מהומות ביפו

המחאות על הצלת בית העלמין 'אל אסעאף' המשיכו גם בסוף השבוע • עבד אבו שחאדה: "התנהגות לא תקינה של המשטרה הובילה למתח ברחוב"


המאבק על בית הקברות 'אל-אסעאף' נמשך גם בסוף השבוע האחרון, זאת לאחר שמחאתם של תושבי יפו הערבים על הכוונה להקים מעון לדרי רחוב באתר שבו התגלה בית עלמין מוסלמי עתיק עלתה מדרגה. במוקדי האירוע הוצתו פחים, עצים וכלי רכב, בהם גם משאית. עבד אבו שחאדה, חבר מועצת העיר ותושב יפו שיתף בפרטים נוספים על המהומות האלימות שהובילו לבסוף להתפטרותו מהקואליציה.

עבד אבו שחאדה אמר כי "העניינים מצערים ביפו, מציאות לא קלה" והסביר: "יש מחלוקת ויוצאת הפגנה, שהיא הפנה לגיטימית שנשארת כמובן במסגרת החוק, ואחרי זה קורה משהו אחר בצד השני של העיר ומאוד קל לקשר את זה, כאילו יש נקמה או מה שזה לא יהיה". לדעתו, המחאה האלימה ביפו התעוררה בעקבות "החלטה, לדעתי, לא נכונה של העירייה ובעקבותיה גם פרשתי מהקואליציה, עם אלימות משטרתית, שזה כבר הנורמה. אם המשטרה הייתה מתנהגת בצורה אחרת הייתי מודאג שקרה אצלם משהו. התנהגות לא תקינה של המשטרה, הובילה למתח ברחוב, וצירוף הרבה סוגיות אל תוך סיפור אחד".

הוא הסביר כי הבעיה המרכזית שהובילה את המפגינים לרחובות היא נושא בתי העלמין ביפו, אשר לטענתו "היסטורית, כמעט כל בתי הקברות ביפו עברו איזו שהיא פגיעה בגלל השווי הנדל"ני שלהם, בין אם זה בית קברות שראו שיותר חשוב לבנות את מלון הילטון, בשייח מוניס שנמצאת אוניברסיטת תל אביב בשביל להרחיב את החניה, ובין אם זה בתי קברות אחרים. זה סיפור מאוד ותיק". הוא טען כי הועד להגנה על בתי קברות גינה את התקיפות האלימות, "כמעט בקונצנזוס של כל ההנהגה הערבית בעיר כנגד האירועים האלה. אם תיכנסו ליפו 48, זה אייטם קריא, יש בו גינוי לגבי האלימות ושימוש בדרכים שהן לא הדרכים שלנו".

כמו כן הוא סיפר כי "קיבלתי הרבה תגובות חיוביות מקרב התושבים היהודים בעיר לגבי היציאה מהקואליציה על הנושא הזה, וקיבלנו הרבה תמיכה במאבק מהיהודים שגרים ביפו. מהסוג האלים גם אנחנו לא היינו מרוצים מזה, גם אנחנו לא תומכים בזה, אז ברור שגם היהודים לא תומכים בזה. לנסות לצייר אותנו כאילו אנחנו תומכים בזה זה לא נכון, זו לא פעם ראשונה שאנחנו מגנים את זה, גם כשהייתה פגיעה במחאות הקודמות". לטעמו, "כרגע הכדור נמצא במגרש של המשטרה והעירייה, העמדה שלי היא שיש כאן הזדמנות היסטורית של העירייה להשלים עם האוכלוסייה הערבית, עם הפצעים מהעבר ולנסות להגיע לאיזו שהיא פשרה שמקובלת על כל הצדדים בבית הקברות". על החלטת ראש העיר להמשיך ולבנות את המעון עבור דרי הרחוב אמר אבו שחדה "זו החלטה מצערת".

אבו שחדה התייחס להנפת דגלי פלסטין במהלך המחאות והודה כי "אני ברמה האישית מגדיר את עצמי בתור פלסטיני ואני לא מקבל שאף אחד יבוא ויגיד לי איך אני מרגיש ואיזה זהות יותר מתאימה לי או לא. לבוא ולנסות להוציא אותי מהעם שלי, מהתרבות ומהשפה זה אלים באותה מידה. לקחת את הלגיטימיות בגלל שאני משתייך ללאום מסוים שהיה קיים פה עוד לפני זו טענה מאוד אבסורדית. דגל פלסטיני הוא דגל מאוד לגיטימי במקרה וזה גורם לאנשים להרגיש נורא זה אומר שהם לא רוצים לחיות איתנו".

הוא הוסיף וטען כי "בסופו של יום, האחריות מוטלת על הרוב כלפי המיעוט. לנו יש כל זכות להגדיר את עצמנו איך שאנחנו רוצים ולהרים את הדגל שמייצג אותנו. הדגל הוא יותר מרק סמל. הדגל מייצג זהות, היסטוריה ושפה. מה שמייצג אותי הוא כרגע מאז שנולדתי ואת דורות דורותיי ביפו הוא דגל פלסטין. האפליה והגזענות כלפינו היא בדיוק בגלל זה, כי אנחנו משתייכים לעם הפלסטיני ואם לא היינו נמצאים שם אולי המאבק לא היה קורה ולא היינו מקבלים יחס כזה מזלזל".

 

עריכה: עופרי גליכמן

14/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משטרת ישראל
משטרת ישראל  |  צילום: דוברות משטרת ישראל
Paris