ניסים משעל וטל שלו

מה תמונת המצב של התפשטות נגיף קורונה בישראל?

נדב איל ('חדשות 13'): "התמותה בישראל למיליון על בסיס ממוצע שבועי, היא בין הגבוהות במערב" • יו"ר איגוד רופאי הציבור הסביר על דרך ההתמודדות


נדב איל ('חדשות 13') ופרופ' חגי לוין, אפידמיולוג בכיר ויו"ר איגוד רופאי הציבור בישראל דנו במצב משבר קורונה בישראל. איל פסימי מהמצב, ולוין טען כי צריך להיערך לקראת החורף, להפסיק להתעסק במגבלות ובסגרים.

מדינת ישראל מתמודדת עם גל שני של התפרצות נגיף קורונה, אשר גבה את חייהם של למעלה מ-600 בני אדם. נדב איל הסביר כי למרות הביקורת הרבה על ניהול המשבר בגל השני, "בסך הכול בישראל היום יש מעט מגבלות ביחס למקומות אחרים בעולם. אנחנו שומעים הרבה דיבורים על האפשרות של סגר, היה הרבה דיבור במשך כמה שבועות, אבל בסה"כ בישראל אם אתם מסתכלים על איפה יש מגבלות, יש מגבלות על התכנסות בחללים סגורים, זה בדיוק כמו המגבלות שיש בשוודיה".

ניסים משעל האם הוא מרוצה מהמצב בישראל, על כך השיב איל: "אני לא חושב שאף אחד במיוחד מרוצה ממצב של 1,800 נדבקים, כל יום משנים קריטריונים, מקשיחים ומקלים, עדיין על 1,800 נדבקים ליום וקצב תמותה ממוצע שעל כל 2,000 נדבקים - בין 30-10 ימותו. 13 אנשים עד אתמול ב-8 בערב מחצות באותו יום". הוא הסביר כי "התמותה בישראל למיליון על בסיס ממוצע שבועי, היא בין הגבוהות במערב. צריך להכניס את רומניה ובולגריה כדי שיהיו מדינות עם אחוז יותר גבוה אצלן".

פורייקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו טען כי לפי מספר המאומתים במזרח ירושלים, בכל מדינה בעולם העיר הייתה בסגר. פרופ' חזי לוין הסביר כי בתקופת הקורונה עלינו להיות חכמים, והסביר: "אנחנו כל הזמן מתעסקים במגבלות, כן סגר לא סגר, בסוף מה שקובע זה ההתנהגות של הציבור. זה כמה האנשים, כל אחד ואחת מאיתנו בממוצע נפגש במגע פיזי הדוק בכול יום, בכול שבוע נתון, בלי מיגון - זה מה שקובע את היקף ההדבקה. אני וחבריי, עדיין מאמינים שאפשר לשנות את ההתנהגות בחברה הישראלית צריך להמחיש את הסיכון".

הוא הסביר כי ההשוואה שנעשית בין ישראל והעולם איננה במקומה, כיוון שלטעמו "אנחנו צריכים להתייחס בישראל כפי שצריך להיות בישראל. אני אף פעם לא מרוצה, כי אשרי הדואג תמיד. צריך לראות איך אנחנו טוב יותר מונעים תחלואה, תוך שמירה על שגרת החיים בישראל. פה נכנס העניין שמספיק אירוע של חתונה המונית, או אדם אחד שהולך ומסתובב ומדביק הרבה מאוד אנשים כי הוא לא שומר על הכללים - הוא החולייה החלשה שפוגעת בכולנו". לכן, הדרך להתמודד לדבריו היא לא רק ע"י מגבלות אלא ע"י שינוי הנורמה החברתית. "אם אמא רואה שהבן שלה הולך למסיבה, היא תעיר לו ותדאג שזה לא יקרה".

"ייקח הרבה מאוד זמן עד שנראה חיסון בטוח ויעיל"

רוסיה הכריזה כי היא יצרה חיסון לנגיף קורונה, ולמרות האופטימיות הרבה נוכח ההכרזה, איל הסביר כי "אנחנו לא יודעים אם הוא עובד, אין מאמר מדעי שבוחן את שלב 2 בחיסון, שלב 3 בכלל לא הושלם. ההודעה הזאת על מתן רישיון לייצוא החיסון זה תרגיל ביח"צ של הרוסים". ניסים משעל תהה כיצד ייתכן הדבר, שכן פוטין אמר שניסו את החיסון על בתו. על כך השיב עיתונאי 'חדשות 13': "זה מה שפוטין אומר. אתה מאמין לכל מה שהוא אומר? לא בטוח. יכול להיות שיש להם חיסון ויכול להיות שהוא עובד, אבל כמו שאומרים בארה"ב, אני לא הייתי לוקח אותו".

הוא הסביר כי היו דוגמאות בעבר של חיסונים, שהוכיחו כי "יכולות להיות להם תוצאות הפוכות, חריפות. לכן יש פרוטוקולים מאוד מסודרים, אותם מאיצים בעולם ברמה של חודשים ושנים. צמצמו אותם כדי להוציא חיסון ל'Covid19', והרוסים החליטו להודיע שהם ניצחו במרוץ וקראו לחיסון שלהם ספוטניק 5". פרופ' לוין הוסיף ואמר: "ייקח הרבה מאוד זמן עד שנראה חיסון בטוח ויעיל, ואנחנו צריכים להיערך היטב. אם ניקח לדוגמה את החורף הקרוב, צריך עכשיו להעביר חוק לעידוד התחסנות בישראל שעבר בכנסת ה-20 ברוב של 114 לעומת 0 כדי לעודד התחסנות כנגד מחלות אחרות נגדן יש לנו חיסון בטוח ויעיל".

כמו כן, האפידמיולוג הבכיר הדגיש: "אין קיצורי דרך, יש פה איזה נטייה של פוליטיקאים גם בעולם ובישראל לחפש כל הזמן קיצורי דרך כאילו יבוא לנו פתרון קסם, לא נראה יותר את המגפה הזאת - זה לא עובד ככה. אנחנו צריכים לעשות הרבה יותר כדי לחזק את בריאות הציבור בנושאים כמו עישון ותזונה, כי אלה הדברים שיישארו איתנו ויקלו על מערכת הבריאות".

 

עריכה: עופרי גליכמן

13/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"אפשר לשנות את ההתנהגות בחברה הישראלית"
"אפשר לשנות את ההתנהגות בחברה הישראלית"  |  צילום: יוסי אלוני/פלאש90
Paris