ינון מגל ובן כספית

"סגירה משמעותה מכת מוות לתחום"

תומר מור, מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד, על ההגבלות שישפיעו לרעה על הענף: "אנשים רעבים לפת לחם, לא רואים תקווה באופק ונמצאים במוד הישרדותי"


מחר (ג') בשעות הבוקר יכנסו לתוקף הנחיות הקורונה בתחום המסעדות, ולפיהן יש לסגור את כל המסעדות לישיבה, תתאפשר רק הזמנת משלוחים או איסוף עצמי. בעקבות הנחיות הממשלה, ובמיוחד לאור הכאוס שאירע ביום שישי, התעוררה מחאה בקרב אנשי המסעדנות במדינה, וחלקם החליטו לא להישמע להוראות. תומר מור, מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד, שוחח עם בן כספית וינון מגל, ושיתף בתחושות הקשות.

תומר מור אמר בכאב כי "באמת המצב קשה - אנחנו היום ביום קרב. השטח בוער, כבר מיום שישי בבוקר, אני אומר את זה ברצינות, זה לא פופוליסטי, אנחנו לא רוצים להפעיל לחץ. מסעדנים מרגישים שאבדה להם הדרך, שמפעל חייהם קורס, שהם לא יכולים לסמוך על המדינה כי כסף 4 חודשים מאז שהמשבר התחיל לא הגיע, לחלק משמעותי מהחשבונות. לחלק כן הגיע אבל חלק עדיין לא קיבלו כספים ואנשים פושטים רגל לא כי לא מגיע להם כסף, אלא כי הוא לא מגיע".

הוא סיפר כי נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול (א') אז ביקש בשם המסעדנים - "תשחררו את ההחלטה, אנחנו רוצים להמשיך לעבוד. בואו נקליל לא ברמת הבטיחות והבריאות, אבל בואו נשחרר את האפשרות כן לעבוד. בואו נשווה בין כל הפרמטרים, אפשר, מסעדנות אינה מדבקת, אפשר לעבוד בפרמטרים שיהיו מאוד בריאותיים ובטוחים ללקוחות, וגם כלכליים באופן שיאפשר לתעשייה לשרוד". לדבריו, "אנשים לא רוצים לסגור, סגירה פירושה מכת מוות קטלנית לתעשייה שלנו - אסור לנו לסגור. את הגל הראשון מאות לא שרדו, את הגל הבא אלפים לא ישרדו. חבר'ה, זה לא פופוליזם, זו מציאות כלכלית עגומה".

מנכ"ל 'מסעדנים חקים ביחד' ציין כי עד תקופת הקורונה, תעשיית המסעדנות פרנסה 200,000 משפחות. לאור המשבר הבריאותי והכלכלי, רבים מצאו עצמם חסרי פרנסה, חסרי עבודה, חסרי אופק כלכלי. זאת כיוון ש-70% מהמסעדות לא מחזיקות שירותי משלוחים. מור הוסיף וסיפר כי פנה לרה"מ ואמר: "אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר אמון, אמיתי, משבר האמון לא נפל מהשמיים, הוא נפל בגלל התנהלות. אנחנו צריכים את העזרה שלכם כדי שנוכל להמשיך לפעול. תבינו, אנשים שמתחילים להיות רעבים לפת לחם, אנשים שלא רואים פרנסה באופק, לא רואים אופק, אין להם תקווה לגבי העסקים, רואים את מפעל חייהם קורס; התפיסה שלהם משתנה, הנורמטיביות שלהם מתחמקת ונעלמת, והם מתחילים לחשוב הישרדותי".

"כבר פינו אנשים מהבתים"

כמו כן, מור התייחס גם לאכיפה המשטרתית של הנחיות הממשלה, ולאפשרות שאם אכן יחליטו למרוד, יאלצו לשלם מחיר כלכלי גבוה ואפילו למצוא את עצמם במעצר. מור לא התרגש מהאיומים הללו, והסביר: "לאנשים לא אכפת, מסעדנים לא יודעים מאיפה הם יביאו כסף לשכ"ד, כבר פינו אנשים מהבתים אנחנו רואים גם את זה, אספנו תרומות, זה לא בדיחה. המצב הכלכלי מתחיל להשפיע בצורה משמעותית על ההחלטות. מסעדנים מכל הארץ מתכוונים לפתוח מחר מתוך המקום שהם מבינים שאין להם מה להפסיד. אני חושב שזה חמור מאוד שהגענו למצב שקהל נורמטיבי, של יזמים, אנשים מעסיקים משלמי מיסים, קטר של המשק מרגיש שהוא לא יכול לסמוך וחייב לסמוך על עצמו בשביל לשרוד".

הוא הסביר כי אם הממשלה תטיל את המגבלות על המסעדנות, פירוש הדבר – "סגירתם של רוב העסקים. הקשר עם העובדים הולך לאיבוד, הקשר עם הלקוחות הולך לאיבוד, חומרי הגלם, התנהלות העסק, וההוצאות שעדיין יש לך כשהכספים לא מגיעים". לכן, "אנחנו עכשיו מתחילים ליצור קשר עם כל חברי ועדת הקורונה, כל השרים, וחברי הכנסת הרלוונטיים, אני מציג להם מתווה, המתווה אומר שאנחנו מרווחים את ההושבה בעסקים, כך שאנחנו מקפידים על הבטיחות. בחוץ לא מדבק, אנחנו רוצים להמשיך את ההושבה במרווחים יותר גדולים, ולאפשר ללקוחות לחוות חוויה קולינרית, ליהנות ולהמשיך ליהנות אבל בבטחה גדולה יותר. מסעדנות אינה מדבקת, 4 חודשים במשבר, משלוחים 0 הדבקות, טייק אווי 0 הדבקות, הושבה 1.8% שזה אחוז מזערי".

לסיום אמר מנכ"ל 'מסעדנים חזקים ביחד' כי "הבעיה שכספים לא עוברים. בגל הראשון סגרנו כמו חיילים טובים, כשאמרו לצמצם צמצמנו כמו חיילים טובים, אבל אנחנו מבינים שפעם אחר פעם הכספים לא מגיעים. אנחנו צריכים להמשיך להיאבק היום בצורה מאוד עיקשת על הפתיחה. אני מבקש מכל הציבור ששומע אותנו , תלכו לבתי הקפה ולמסעדות, תתמכו בעסקים הקהילתיים שלכם".

 

עריכה: עופרי גליכמן

20/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הפגנות המחאה של המסעדנים
הפגנות המחאה של המסעדנים  |  צילום: אבשלום שושני/ פלאש90
Paris