחבלים בפוטנציה - 'קיים חשש ביטחוני'".

לסיום, קראה נשיאת זולת להפסיק עם העמדות הפנים, "בואו נגיד את האמת – זה לא החשש הביטחוני, זה החשש הדמוגרפי. אני חושבת ששערה משערות ראשה לא תיפול מהמדינה הזאת אם תתייחס לאזרחים שלה בכבוד ובשוויון. מדינתו של העם היהודי אבל גם של כל אזרחיה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

02/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


זהבה גלאון
זהבה גלאון  |  צילום: רונן אקרמן
Paris