אודי סגל וענת דוידוב

"נאומו של גנץ - סממן להתפוררות הממשלה"

שר ההתיישבות צחי הנגבי על הפשרה שהושגה בקואליציה, שהובילה לדחיית הבחירות: "ממשלה מסוג זה לא הייתה יכולה להתמודד עם האתגרים שבפניה"


כולם כבר היו בטוחים שהגיע הזמן להוציא שוב את הקלפיות ואת הודעות הבוחר, ולפתוח במסע קמפיינים אגרסיבי עם בוא הבחירות הרביעיות. אך אתמול (ב') הצליח הניסיון של חבר הכנסת צבי האוזר (סיעת דרך ארץ) לפשר בין הניצים, והבחירות על רקע סוגיית התקציב נדחו, לפחות לעת עתה. השר לענייני התיישבות צחי הנגבי (הליכוד) שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב והתייחס להחלטה להישאר בממשלת האחדות. בהמשך דבריו, הגיב על סוגיית מינוי הבכירים, והביע את דעתו על סערת מכירת מטוסי ה-F35 לאיחוד האמירויות.

השר צחי הנגבי התייחס לפשרה שהושגה בין הליכוד לכחול לבן, באמצעותה נמנעה מערכת בחירות נוספת בעיצומו של משבר בריאותי, כלכלי וחברתי גדול. הוא טען כי על אף שבסקרים יש היתכנות להקמת ממשלה צרה, היא תהיה "צרה צרורה, ממשלה מהסוג הזה למעשה לא הייתה יכולה באמת להתמודד עם הדברים המאתגרים שבפנינו. כדי למצוא את המינון הזהיר בין הכלכלה לבין הבריאות, להחליט מה נסגר ומה נפתח - צריכה להיות קואליציה מאוד רחבה". כמו כן, הוא הודה כי על אף שממשלת המעבר נחלה הצלחה בטיפול בגל הראשון של התפרצות נגיף קורונה בישראל, "ההצלחה הייתה בהקשר הבריאותי, אני לא בטוח שראינו נכון באותם שבועות את המשמעויות הכלכליות של ההחלטות החשובות שקיבלנו".

יש הטוענים כי ממשלת האחדות נכשלה בטיפול במשבר הקורונה, חוסר האמון בין השותפים הקואליציוניים כה גדול עד שהם לא מצליחים לעבוד כראוי. לכן, הם סבורים כי יציאה לבחירות היא הצעד הנכון בעת הזו. השר טען כי בחירות יכולות להיות צעד נכון "בתרחיש דמיוני בו באמת בסופו של דבר התוצאות שונות. אבל למדנו כבר במערכת הבחירות הראשונה, השנייה והשלישית שיש תיקו, התיקו משתק את עבודת הממשלה, משתק את הכנסת, משתק את היכולת לקבל החלטות משמעותיות, וללכת שוב להימור אולי בפעם החמישית והשישית. יש גבול".

על היריב הפוליטי של מפלגת השלטון - ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ, אמר ח"כ הנגבי: "הוא הבין שהדרישה שלנו. הוא לא עמד על שום רגליים, הוא קיבל את הדרישה המהותית שלנו שאמרה שזו אינה העת ללכת לתקציב של 2021. אנחנו עמדנו על כך למרות שאנחנו אלה שביקשנו בהסכם הקואליציוני תקציב דו שנתי, כי היה לנו ניסיון מוצלח בקדנציות הקודמות, אבל הבנו בשבועות לאחר מכן שעדיין יש חוסר וודאות עצום לגבי השנה הבאה, כן חיסון-אין חיסון, מה יהיה בחורף, גל תחלואה שלישי? כל הדברים האלה. אנחנו ביקשנו מבני גנץ למעשה לאפשר לנו ללכת לתקציב חד שנתי, בפועל זה מה שקרה".

הוא הסביר כי "בני גנץ בתחילת הדרך שלל את העמדה בצדק, הוא חשש שמדובר בתרגיל פוליטי כדי להגיע למצב שלנתניהו תהיה נקודת יציאה לבחירות מבלי שהוא מבצע את הרוטציה. הוא נאלץ לקבל את העמדה שלנו כי הוא הבין שללכת לבחירות עכשיו זה בוודאי הדבר הכי גרוע מבחינתו פוליטית, אבל גם לכולנו ואני מאמין דווקא, פחות החששות שהצגתם, אני מאמין שאולי עכשיו נמצא דרך לבנות אמון מחודש וללכת יחד ל-3 שנים".

ראש הממשלה נתניהו הגיב לנאומו של רה"מ החליפי גנץ אתמול (ב') בו הוא ביקר אותו בחריפות, וטען כי הוא מעולם לא דיבר כך על גנץ. השר טען כי "הוא צודק, הנאום של בני גנץ אתמול והדברים של אשכנזי בראיונות בטלוויזיה בימים האחרונים הם לדעתי סממן של התפוררות הממשלה. רה"מ דיבר מאז הקמת הממשלה, זה מה שהוא אמר. לכן מאז הקמת הממשלה רה"מ מאוד שומר על כבודם של השרים, גם כשהם יריבים שלו. גם בפרשת ניסנקורן אני חושב שרה"מ הביע תסכול גדול על מה שנראה לו כהתפתחות פגומה או פסולה, הוא לא עשה את זה עם פגיעה אישית באף אחד. אם יש עניין לעבוד יחד ולבנות מחדש אמון אז הדרך לעשות את זה היא באמצעות אמירות מאוד זהירות, גם כשיש יריבות פוליטית".

ענת דוידוב: התיק נסגר.
"אני לא מכיר את הפרטים, זכותו של רה"מ להעלות כל דבר שנראה לו בעייתי, אכיפה בררנית. התיק נסגר אבל אנחנו יודעים שהוא שכב 3 שנים ללא הכרעה בפרקליטות, ובפועל הייתה החלטה רק אחרי המינוי".

מינוי הבכירים: "חייב להיות מקצועי"

בהמשך, גולן יוכפז טען כי על אף שהשר מנסה להציג את הוויכוח בין הליכוד לכחול לבן כוויכוח על סוגיית התקציב, ברור לכול כי הוויכוח היה על סוגיית מינויי הבכירים. על כך השיב שר ההתיישבות: "זו המצאה, רה"מ אמר חד וחלק. הוא גם לא יכול, גם אם היה רוצה, כי היועמ"ש הבהיר שיש לו ניגוד עניינים. לכן הוא לא יכול לעסוק במינויים האלה".

אתמול אמר השר אלי כהן בתוכנית 'שבע-תשע' כי הליכוד צריך להיות מעורב במינוי הבכירים, על מנת שישקפו את מדיניות המפלגה. ח"כ הנגבי התייחס לדברים שאמר כהן, ואמר: "בשלב זה השר אלי כהן הוא שר לענייני מודיעין אבל הוא עדיין לא רה"מ. רה"מ הבהיר שהוא לא הולך לעסוק בדברים האלה ובכל מקרה לא מדובר על מינויים פוליטיים. מדובר על כך שבהסכם הקואליציוני אנחנו ביקשנו לבנות יחד עם כחול לבן ואנחנו חייבים לעשות את זה ביחד כי יש לנו ממשלה פריטטית, מנגנון למינויי בכירים שבסופו של דבר הזה לא יהיה בידי שר אחד כמו שהיה בעבר, אלא בידי מערכת שתבנה ביחד. זה מה שאנחנו רוצים, זה לא בוצע על ידי כחול לבן, שר המשפטים מנע את הקמת הועדה בניגוד להסכם הקואליציוני ועכשיו אני מאמין שזה מה שיהיה".

הוא הדגיש: "אינני חושב שזה צריך להיות פוליטי, ההפך. זה חייב להיות מקצועי, זה לא יכול להיות אנשים שיש להם זיהוי של עמדה אידיאולוגית כזו או אחרת. זה בדיוק כמו רמטכ"ל, ראש המוסד, וראש השב"כ שנבחנים על פי כישוריהם". 

ענת דוידוב: רה"מ לא חייב להשפיע על המינויים באופן ישיר, הוא יכול לעשות זאת באמצעות השר למשל לבט"פ בנוגע למפכ"ל.
"זה לא אפשרי. אני יודע מה החוק, הייתי שר המשפטי וגם שר לבט"פ, הבאתי מינויים מהסוג הזה והבאתי אותם על בסיס ועדות איתור".

גולן יוכפז: לא התייעצת עם רה"מ לגבי המינויים?
"ודאי שהתייעצתי, אבל בסוף זה חייב להגיע להחלטת ממשלה, ובממשלה היום יש לנו שיתוק. במובן הזה שאם נרצה מועמד אחר והצד השני רוצה את המועמד שלו, אנחנו נשאר באותו במצב שאנחנו עכשיו. לכן רצינו לבנות מנגנון אחר שפותר את השיתוק הזה".

ענת דוידוב: נתניהו לא יעסוק בזה?
"אסור לו".

"האינטרס שלנו לא הולך להשתנות"

על פי דיווחים, בעקבות התבטאות רה"מ נתניהו בוטלה פגישה שתוכננה בין שגרירי המדינות ושגריר ארצות הברית. שר ההתיישבות הבהיר: "אנחנו מתנגדים אפילו למכירת בורג אחד של מטוס אחד מהמטוסים החמקניים למדינה כלשהי במזרח התיכון, בין אם יש לנו שלום איתה ובין אם לא. זו העמדה שלנו, הוצגה בעבר וחודדה במהלך השבועות האחרונים". לדבריו, "האמריקנים לא מחויבים לקבל את העמדה שלנו, הם לא קיבלו אותה במכירת החמקנים לטורקים, שאינה מדינת עוינת לנו אבל יש לה פוטנציאל של עימות כזה או אחר איתנו. גם בעבר בכול מיני הזדמנויות כמו סעודיה ואחרים, בניגוד לעמדה הישראלית קיבלו החלטות אחרות".

כמו כן, הוא טען בתוקף כי "הנושא הזה לא עלה כהוא זה בהקשר של ההסכם בינינו ובין האמירויות, הוא רלוונטי ליחסים בין ארה"ב לאמירויות, כבר 6 שנים הם מבקשים מהם. יש מי שמעריך, אולי הנשיא מעריך, שזה יקל עליו במכירת מטוסים כאלה אם הוא יכול לבוא ולומר 'אבל יש שלום', עמדתנו הייתה נגד ונשארה נגד. החוק האמריקני מחייב את הבנת העמדה הישראלית לפני כל ביצוע מכירה של נשק במזרח התיכון, זה היתרון הגדול שיש לנו. האינטרס שלנו לא הולך להשתנות".

ענת דוידוב: הנשיא רמז על כך שהם קיבלו החלטה בנושא.
"הוא אמר 'יש להם כסף ואנחנו מעוניינים', הוא לא אמר שהם החליטו. אני מניח שיהיו עוד הרבה שנים עד שהם יחליטו, וכשהם יחליטו הם יצטרכו לבוא לקונגרס. אז הקונגרס שואל את עמדת ישראל ונציג ישראלי מופיע בוועדות. זה קרה בעשרות מקרים בעבר ומסביר את עמדת ישראל. אני מעריך שעמדת ישראל לא תשתנה כתוצאה מהעובדה שיש יחסי נורמליזציה עם האמירויות".

ענת דוידוב: אתה חושש מאיבוד העליונות הצבאית שלנו באזור?
"אנחנו מתנגדים לכך. האם אני מדואג מכך שארה"ב תצפצף על העמד הישראלית? אני מעריך שגם אם יהיה מצב שבו הם לא יקבלו את עמדתנו, הם ימצאו דרך לחזק את היתרונות שלנו כפי שעשו בעבר כשמכרו מטוסים לסעודיה, הם נתנו לנו תמורה שחיזקה את היתרון שלנו בהקשרים אחרים".

 

עריכה: עופרי גליכמן

25/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צחי הנגבי
צחי הנגבי  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris