ינון מגל ובן כספית

"ארה"ב התחייבה לשמור על היתרון האיכותי של ישראל"

אלוף (מיל') עמוס גלעד התייחס לדיווחים לפיהם באיחוד האמירויות דורשים מארצות הברית מטוסי F35: "אם ישראל מסכימה בקריצה, אז אף אחד לא ימנע זאת"


חשש כבד במערכת הביטחונית מהסעיף הסודי שייתכן ונכלל בהסכם השלום עם איחוד האמירויות, לפיו המגבלות על מכירת נשק מתקדם לאיחוד יבוטלו. אלוף (מיל') עמוס גלעד, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, הביע את חששו מהאפשרות שארצות הברית תמכור לאיחוד האמירויות מטוסי F35, ותפגע ביתרון האיכותי של ישראל במזרח התיכון.

האלוף במיל' עמוס גלעד התייחס להסכם השלום המתהווה עם איחוד האמירויות והסביר את המשמעות העמוקה של המהלך: "ישראל נהנית היום מביטחון עצום כתוצאה מזה שבכל המלחמות הערבים ניסו - ונכשלו. הם הגיעו למסקנה שכדאי לשתף איתנו בעיה מול בעיות אחרות שלהם כמו איראן וטרור פנימי, וגם להנות מטכנולוגיות שלנו בכל התחומים, לא רק ביטחונית. אני מאוד מרוצה מהמהלך ההיסטורי-דרמטי של שלום עם אבו דאבי, זה 7 נסיכויות מאוד איכותיות, מדינה מאוד חשובה, יש לנו קשרים איתם ארוכי שנים, זה רב חשיבות. המחיר, אם זה נכון שאנחנו מסכימים לפגוע בביטחוננו עצמנו, זה לא קביל ואני לא חושב שזה קשור אחד לשני".

ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר הסביר כי "ברגע שאתה מספק יכולות על למדינות, ברגע שאתה שובר את המחסום, היום אבו דאבי מחר מצרים, מדינות שעובדות איתנו - יכול להיות מהפך. לדוגמה, טורקיה הייתה מדינת אחות והיום אויבת נוראה. איראן הייתה מדינת אחות ממש והיום היא איום קיומי". לכן לדעתו "אסור לתת יכולות על לאף אחד באזור. זה לא מטוס, ההגדרה מוטעית, זה מערכת משוכללת עתירת טכנולוגיות, בעלת יכולת של ניהול מערכה כללית. זה רק מדינה אחת, אם הם מקבלים, למה שמדינה אחרת לא תקבל? למה שירדן לא תקבל?"

הוא ציין כי עד עכשיו האמריקנים תמיד הקפידו לשמור על העליונות של ישראל, אך ההסכם כעת, במידה וסעיף מכירת הנשק והטכנולוגיות קיים, זה "שוחק את היתרון. אני הייתי מחליט על שלום בלי F35". גלעד הסביר כי עד להסכם השלום עם האמירויות, ישראל הצליחה לשמור על כוחה למנוע מכירה של נשק מתקדם למדינות ערב. אך מנגד, ציין כי "ארה"ב היא מדינה עצמאית, היא לא צריכה לשאול אותנו באופן טכני. ארה"ב התחייבה כולל בחוק, והממשל האמריקני על כל שלוחותיו האדירות, לשמור על היתרון האיכותי של ישראל. בכול מלחמה שתפרוץ חיל האויר וצה"ל יוכלו לנצח כל טירוף של אויבים, יש לנו דימוי שאנחנו מסוגלים לעשות את זה".

לדבריו, זאת למרות שיש לאמריקנים "אינטרס למכור נשק בכמויות אדירות - הם לא עושים את זה, לא מוכרים את אותן מערכות שמשבשות את המאזן ונותנות יתרון לצד השני בכל תהפוכה פוליטית שעלולה לקרות במזרח התיכון. אם ישראל מסכימה וזה פגיעה בה, בקריצה או בכל דרך אחרת נסתרת, אף אחד לא ימנע את זה". אחרי שארה"ב כשלה במועצת הביטחון, וב-18 באוקטובר לא יהיו מגבלות על מכירת נשק מתקדם. לצד החולשה הצבאית ממנה סובלת איראן, משמעות ההסכם לטעמו היא שמכירת נשק מתקדם למפרציות על ידי ארה"ב, תוביל את רוסיה וסין לעשות זאת עם איראן. "יהיה פה מרוץ חימוש".

"נתניהו מסוגל למנוע את העסקה"

בהמשך, הוא התייחס להכחשות של ראש הממשלה נתניהו לגבי סעיף זה, והדגיש: "הוא לא הכחיש את זה, הוא לא הכחיש שיש עסקה, כדי שתהיה עסקה אתה לא צריך הסכם, מספיק קריצת עין. ראש הממשלה שלנו בקיא מאוד, אני יכול להעיד על זה, בכל רזי מאזני הכוחות במזרח התיכון והוא יודע שהוא יכול למנוע. הוא לא אמר אני אמנע, הוא אמר מתנגד, זה שני דברים שונים. אם נציגי הציבור האמריקני בבית הנבחרים בסנאט יבינו שישראל לא מתנגדת, למה שהם יתנגדו? הנשיא טראמפ - מה שחשוב הוא מה הוא מבין". כמו כן, הוא הוסיף ואמר כי "אין לזה משמעות, אני לא מתפעל מהצהרות בכלל. הוא מסוגל למנוע את זה, אם הוא היה אומר עד עכשיו ארה"ב התחייבה שלא תמכור ואני דורש שזה ישמר".

בן כספית תהה מהי דעתו של ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון לשעבר, על הדרתם של שר החוץ ושר הביטחון מהסכם השלום, והאם המקרה מזכיר לו את פרשת הצוללות. על כך השיב גלעד: "לא רק הצוללות, יש גם את הסיפוח, אנחנו מדינה דמוקרטית, אדם שהוא שר ביטחון מתחייב אמונים למדינה מדובר על רמטכ"ל ועוד רמטכ"ל, אלה מדליפים? יש להם מערכות אדירות, יש מפקד חיל אויר, יש רמטכ"ל, יש מערכות אדירות, אתה חייב לשמוע. אתה חייב להעביר בקבינט. אם זה נכון שלא שיתפו את ראשי מערכת הביטחון, ועומד שר הביטחון והחוץ, 2 רמטכ"לים לשעבר, ואומרים 'לא ידענו?' - לא סביר לחלוטין".

ינון מגל: הם שותפים יריבים.
"מה הקשר ליריבים פוליטיים? זה ביטחון, נו באמת, תפסיק כבר".

 

עריכה: עופרי גליכמן

19/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס גלעד
עמוס גלעד  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris