ינון מגל ובן כספית

"אלה התומכים בסיפוח - שבויים בפחדים של '67"

רה"מ לשעבר אהוד אולמרט התייחס לריאיון שנתן לעיתון סעודי, בו התנגד לסיפוח בקעת הירדן: "סיפוח יגרום לכך שנידבק לפלסטינים - תפסיקו עם הדמגוגיה"


מדינת ישראל בדרך לסיפוח: ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט העניק ריאיון שנוי במחלוקת לעיתון הסעודי 'עילף', בו התייחס לסוגיית הריבונות, זאת על פי הקלטה שפורסמה ב'חדשות 12'. בתגובה לשאלת העיתונאי מג'די חלבי באשר להחלת הריבונות הצפויה ב-1 ביולי, טען אולמרט כי ישראל אינה זקוקה לבקעת הירדן מבחינת ביטחונית. אולמרט שוחח עם בן כספית וינון מגל ב-103fm, הגיב על הריאיון שזכה לביקורות רבות, והסביר את התנגדותו לסיפוח.

בראיון שהעניק ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט לעיתון הסעודי הוא אמר: 'כל הטענה הזאת שאנחנו זקוקים עכשיו לבקעת הירדן מבחינה ביטחונית, היא קשקוש שאין לה שום שחר. אומר לך את זה ראש ממשלת ישראל. אף אחד לא יגיד לי שאני לא פטריוט ישראל. כשאני אומר שאנחנו צריכים את הבקעה, אנחנו לא צריכים אותה לצורכי ביטחון. בשביל מה? הנימוק הוא שיהיה קו חוצץ בין המדינה הפלסטינית לירדן. אני דיברתי על זה עם המלך עבדאללה. אמרתי למלך - האם אתה תהיה מוכן שיהיה כוח בינלאומי של נאט"ו לאורך הירדן מהצד של ירדן הוא אמר לי כן'. הוא ציין כי "הסורים בסופו של דבר נסוגו בהם מההבנות שהוגשו בתיווך של הטורקים שיכלו להביא להסכם".

כמו כן, הוא הסביר כי בקעת הירדן הוגדרה כשטח בעל חיוניות גבוהה לביטחון ישראל בתקופה בה היו שני צבאות מהצד השני של הירדן. לדעתו, האנשים אשר מתעקשים כיום כי יש לבקעת הירדן חשיבות אסטרטגית-ביטחונית "שבויים עדיין בפחדים של 1967. פעם היה הצבא הירדני ומזרחה ממנו הצבא העיראקי, לאחר מכן בעיקר הצבא העיראקי, היום אין לא את זה ולא את זה. זאת אומרת שמבחינת ביטחון קיומה של מדינת ישראל, ברור שהמציאות שונה לחלוטין. אנחנו חיים ב-2020, המציאות האסטרטגית שונה באופן דרמטי לחלוטין ממה שהיה ב-1967, להגיד שגבולות ישראל של 67' הם בלתי ניתנים להגנה? מי שאומר את זה חי ב-67', אני חי ב-2020". הוא הסביר כי אלו הקוראים לסיפוח הבקעה, עוסקים בצד הפורמלי – האם יש ריבונות של ישראל או לא, אך לטעמו זה "פחות חשוב".

הוא הוסיף ואמר: "אני סיכמתי עם המלך שבעיקרון הוא מסכים לאפשרות שיהיה כוח משימה של נאט"ו, כוח בינלאומי, שיהיה לכול אורך הירדן מהצד הירדני". ינון מגל ציין בפני אולמרט כי היה כוח זהה בלבנון, על כך השיב רה"מ לשעבר: "הוא היה מאוד מועיל. הוא מאוד הועיל, תרם לכך שבמשך 14 שנה לא הייתה יריה". ינון לא ויתר והמשיך לטעון כי 'חיזבאללה על הגדר'. אולמרט לא התרגש, ואמר כי "הם שנים רבות לא היו על הירדן, אצל ביבי הם על הגדר - אצלי הם לא היו על הגדר. כשאני הכנתי תוכנית לאמצעי הביטחון שיהיו במסגרת הסדר שבו אנחנו נסוגים לגבולות כמעט של 67', הטלתי אז על שר הביטחון, הצבא ומערכת הביטחון, להכין תוכנית לשימור צרכי הביטחון של ישראל, בהתקיים פתרון פוליטי כזה. אג"ת בראשותו של עידו נחושתן הכינה תוכנית 8 הנקודות ואהוד ברק הציג אותה בפני הנשיא בוש בביקורו בישראל ב-2008".

אולמרט ציין כי חלק מהתוכנית עסק בשאלה "מה יקרה, אם חס וחלילה בניגוד לציפיות ולכל ההיערכויות שלנו צבא זר יאיים לחצות, יתכונן או יפעל בכיוון של חציית הירדן. אנחנו הרי לא נחכה לו בגבולות 67', אנחנו נרצה לפגוש אותו בקו הירדן כדי למנוע אפשרות של סכנה אסטרטגית למדינת ישראל. והייתה הסכמה שבמקרה כזה תהיה לישראל אפשרות להיכנס לשטח הגדה עד לירדן כדי לבלום כל צבא זר. כלומר, זה לא שהצעתי להפקיר את הביטחון הישראלי, נתתי מענים שלא מחייבים סיפוח חד צדדי".

בן כספית המבולבל, תהה: "יש נשיא שמבחינתו אפשר לספח את הבקעה, אתה רוצה שביטחון ישראל יהיה מושתת על הבנה שהגעת אליה ב-2008 עם נשיא אמריקני? אתה יודע כראש הממשלה לשעבר שאין תחליף לכוחות צה"ל על הירדן, לא נאט"ו ולא שמאטו, אין כזה דבר". אולמרט השיב כי "העובדה היא שבמשך 47 שנים מאז שחתמנו את הסכם שביתת הנשק עם סוריה, בכל הגלגולים שהסורים עברו, את ההסכם הזה של הפסקת האש ושביתת הנשק ברמת הגולן, הם לא הפרו פעם אחת. זאת אומרת שיכולים להיות כל מיני פתרונות לרמת הגולן. אם היינו עושים הסכם עם הסורים ב-2008 כפי שכמעט היינו די קרובים אליו, בתיווך של הטורקים, לא הייתה פורצת שם מלחמת אזרחים וכל המציאות שבינינו לבינם הייתה שונה. אבל להגיד שהפתרון היחידי הוא פתרון הסטטוס קוו והמציאות שהייתה ב-2008 וגם במציאות שיכולנו ליצור אותה -אני לא בטוח בזה".

"למדינת ישראל לא טוב להמשיך לשלוט בכל השטחים"

בהמשך דבריו, ראש הממשלב לשעבר מתח ביקורת חריפה על רה"מ המכהן נתניהו, וטען כי הוא "נכשל כשלון טוטלי ואפשר לאירנים להיכנס לסוריה. המציאות הגאו-אסטרטגית גם בסוריה שונה מכפי שהייתה ואת זה גרם מר ביטחון נתניהו כשאפשר לאירנים ולא מנע את כניסתם. עכשיו כל פעם הוא מטיל כמה פצצות על האירנים כאילו כדי להבהיל אותם, אבל הוא אפשר להם להיכנס. נחזור לבקעת הירדן, כל גורמי הביטחון בישראל ללא יוצא מן הכלל מתנגדים לסיפוח חד צדדי של הבקעה, כולם מזהירים מפני תוצאות הרות אסון. אנחנו יודעים מה חושבים בגורמי הביטחון, שעסוקים מאוד ומתמצאים מאוד בנושא יו"ש ונמצאים בקשר עם הרשות הפלסטינית, אביא לכם את עמדתו של עמוס גלעד".

בן כספית עצר את אולמרט מדבריו וטען כי הוא "קצת מטעה את הציבור. כיוון שראיינתי את עמוס גלעד וגם בתוכנית, הם מתנגדים לסיפוח חד צדדי כי חוששים שיגרום נזק לשלום עם ירדן, אבל כולם מצהירים שצה"ל נשאר על הירדן". אולמרט השיב: "מי שמטעה זה אתם. כשמדובר על סיפוח חד צדדי כולם מתנגדים לסיפוח חד צדדי בגלל ההשלכות מרחיקות הלכת שיכולות להיות לביטחון ישראל, אם יתערער המצב בירדן, תהיה פגיעה חמורה ביותר בביטחון מדינת ישראל. אף אחד מהם לא נשאל אם הוא חושב שבמסגרת הסדר קבע, ישראל לנצח צריכה להישאר עם צבא מהצד המערבי של הירדן, או שהפתרון הוא במסגרת של הסכם עם הפלסטינים ועם ירדן והקהילה הבינלאומית. זו הצגה שאיננה מציגה את טווח האפשרויות".

ינון הזכיר לרה"מ לשעבר את הביטוי '2 גדות לירדן - זו שלנו וזו גם כן', ותהה מתי עבר להאמין בסיסמה: 'שתי גדות לירדן - זו לא שלנו וזו גם כן לא?' אולמרט תהה: "יש מישהו אחד בציבור הישראלי, הליכוד וכל קבוצת הבוטים והמשרתים של רה"מ שמדברים על שטחים וסיפוחים וכל הדברים האלה שהוא גם בעד הגדה השנייה של הירדן? ב-2020 בה אנחנו צריכים להתמודד ביושר, באומץ ובכנות עם הבעיות האמיתיות של מדינת ישראל, ולא להסתכל על הדברים הללו מנקודת מבט של מה שיכול להתאים לאינטרסים הפוליטיים הזמניים והמזדמנים של מישהו מסוים שנמצא כרגע בעמדת ההנהגה. למדינת ישראל לא טוב להמשיך לשלוט בכל השטחים, לא טוב. למדינת ישראל לא טוב לעשות סיפוח שיגרום לכך שאנחנו בפועל נישאר דבוקים לפלסטינאיים עם פוטנציאל של טרור שילך ויחמיר".

הוא ביקר את תומכי תוכנית הסיפוח, והסביר כי הם "מציעים מדינה בה אנחנו נשלוט על שטחים לא רציפים טריטוריאלית, שלא יהיה מעבר חופשי ונורמלי לתושבי השטחים, לא שלנו ולא בשטחים שבריבונות של הפלסטינים - זה טירוף, זה הפקרות, זה חוסר אחריות, זה מרשם לטרור בלתי פוסק, לחרם בינלאומי על ישראל. תפסיקו עם הדמגוגיה הריקנית, המופקרת והבלתי אחראית". הוא אמר לסיכום: "בנסיבות כאלה, במסגרת של הסכם בינלאומי, ערבויות בינלאומית ונוכחות צבאית פיזית של צבא של מדינות ידידותיות לנו, האם חיוני שמדינת ישראל תספח באופן חד צדדי את בקעת הירדן? על כך אמרתי - זה לא בא בחשבון, זה לא דרוש לנו והסיבה היחידה שרוצים לעשות את זה, אין לה שום קשר לצרכי הביטחון ולא לצרכים המדיניים שלנו, היא עלולה להדליק אש של טרור, דם, וחרם על מדינת ישראל".

בן כספית דיווח כי פרופ' זאב רוטשטיין עבר אירוע מוחי בסוף השבוע, והוא מאושפז בבית החולים שיבא. אולמרט הגיב לידיעה המצערת, ואמר: "הוא אחד האנשים המצוינים של מערכת הבריאות, מנכ"ל הדסה, ואני מאחל לו בריאות טובה והחלמה מהירה. הוא עבד איתי הרבה שנים, איש יוצא מן הכלל, הוא התנהג באומץ רב בתקופה של הקורונה והייתה לו היכולת לעשות דברים אחרת מכפי שעשו מרבית האנשים האחרים, והוא גם צדק".

 

עריכה: עופרי גליכמן

14/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אהוד אולמרט
אהוד אולמרט  |  צילום: מארק ישראל סאלם/פלאש90
Paris