הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"צריך להחיות את ענף התעופה בישראל"

פרופ' נדב דוידוביץ' (אונ' בן גוריון) בתגובה על פרסום כך ש־20 אלף תלמידי ישיבה יגיעו לישראל מארה"ב: "דובר על אנשים ספציפיים בכמויות מסוימות"


פרופ' נדב דוידוביץ' מאוניברסיטת בן גוריון שוחח עם חברי הקבינט ב-103fm על הדיווחים לפיהם ישראל תאפשר לכ-20,000 תלמידי ישיבה מארצות הברית להגיע למדינה.

פרופ' נדב דוידוביץ' הסביר תחילה כי מדינת ישראל היא "מדינה אדומה לצערנו, ואנחנו נוקטים בהרבה מאוד כלים". הוא סיפר כי נכח אתמול (ד') בפגישה בקבינט הקורונה בראשות פרופ' רוני גמזו, "סוף סוף נעשה סדר בהרבה מאוד דברים ואינטגרציה, כאשר המהלך הראשון שאני מאוד בעדו זה לאפשר לאנשים שמגיעים ממדינות ירוקות להגיע לכאן בלי בדיקות. פרופ' איתמר גרוטו מקדם את זה, ואני מקווה שזה יתקבל".

לגבי מדינות אדומות, פרופ' דוידוביץ' הסביר כי "יש דיון יחד עם המל"ל כבר תקופה, מדובר על אנשים מאוד ספציפיים ובכמויות מאוד מסוימות, בעיקר בהיבט הכלכלי. אנשים יעשו בדיקה 3 ימים לפני הגעתם לישראל ועוד בדיקה 3 ימים לאחר שהם מגיעים. בתוך הדיונים שאני מכיר, גם אל מול המל"ל ומנכ"ל משרד הבריאות ופרופ' רוני גמזו, המתווה הזה בכלל לא דובר עליו".

הוא הוסיף ואמר כי בכל הדיונים, להבנתו, דובר על 2 מתווים. "האחד, אנשים שמגיעים ממדינות ירוקות, לאפשר להם להגיע בלי בדיקה. כמו אדם שנוסע מרעננה לבאר שבע, אנחנו לא מבקשים ממנו בדיקה. השני, סדר גודל מסוים של אנשים ממדינות אדומות, אנשים שמבחינת המשק יש להם חשיבות גדולה, לתת מספר כאשר יעשו בדיקות לפני היציאה ובדיקות לאחר ההגעה".

הוא הדגיש כי "הדבר הזה לא אושר עדיין, השתתפו בו גורמים שונים, גם אפידמיולוגיים, אנשי בריאות הציבור, ואנשים מתחום התעופה. לכן, המתווה שאתם מדברים עליו הוא כנראה יותר פוליטי בשיח של המומחים. לא הייתי ממליץ כרגע על הדבר הזה בעדיפות הראשונה, יש דברים יותר חשובים שאפשר לעשות ויותר בטוחים גם. אני חושב שצריך לראות איך אנחנו מחזירים את התעופה לארץ, וגם שאנשים מישראל יוכלו לנסוע למקומות אחרים בעולם".

פרופ' דוידוביץ' ציין כי בתקנות הבריאות הבינלאומית, "אחד הנושאים המרכזיים זה לראות איך פנדמיה בסופו של דבר לא משתקת את כל העולם. ברור שאם הפנדמיה הולכת להיות איתנו מספר חודשים, לא נוכל להמשיך לא להפעיל את התעופה, וצריך למצוא דרכים חכמות. אני חושב שצריך לעשות פיילוט, זה מה שדובר עליו במל"ל - מספר מדויק מצומצם של אנשים, שהחשיבות שלהם למשק ולכלכלה הישראלית גדולה. שהם יעשו בדיקות לפני ואחרי ההגעה, עם בידוד עדיין של כ-4 ימים; כי אנחנו יודעים שבמהלך התעופה עצמה גם יכולה להיות הדבקה,.

הוא הוסיף ואמר כי "תרחיש כזה, שאתם מתארים, לא שמעתי באף דיון ולא הייתי מליץ עליו בעדיפות ראשונה. אנחנו צריכים לראות איך פותחים את התעופה גם עם למדינות אדומות בצורה בטוחה, במדינות ירוקות אפשר לעשות כבר עכשיו. צריך לעשות פיילוט, לתת עדיפות לאנשים שיגיעו לפה שיש להם חשיבות להנעת הכלכלה. הנושא שהצעתם לא נידון על ידי הגורמים המקצועיים ואני לא חושב שאף גורם מקצועי ימליץ על הדבר הזה".

לסיום, אמר הפרופסור כי חל שינוי חיובי מבחינה תפיסתית, "אחד הדברים היפים שפרופ' רוני גמזו הביא וגם פרופ' חזי לוי כמנכ"ל; בניגוד לגל הראשון שהייתה תפיסה שמשרד הבריאות הפך להיות משרד הקורונה, ורק הנושא של מספר המקרים הוא חשוב; הראיה היום היא רחבה, אנחנו רוצים לעשות דברים שיביאו לזה שהבריאות של האוכלוסייה הכוללת גם כלכלה, וגם תרבות ודברים אחרים - יעשו במחיר שהוא מחיר נסבל. מתוך הבנה שהקורונה תמשיך להיות איתנו עוד חודשים רבים. מה שיותר מטריד אותנו זה הגעה לחורף".

 

עריכה: עופרי גליכמן

30/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום: פלאש90
Paris