ורדה רזיאל ז'קונט

שולפים מהמותן? קבלו כמה עצות

שיטות חשיבה מהירות עלולות להוביל אותנו לקבל החלטות שגויות • הפסיכולוג אלכס שילמן ייעץ לוורדה על דרכים לשדרוג 'המערכת האוטומטית' שלנו


אם מחבט וכדור עולים ביחד דולר ועשרה סנט, ומחיר המחבט הוא דולר יותר מהכדור. מה מחירו של הכדור? אם עניתם שמחיר הכדור הוא 10 סנט - פעלתם מתוך 'החשיבה האוטומטית' שלכם. (התשובה הנכונה היא 5 סנט). 

'החשיבה האוטומטית' מייצגת את מערכת קבלת ההחלטות העצלה, המיידית - זו שאנו נוקטים בה פעמים רבות מבלי להקדיש יתר מחשבה. היא חשובה לחיי היום־יום, אולם גורמת לכולנו לעיתים לשגות. 

ספר של ריצ'רד תיילר וקאס סאנסטיין קורא תיגר על כך בזווית אחרת: אל תבטלו את החשיבה האוטומטית - אלא הפעילו אותה בצורה יותר בריאה. הספר, תחת הכותרת 'nudge- דחיפות קלות' שואל כבר בכריכתו "איך לשפר את ההחלטות שלכם הנוגעות לבריאות, לעושר ולאושר". אלכס שילמן, פסיכולוג המומחה לכלכלה התנהגותית, התייחס לשיטה העולה מבינות לדפי הספר, ואמר לוורדה רזיאל ז'קונט כי "אנחנו מנסים לצמצם את המאמצים שלנו, אבל לפעמים אנחנו מפספסים דברים חשובים".

בשיחה המרתקת בין השניים קרא שילמן למאזינים, ברוח הספר, להפעיל דווקא את 'המערכת האוטומטית' העצלה לטובתנו - באמצעות 'אדריכלות בחירה' שתגרום לנו, בין השאר, לחסוך כסף לעת זקנה ולאכול אוכל מזין ובריא. ובעידן הנוכחי, אל מול משבר הקורונה, אפשר כמובן להסיק מהתיאוריה הזו מסקנות וכלים כלכליים לתקופה הזו, ובכלל. שילמן התייחס לאופן בו הנושא יכול להשפיע על קרן הפנסיה שלכם ואפילו על כמות החשמל שאתם צורכים. 

בהמשך, השיחה התגלגלה אל זוג הפסיכולוגים המדהימים כהנמן וטברסקי, שהיו החלוצים בתחום הכלכלה ההתנהגותית, ועל האופן שבו הצליחו לחדור אל עולם הכלכלה הקשוח למרות הדימוי של הפסיכולגיה כ'רכה'.

11/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris