אראל סג"ל

"מי שרוצה לשמור על ביהמ"ש לא צריך לחפות על כל תחלואיו"

ח"כ בצלאל סמוטריץ' קורא להקים ועדה פרלמנטרית שתחקור את ניגודי העניינים של שופטי בית המשפט העליון: "חוסר המודעות לבעייתיות זה הדבר הכי מטריד"


חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (ימינה) יעלה היום (ד') להצבעה הצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את ניגודי העניינים של שופטי בית המשפט העליון. סמוטריץ' שוחח על הנושא עם אראל סג"ל ואבי יששכרוף ב-103fm וקרא לחברי הכנסת לתמוך במהלך.

ח"כ בצלאל סמוטריץ' הסביר כי בנושא ניגוד העניינים של עובדי מערכת אכיפת החוק "לא יכול להיות עניין של ימין-שמאל, קואליציה-אופוזיציה. ועדת החקירה הזאת שתבחן בצורה רצינית, יסודית, מקצועית ועניינית את ניגודי העניינים בביהמ"ש העליון ובכלל במערכת המשפט, ותתווה את הכללים שימנעו את הישנות המקרים האלה בעתיד, צריכה להיות אינטרס משותף לכולם". הוא תהה מדוע לבכירים במגזר הפרטי והציבורי יש חובת הסדר ניגוד עניינים, בעוד במערכת המשפט הדברים לא מתנהלים כך. הוא ציין כי שמע את התבטאויותיהם של שר המשפטי ניסנקורן ושל יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד על הנושא, ואמר: "מי שרוצה לשמור על ביהמ"ש לא צריך לכפות על כל הקשיים והתחלואים שבו".

לטעמו, כל התחקירים שפורסמו לאחרונה אשר חשפו ניגודי עניינים בבית המשפט העליון, לצד "התשובות שהם נתנו לתחקירים האלה, זו בדיוק הסיבה שצריך ועדת חקירה פרלמנטרית. כיוון שאם היינו מתרשמים שהשופטים מבינים את הבעייתיות, את הקושי וממילא ילכו לתקן את זה בעצמם, היה אפשר אולי לסמוך עליהם. אבל מכיוון שהם לא מתחילים אפילו להבין את הבעייתיות ומבקשים שנתייחס אליהם כמלאכים, לא בני אדם, לא יצור אנוש, אין להם אגו, אין להם קשרים, אין להם רגשות. חוסר המודעות לבעייתיות זה הדבר אולי הכי מטריד שיש בסוגיה הזאת".

לטעמו, "צריך שוועדת החקירה תיכנס לנושא הזה, תעשה את זה בצורה מקצועית ומסודרת כמו שעושים בארה"ב, יהיו שינויים מסודרים, נרד לשורשי הבעיה ונגבש פתרון. זה תפקידנו, כרשות המפקחת על הרשות המבצעת וכרשות מחוקקת שצריכה להסדיר את הניגוד של כל הרשויות. שופטי בית המשפט העליון הם לא מלאכים, הם לא חפים מקשרים, ומחשש להטיית דין. הם מבינים שיש מושג שנקרא 'מניעויות' אבל הוא לא רציני. הם עושים מה שהם רוצים, כשנוח להם מוסיפים שם, גורעים שם, דנים בעניינו, מוסיפים שוב לרשימה".

"תפקידנו ככנסת להסדיר את המערכת הזאת"

כמו כן, הוא טען כי בית המשפט נוהג בדו-פרצופיות בכך שרואה בכל אדם שדנים בעניינו כבעל פוטנציאל לבצע עבירה כזו או אחרת, אך מסרבים להודות כי קיים חשש ולו הקטן ביותר לכך שהם עצמם יפעלו בניגוד עניינים. על הטענות כי לא ראוי שחברי כנסת יבחנו את התנהלות מערכת המשפט, אמר: "הכנסת היא הריבון, הרשות המחוקקת ולפעמים המכוננת, היא זאת שצריכה לקבוע את הכללים ואת סדרי העדיפויות. מערכת המשפט היא אחת המערכות הכי חזקות, הכי משפיעות, הכי משמעותיות. היא גוזרת גורלות של אנשים גם בהליכים פליליים, ולא פחות חשוב מזה גם בהליכים אזרחיים. תפקידנו ככנסת להסדיר את המערכת הזאת, לוודא שהיא פועלת בצורה מסודרת, עצמאית, מקצועית, ואם יש ליקוי נתקן אותו".

לטענתו, "אם נעקוב אחר הפסיקות של שופטי בית המשפט העליון, יושבים שם לא מעט שופטים שהוכיחו שהם רוצים פעם אחר פעם אחר פעם לבוז ולפרק את הכנסת ואת חוקיה. לכן, פעם אחר פעם הם מתערבים, אז למה לגיטימי ששופטים יכולים לבקר את הכנסת ופעולותיה ואת השרים ופעולותיהם והכנסת, והשרים לא יכולים לבקר את פעולותיו של בית המשפט העליון? בוא נהיה ישרים, הגונים ולפחות נייצר סימטריה". ח"כ סמוטריץ' ציין כי בעבר היה "גוף פיקוח על הפרקליטות והפרקליטות עשתה הכול כדי לסכל ולסרס את הגוף הזה, לעקור לו את השיניים הבודדות שעוד היו לו. הייתה שביתה מאוד ארוכה של ארגון הפרקליטים עד שהגוף הזה סורס לחלוטין וזה הגוף הכי מקצועי שיש בעולם", וטען כי זו "מערכת שהודפת כל סוג של ביקורת."

חבר הכנסת סיפר כי בטרם הגיש בקשה להעלות את הצעתו לדיון, "וידאתי שאין שום סעיף בהסכם הקואליציוני שנותן וטו לכחול לבן בעניין הזה. לא מדובר בחוק, מדובר בוועדת חקירה פרלמנטרית, הליכוד לא מחויב בהסכם לכל הצבעה. עבדתי על זה בשקט והרבה מאוד זמן מאחורי הקלעים כדי להביא את הליכוד לתמוך, או לכל הפחות לאפשר חופש הצבעה. אני מקווה ומאמין שרוב חברי הליכוד יתייצבו ויצביעו בעד, אני אתן להם את כל הקרדיט למהלך. אני הרי חבר אופוזיציה, אין לי את היכולת להשיג לזה רוב. נכון לרגע זה יש חופש הצבעה בליכוד".

אך לא לעולם חוסן, הוא סיפר כי החל לשמוע שמועות לפיהן "יריב לוין מנסה לבטל את זה. רק אתמול הוא נתן נאום חוצב להבות על היפוך היוצרות בין בית המשפט לכנסת, ויש הזדמנות שהוא כיו"ר הכנסת להוביל מהלך שקצת יהפוך את המשוואה, יאזן אותה ויתחיל לעשות סדר. הוא יקבל את כל הקרדיט אם יוביל את המהלך הזה ואת כל הביקורת אם יסכל אותה וימשיך רק לצעוק. אם הליכוד, ימינה וישראל ביתנו תומכים אז יש לדבר הזה רוב והוא יכול לעבור. הם הראשונים שנפגעים מבית המשפט שלא נותן להם לחיות כפי אמונתם. אני מאוד מקווה שהם יתעשתו ויתמכו בהצעה הזאת".


עריכה: עופרי גליכמן

08/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris