אודי סגל וענת דוידוב

"אם התקציב לא יעבור - המדינה תגיע לשיתוק"

שר האוצר ישראל כ"ץ על הכישלון בהעברת תקציב המדינה: "דחיית הגשת התקציב היא צעד נכון, אנחנו לא צריכים בחירות עכשיו"


שר האוצר ישראל כ"ץ (ליכוד) שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על ההצעה לדחיית הגשת התקציב, ולתמיכת הליכוד בכך, אך כרגע, רק עד קריאה ראשונה בכנסת. וגם: הגיב לשיחת 'הצעקות' שאירעה אתמול (א') בקבינט הקורונה. 

"יוזמת החוק הזו לדחיית המועד האחרון להבאת תקציב מ-25 באוגוסט, היא בהחלט צעד בכיוון הנכון, זה לא הזמן ללכת לבחירות", אמר השר כ"ץ, והוסיף: "אבל כעת, בדיוק כמו שהצעתי בימים האחרונים, צריך לבצע את הצעד המשלים השני, ולהביא בהקדם לאישור הממשלה, תקציב, חוק הסדרים, ורפורמות, לפחות עד לקריאה ראשונה בכנסת, ולהמשיך את ההידברות הפוליטית".

לדבריו, לא צריך לערבב בין העניינים הכלכליים לפוליטיים: "אם יש לבני גנץ בעיה פוליטית של הסכמים ורוטציות, הוא צריך לפתור אותה באופן פוליטי ולא להיתפס לאיזה סעיף בתקציב, ובכך בעצם למנוע תקציב ממדינת ישראל במשך חודשים ארוכים. אני חושב שדווקא על רקע קידום החוק, והורדת האיום בבחירות, צריך לראות את הדברים כמו שהם. אסור להשאיר את מדינת ישראל חודשים ארוכים בלי תקציב". 

בהמשך גילה כ"ץ כי בכלל הוא זה ששכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו להסכים להעברת תקציב חד שנתי במקום דו שנתי. "אני וכל בכירי האוצר שכנענו אותו שכרגע חייבים לכוון לשנה הזאת באופי התקציב עצמו, וכך הכנו גם התקציב".

שר האוצר גם הגיב לדיווחים השונים על כך שחלק מבכירי משרדו שינו את עמדתם מאז. "אני לא שמעתי מהם שהם שינו. אני רואה כל מיני תדרוכים בעיתונים, אני מניח שהעיתונאים משוחחים, אין לזה משמעות. העמדה הרשמית של משרד האוצר, שאנחנו ערוכים על דעת כולם להביא בתוך מספר ימים, ברגע יינתן האישור. אני מתכוון לפנות עוד פעם לראש הממשלה וליו"ר כחול לבן בני גנץ, ולהגיד, 'תאפשרו להעביר תקציב לממשלה'".

כ"ץ גם שיתף בשיחה שהייתה לו עם החשב הכללי רוני חזקיהו, שצפוי לעזוב את תפקידו בעוד כמה חודשים, הכחיש כי העזיבה הצפויה של חזקיהו היא על רקע הבעיות הכלכליות של המדינה, והוסיף: "הוא אמר לי, 'אם הממשלה לא תקבל החלטה, אני לא אוכל לשחרר תקציבים אפילו באחת חלקי שתיים עשרה'. אם לא יאפשרו להביא תקציב וחוק הסדרים ורפורמות לכנסת, ולהמשיך את ההידברות הפוליטית במקביל, אז מדינת ישראל עלולה להיקלע לקשיים, זו הכותרת שאני נותן לכם, ממש לשיתוק של תחומים מרכזיים שייפגעו בגלל הוויכוח הזה".

אתה מאמין שנתניהו, גם אחרי שהבעיה הזו, מבחינתו, של לפיד והצעת החוק החדשה שאוסרת על נאשם בפלילים לכהן כראש ממשלה, תחלוף, הוא יעמוד במילה שלו, הוא ילך על הארכת התקציב לעוד 100 ימים, ואחר כך פתרון ל-2021? אפשר לסמוך עליו?
"קודם כל, אני אומר שחוק שיוצא לדרך ויעבור כבר קריאה ראשונה, כמו שמדובר כאן, מטבעו הוא כבר ממשיך ומשלים את עצמו, זה מה שאני מעריך", ולגבי החוק של לפיד, אמר כ"ץ: "אני לא חושב שזו סוגייה", והבהיר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל גם את אמון הציבור, גם את אישור בג"ץ וגם את אישור היועץ המשפטי לכהן כראש ממשלה. יחד עם זאת, התייחס השר גם לחשש בכחול לבן, לפיו, נתניהו מעוניין להעביר תקציב חד שנתי כדי שתהיה לו נקודת יציאה לבחירות. "נתניהו לא יזם עכשיו תיקון לחוק לקראת מרץ. הם עשו הסכם קואליציוני, אגב, מי שהכניס את הנושא של תקציב דו שנתי זה הליכוד, לא כחול לבן. אבל עכשיו בני גנץ נאחז בזה ואומר, 'אם זה דו שנתי, אז זה יעביר אותי עד מרץ 2022, ובאמצע תהיה רוטציה'", אמר.  

אבל הוסכם על זה בהסכם הקואליציוני.
"נכון, אבל גם היה מוסכם להעביר עד 25 באוגוסט, ועובדה שמשנים את זה עכשיו, שזה ממש תנאי בסיסי. ואני חושב שלא צריך לקשור. העניין של קיום הממשלה לא מותנה בנוסחים משפטיים, הוא מותנה בזכות לבוא ולקבל את אמון הציבור. בימים כל כך קשים, אם הציבור יראה שהממשלה מתפקדת, הוא ייתן לה גיבוי. וחלילה, אם היא לא תתפקד, היא לא תוכל להתקיים, ואז, לא רק שלא תהיה רוטציה, לא יהיה שום דבר".

יש פגם מהותי בהסכם הקואליציוני

בהמשך השיחה, הסביר כ"ץ, מה הבעיות שהוא רואה בהסכם הקואליציוני שנחתם בינם לבין כחול לבן. "אני זוכר את הממשלה של שמיר ופרס, לא היו שני ראשי ממשלה, היה אחד, ואחרי זה השני החליף אותו ברוטציה. כאן כאילו יש שני ראשי ממשלה, אי אפשר להעלות נושאים לסדר יום. ראש ממשלה לא יכול להעלות נושאים לסדר יום לממשלה שהוא עומד בראשה?", תהה.

לגבי הטענות של יו"ר כחול לבן בני גנץ, על כך שהוא לא קיבל קרדיט בתשדירי משרד האוצר, אמר כ"ץ: "כשמשרד הביטחון יעשה פעילויות, הוא גם יביא אותם לידיעת הציבור בנושא פיקוד העורף או כל הדברים האחרים. אני רוצה לומר לך, מי שהביא את החוק זה אני, הממשלה אישרה אותו, ראש הממשלה גיבה אותו. אני הבאתי אותו לכנסת. ישבתי בוועדת הכספים שעות על שעות, הוא עבר פה אחד, והיום משרד האוצר ממונה באופן בלעדי על הביצוע של החוק הזה", והוסיף כי "כולם יודעים  שבני גנץ הוא בכיר בממשלה".

אתה אומר שיש פגם מהותי בהסכם הקואליציוני, יכול להיות שאתם צריכים ללכת לממשלה צרה, לא לבחירות, לפרק את השותפות, לעשות ממשלה צרה.
"אדם שלא חש בטוב, הוא הולך לרופא, מקבל איזו תרופה או שנח בבית ומתאושש. זה שיש פגם, זה לא אומר שצריך ללכת לדבר הקיצוני ולפרק. אני חושב שיש כאן באופן בסיסי רעיון נכון. יש כאן ממשלת אחדות, שבאו שני המנהיגים שהתמודדו אחד מול השני, לא חשוב מה קרה בדרך, והתאחדו סביב מטרות שצריך ליישם אותן. המבנה, זה שעשו אותו משפטנים, הוא מבנה שגוי. אי אפשר במשפטנות לנהל את המדינה. אבל אפשר לתקן את זה ואפשר לפעול ביחד גם מעבר להיבטים הפורמליים, לסכם דברים. אני בתחום הכלכלי, כולל ב-8.5 מיליארד האלה שצריך עכשיו לתת לציבורים להאצה ולפיתוח, תיאמתי עם נציגי כחול לבן עד הפסיק האחרון, ואפשר לנהל את זה בלי קשר לעניין הפורמלי".

"פתאום התרחש איזה מסך של צעקות" 

השר כ"ץ הגיב גם לקרב הצעקות שאירע אתמול (א') בישיבת קבינט הקורונה, כאשר על פי הדיווחים, יו"ר כחול לבן הרים את קולו בדיון. "אני אגיד לכם משהו לגבי צורת הישיבה. הדיונים האלה שמתנהלים דרך כל מיני מסכים, חלק מהדברים בכלל לא שומעים מה השני אומר, כי כל אחד מדבר בחלקה שלו, ואפשר לשמוע או לא לשמוע, נהיה בליל אחד גדול. מה שאני זוכר, שאני באתי ואמרתי והסברתי מדוע צריך להביא דחוף את ה-8.5 מיליארד לציבור ולעסקים, ופתאום התרחש ממול מסך של צעקות עם התערבות של כל מיני, אני חושב שהתקשורת כבר יודעת הרבה יותר טוב ממני מה היה שם בדיוק", הסביר.

אבל בני גנץ איבד את זה בצרחות האלה?
"בסך הכול אני מעריך אותו, האיש עשה דברים, הוא לא אדם שלילי מטבעו".

לא, ממש לא. אבל השאלה, אם הוא איבד את זה בדיון.
"אני חושב שלפי מה שהבחנתי במסך, היו תגובות מאוד בוטות על דברים הרבה יותר פשוטים".

לקראת סיום השיחה, ענה על השאלה, האם יחולק מענק כספי בראש השנה, ואמר: "שאלתי ונשאלתי, ואמרתי, 'שום דבר כזה לא נידון, שום דבר כזה לא על הפרק'. הולכים לחלק לציבור באופן ישיר מעל 50 מיליארד שקלים, לשכירים, לעצמאיים ולבעלי עסקים עד אמצע שנה הבאה בסכומים מאוד משמעותיים".

עריכה: אמיתי דואק

10/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל כ"ץ
ישראל כ"ץ  |  צילום: גילי יערי/פלאש90
Paris