ינון מגל ובן כספית

"אנחנו ממשיכים לעשות את כל השטויות האפשריות"

מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה פרופ' זאב רוטשטיין מתנגד נחרצות לסגר: "עושים את זה בלית ברירה, כי לא יצאנו ולא נלחמנו"


האם יוטל בחגים סגר? הפרויקטור הממונה על הטיפול בנגיף קורונה המליץ להטיל סגר בחגי תשרי לאור החשש מהתקהלויות. זאת למרות שבעוד שבועיים עתידה להיפתח מערכת החינוך, השמיים נפתחו גם לכניסת תיירים ונתוני התחלואה יציבים. פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל המרכז הרפואי 'הדסה' התייחס לאפשרות של סגר כללי נוסף, והוסיף לבקר את הממשלה.

פרופ' זאב רוטשטיין סבור כי השאלות המהותיות לעת הזו הן 'מה עושים' ו'איך יוצאים מהסיפור הזה'. "אני מתחיל להריח שאנחנו הולכים לקראת סגרים בימים הנוראיים, הולכים לקראת הגבלות מאוד קשות במערכת החינוך. ברור שאני נגד סגר, ליבי יוצא מקרבו כי אנחנו ממשיכים לעשות את כל השטויות האפשריות". לדעתו, מערכת הבריאות "מנוצלת כתירוץ בלבד לעשות סגרים ותהליכים. את הסגר עושים בלית ברירה, למה? כי לא יצאנו, לא נלחמנו, לא איתרנו מדביקי על, לא מנענו את המגפה, לא הורדנו את שיעורי ההדבקה, אז עושים סגר. זה מתפרש כעונש, זה פוגע כלכלית, פוגע במטה לחמם של הרבה מאוד אנשים, יסגרו עוד עסקים, עוד מבוטלים ואנחנו נכנסים למערכת הרבה יותר קשה".

הוא ציין כי כמות הבדיקות המתבצעות, "בניגוד להודעות רה"מ ירדה אפילו ביותר מחצי, ירדנו לרמה של אי אמון כזו שאנשים עצמם לא באים, משרד הבריאות משנה אינדיקציות לנושא הבדיקה, וזה מסכת ייסורים. אתה רוצה לעשות בדיקה? אתה צריך ללכת לרופא, הוא צריך לקבל החלטה, הוא שולח אותך, זה עוד זמן ועוד תור, עד שאתה מקבל את התשובה - המחלה עברה מזמן. זו לא השיטה לגלות מדביקי על, השיטה לגלות מדביקי על כמו שנעשה במקומות אחרים זה מהירות וביצוע. החלטת? אתה בודק, תוך כמה שעות אתה מבודד. זה לא נעשה. תחקירים צולעים, אתה לא מגיע לאנשים שהיו במגע ראשון".

על אף שאחריות החקירות האפידמיולוגיות הועברה למערכת הביטחון, מנכ"ל המרכז הרפואי 'הדסה' טען שהיא "עוד לא התחילה לעשות את זה, אנחנו מדברים על זה ואני לא רואה גידול במספרי הבדיקות, אני לא רואה את המעבדות עובדות אפילו כמו שאנחנו בהדסה תוך 4 שעות מחזירים תשובה. לא רואה אף מעבדה שנותנת תשובה תוך 4 שעות. יש דברים שאפשר להקל בכל השיח שהולך בתקשורת שהוא רק איך להכביד, איך להגביל, איך לעצור. אנחנו למעלה מחצי שנה בתוך הסאגה הזאת וזו המדינה הכי גרועה בעולם בתחום הזה שהולכת להיות, שסובלת מקורונה והורסת את המדינה מבפנים. בואו נעשה קצת חשבון נפש ואולי קצת נשנה כיוון".

"יש יתרון מסוים לרוסים"

בהמשך, התייחס למרוץ העולמי לחיסון, ועל המעורבות של בית החולים הדסה בפיתוח החיסון הרוסי: "זה חיסון אמיתי שמפתחים אותו במעבדות מאוד יוקרתיות שאנחנו לא מכירים אותן מספיק אבל צריך לתת להן יוקרה. הדסה, תשמעו בעתיד קצת יותר על הקשרים שיש לנו עם רוסיה בנושא החיסון. אני לא רוצה לקחת קרדיט, אני רוצה לעשות, אני לא מחפש קרדיט". על השאלה האם לדעתו החיסון הרוסי ישיג את החיסון האמריקני, הוא השיב: "יש סיכוי סביר שכן. אני מניח שיש יתרון מסוים לרוסים כי הם רצו מהר, ופחות התעכבו ואני חושב שהמדענים שפיתחו את החיסון הם אנשים מאוד רציניים בקנה מידה עולמי. לכן אני מאמין שהחיסון יהיה, והוא יהיה יחסית מהר, ויהיה אותנטי עם פחות תופעות לוואי. זה אישית אני מאמין".

פרופ' רוטשטיין המליץ לאנשים המתגוררים בבניינים גדולים, מרובי דיירים אשר רוצים להתכונן לסגר – "ממש לפני התאריך שנכנס הסגר - לכו להיבדק לקורונה. כי אם בתוך הבניין שלכם יהיה אחד חולה קורונה אז הסגר הזה יגרום ל-100 דיירים או יותר להיות חולי קורונה. סגר בבניין מסוג זה, השכנה במדרגות, עולה ויורדת, הילדים בחצר - זה סגר שלא יהיה ל-3 שעות, זה יהיה קצת יותר ארוך, זה חג. אל תכניסו לבניין מדביקי על שזה יהפוך את הסגר לחממה בה יצמחו קורונות באלפים, זו עצה ידידותית ממני".

 

עריכה: עופרי גליכמן

18/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' זאב רוטשטיין
פרופ' זאב רוטשטיין  |  צילום: פלאש90
Paris