בן כספית ואריה אלדד

"מציע לבצע סגר לסירוגין, שבוע כן שבוע לא"

פרופ' יניב ארליך, שחזה את הגל השני של הקורונה: "כמו במגפות אחרות, תמיד פותחים את הסגר מוקדם מדי" • "אי אפשר לקבוע שהגל השני פחות אלים"


פרופ' יניב ארליך, המדען הראשי של 'מיי הריטג'' שמבצעת כיום את רוב בדיקות הקורונה בישראל שוחח עם בן כספית ואריה אלדד ב-103fm על העליה המטרידה במספר החיוביים לנגיף. בהמשך, התריע מפני החורף המתקרב וקרא להטיל סגר לסירוגין.

פרופ' יניב ארליך ציין כי על סמך הבדיקות שבוצעו במעבדת 'מיי הריטג'' בשלושת השבועות האחרונים, "אנחנו רואים לצערנו הרב עליה באחוזים של החיוביים". במרץ פרסם ארליך פוסט בו סקר היסטורית מגפות שפעת והתריע מפני התפרצות מחודש, הוא מצא כי בכל מגפת שפעת שהפרצה בעבר, היו "לפחות 2 גלים. הראיתי את כל המקרים האלה מתוך אינדיקציה שזה לא יהיה 'זבנג ונגמר'". הוא הדגיש כי כיום "אנחנו לא עושים הרבה יותר בדיקות כמו שכמות החיוביים עולה, בשיא של אפריל עשינו באזור של קצת מעל 10,000 - היום 25,000 בדיקות. זה נראה שאנחנו בתוך גל שני".

כמו כן, הוא התייחס ליעילות הנוגדנים של האנשים שחלו בנגיף, במניעת הדבקה חוזרת ואמר כי לפי הנתונים כיום "החיסוניות דועכת לאחר חצי שנה-שנה, נראה שזה לא בהכרח ממשיך לתקופה ארוכה כמו בווירוסים אחרים. בגל הראשון לא כולם מספיקים גם ככה לקבל את הווירוס וגם כנראה בגל השני, לא בהכרח מגיעים לחיסון עדר". פרופ' ארליך הדגיש כי הסיבה שפרסם את הפוסט היא "בעיקר להראות את ההשפעה של מקבלי ההחלטות שנמצאים במצב מאוד קשה. החלטות מאוד קשוחות בין סגר ומה שזה מטיל על הכלכלה ובין לשמור על הבריאות של התושבים", וציין כי לאורך ההיסטוריה מסתמן כי "תמיד פותחים מוקדם מדי".

בשבוע שעבר התראיין רופא איטלקי במהדורת החדשות של 'ערוץ 12' וטען כי הנגיף פחות אלים משהיה בגל הראשון, פרופ' ארלין טען כי "אני לא חושב שיש דאטה אמפירית טובה שמציעה דבר כזה. יכול להיות שהירידה היחסית בתמותה כרגע היא כיוון שרוב האנשים שנדבקים הם בגילאים היותר צעירים, אבל אנחנו רואים השבוע שמתחילה זליגה לכיוון של בתי אבות. בגלל שיש פה מידע חסר, אנחנו לא באמת יודעים איך הווירוס מתנהג ובגלל שמחיר הטעות כל כך גבוה לא הייתי קופץ למסקנות כאלה עדיף להיות יותר שמרניים ולא לחטוף כמות מתים מאוד גבוהה, מאשר לטעות בדבר כזה".

בהמשך, אריה אלדד ציין בפניו כי על פי דיווחים, הנגיף עבר מוטציה מזן D לזן G שהוא פחות אלים אבל הרבה יותר מדבק. הפרופסור השיב כי הנגיף אכן "יותר מדבק. זה שינוי שהיה בסוף מרץ תחילת אפריל, ראינו את הזן החדש יותר תופס ומתקבע כמעט לחלוטין באוכלוסייה לעומת הגל הקודם". לכן, לדעתו הפתרון הוא תוכנית עם ודאות, "תוכנית כואבת אבל עם ודאות. כי חלק מה שמאוד קשה לאוכלוסייה זה חוסר הודאות. יש לך מסעדה אתה לא יודע אם לפתוח? לשמור מלאי? להביא עובדים? הייתי מציע לעשות סגר, למשל שבוע סגר שבוע לא, אבל תוכנית לחודשיים ככה. להפעיל את התוכנית הזאת, לעצור את המגפה, הדבר האחרון שאנחנו רוצים להגיע לעונת השפעת עם המספרים האלה, והיא מגיעה עוד כמה חודשים".

לסיום, התריע מפני החורף המתקרב ואמר: "יהיו לנו מקרים כאלה בחורף שאנשים יחטפו את שני הדברים האלה תחשוב על חולה קורונה עם שפעת שנכנס בטעות למחלקת קורונה ומדביק את כולם גם בשפעת - זה לא מוסיף בריאות לאף אחד".

 

עריכה: עופרי גליכמן

05/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"מציע לבצע סגר לסירוגין, שבוע כן שבוע לא"
"מציע לבצע סגר לסירוגין, שבוע כן שבוע לא"  |  צילום: וויסאם השלמון/פלאש 90
Paris