אודי סגל וענת דוידוב

"המגזר הציבורי צריך לתרום לטובת כל מי שנפגע"

שר האוצר ישראל כ"ץ התייחס לאפשרות שהמגזר הציבורי לא יסכים לדרישה: "זה יכול להיות בהסכמה או תוך כדי מאבק, אני לא אהסס"


סוגיית התקציב אשר איימה להוביל את אזרחי ישראל אל הקלפיות בפעם הרביעית נדחתה לעת עתה, הודות ל'פשרת האוזר'. למרות ההסכמות בין הצדדים, למדינת ישראל עדיין חסר תקציב. שר האוצר ישראל כ"ץ (הליכוד) שוחח עם גולן יוכפזו ענת דוידוב ב-103fm על סוגיית התקציב, ועל התרומה המתוכננת של המגזר הציבורי למאבק בקורונה.

שר האוצר ישראל כ"ץ חשף בתוכנית 'שבע-תשע' כי כחלק מהמאבק במשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדות המדינה, הוא "מתכוון לפנות ליו"ר ההסתדרות עכשיו ולומר לו שזה הזמן של המגזר הציבורי שזכה להגנות נרחבות, לממש את ההתחייבות לשותפות ולנשיאה בנטל על מנת מימון מקורות תקציביים לסיוע לשכירים, לעצמאים, לנכים ולציבורים רבים שנפגעו פגיעה קשה". עוד הוסיף ואמר כי הוא "מצפה לסכם איתו בימים הקרובים, מגוון צעדים נדרשים בכל התחומים של המגזר הציבורי, על מנת לסכם מספר צעדים שמשמעותם תהיה הבאת כסף, לטובת נשיאה בנטל".

עם זאת, הוא התריע כי "במידה והבקשה שלי מיו"ר ההסתדרות לא תענה, אני מתכוון להוביל מערכה ציבורית נרחבת כולל החלטות ממשלה, חקיקה נדרשת בכנסת כדי להביא למימוש המדיניות הצודקת והנכונה הזו. זה יכול להיות בהסכמה או תוך כדי מאבק, אני לא אהסס לעשות אותו כמו שעשיתי בעבר מול כוחות גדולים ועצומים. הדבר הזה נכון וצודק, הציבור הזה פחות נפגע, אני מעריך אותו אבל הוא צריך לתרום לטובת כל מי שנפגע כאן. אני מוכן למאבק הזה, כמו שניהלתי בזמנו על הקמת נמלים מתחרים חדשים, על פתיחת השמיים לתחרות. אני לא אהסס לעשות את זה".

השר לא הביע חשש משביתה כללית במשק בשיאו של משבר הקורונה, ואמר: "המשמעות היא שיש קורונה וכולם צריכים לתרום את חלקם כדי להקל על מצב הקשה, ולתרום את החלק שלהם. אני מאמין שיו"ר ההסתדרות בהחלט יכול לגלות את המנהיגות הנדרשת, אני חושב והתרשמתי מהשיחות איתו בעבר. היה דיבור אבל בגלל הדחיה בתקציב הגענו עכשיו לרגע האמת. בתוך מספר שבועות זה צריך להסתיים והדברים האלה צריכים להיות מסוכמים."

גולן יוכפז: אחד מהמאזינים שלח לי שאלה - האם המגזר הציבורי כולל את משכורותיהם של ח"כים ושרים?
"מבחינתי כן. אני הוריתי לו להוריד 10% משכרי, אמרו לי שיש עם זה בעיה חקיקתית, ביקשתי לאשר את זה לתרומה. אני את הדוגמה האישית שלי הבאתי".

גולן: הכוונה היא לכל השרים וחברי הכנסת, אפשר להעביר את זה גם בחקיקה.
"אני חושב שכל מי שמרוויח הרבה בשירות הציבורי, כולל מנהיגים, יכול לתרום את חלקו וצריך לתרום את חלקו. אני לא מתכוון לפגוע במקבלי השכר הנמוך במגזר הציבורי".

"אפשר לבנות תקציב דו שנתי"

בהמשך, שר האוצר התייחס לפשרה שהושגה בין הליכוד לכחול לבן, ועל המשמעות התקציבית של כך על אזרחי ישראל: "אין תקציב, לצערי לא אפשרו להעביר תקציב שהכנו עם התאמות כדי לפתור את כל הבעיות ולשלם לענפים שאין להם פתרון בתקציב הקיים. לכן, במעין פשרה מצד אחד קרה דבר חיובי - עבר החוק לדחות את כל נושא התקציב, מהבחינה הזאת שלא תהיינה בחירות וטוב שאין בחירות. מצד שני, לא התקבלה החלטה על העברת תקציב. התקציב על בסיס 2019 שכרגע הוא מבוצע על ידי החשב הכללי בעיקר, בפעימות של 1 חלקי 12 ימשיך להתקיים, אבל כדי לאפשר לתת איזה שהוא מענה, הוסיפו 11 מיליארד שקלים שהוטל עליי להביא לממשלה כיצד לאפשר את מימוש התקציב הקיים".

מתוך 11 מיליארד השקלים, כ-400 מיליון מיועדים עבור תלמידי הישיבות. השר כ"ץ ציין כי "3.3 מיליארד שקלים מתוך התוספת בכוונתנו להקצות לביטחון יש את מערכת החינוך שמצאנו לה באלתורים רבים פתרון לגופים שמעבר ללימודים, הלימודים המשלימים, קרנות חשובות כרגע תצטרך לקבל עוד תוספת תקציב. לצהרונים, לקרן קרב, היל"ה, וגופי החינוך המשלים - נמצא להם פתרון בתקציב עוד לפני התוספת אבל התוספת תאפשר לתת מענה. לגבי החרדים בתקציב עצמו, במידה והיה ממומש במלואו, יש להם את הפתרון של אותם מאות מיליונים שמגיעים להם. כמו לתחומים אחרים, לא פחות ולא יותר". הוא הדגיש: "כרגע עוד לא קיבלו כלום. הם בדיוק כמו כל ציבור אחר שזכאי לקבל את התמיכות, יש תקציבי תמיכות של כ-3 מיליארד שקלים, חלק ממנו מומש וחלק לא התאפשר עד עכשיו כי לא היה תקציב. עכשיו התמיכות יתממשו".

גולן יוכפז טען כי לולא הלחץ שהופעל על ידי שרים וחברי כנסת מהמפלגות החרדיות כדוגמת ליצמן, דרעי וגפני הם לא היו מקבלים את הסיוע הכלכלי. על כך השיב השר: "ממש לא, לא הסכמתי לחבר את זה לתקציבי קורונה, עובדה שזה לא קרה. אני כן מכיר בזכות שלהם ואני רוצה לעשות את זה בדרך הנכונה, התוספות יאפשרו להם את מה שמגיע לאחרים. אי אפשר כל פעם לייחד אותם לרעה ולשלילה, הם לומדים - הם מקבלים כסף".

"אני מתכוון ב-13 בספטמבר להביא לאישור הממשלה את פירוט התוכנית הכלכלית למימוש התקציב ותוספת 11 מיליארד השקלים. אני מתחיל לעבוד על זה. ישבתי עם החשב הכלכלי, הוא בעצם סורק את התקציב ומחויבויות המדינה שקיימות, כי רוב הסכומים אלה סכומים שיש עליהם התחייבות", אמר. ומה לגבי תקציב דו שנתי? השר טען כי "אפשר לבנות תקציב דו שנתי זה לוקח זמן. בלי קשר זה היה דבר לא נכון. עובדה, מה יקרה בסוף דצמבר? חבל לנו שלא הונח עכשיו תקציב שיכול היה להיות יותר מתאים".

"לא ייתכן שמדווחים על דברים לא נכונים"

בהמשך, שר האוצר התייחס לעימות עם שרת התחבורה וחברת מפלגתו מירי רגב, ועל כך שצוטט אומר: 'היא לא מכירה אותי, שלא תשחק איתי משחקים'. כ"ץ טען כי "זה הוכחש זה לא נכון. היה תהליך של השלמת הקמת מטה תשתיות, היא הגישה ערעור. לגבי דברי ההסבר, הכול בא על מקומו בשלום. זה לא הסגנון שלי. הקמת מטה התשתיות היא דבר נדרש, אני הכרזתי על נושא התשתיות הלאומיות כנושא הדגל, מה שהיה הדיור בפעם הקודמת, הצורך לקדם תשתיות לאומיות בתחום התקשורת, התיירות התחבורה הסייבר הרבה מאוד תחומים אחרים. כך אני עובד, אני לא מתבטא בדרכים אחרות".

השר כ"ץ הדגיש: "כל עימות שהיה לי הוא היה לטובת הציבור, כאשר הייתי צריך להעביר חוק של 90 מיליארד שקלים לסיוע מקיף לשכירים, עצמאים, בעלי עסקים, מישהו ניסה למנוע את זה? לא היה אכפת לי מאיזה מפלגה הוא, מנעתי את המניעה הזאת. אתמול בערב מנהל רשות המיסים שלח לי הודעה והתקשר אליי לבשר לי בשמחה, שהשלב השלישי בתוכנית הסיוע יצא לדרך. השלב הראשון היה המענקים לעצמאים עד 300,000 שח שפנו ומיד קיבלו מענקים. למעלה מ-160,000 איש; השלב השני היה פתיחת הרישום לקבלת סיוע על ההוצאות הקבועות לבעלי עסקים עד 400 מיליון שקלים, גם כאן עשרות אלפים כבר נרשמו".

למרות ההכרזות וההבטחות של כ"ץ, רבים מתלוננים על כך שלא קיבלו את מענק הסיוע, שלא קיבלו את הפעימות, שהוצאו לחל"ת או הפכו מובטלים ואינם יודעים כיצד יוכלו להמשיך ולפרנס את משפחתם. השר ציין כי "אתמול תוך שעה אלפים נרשמו ותוך 3 ימים מקבלים כסף, 160,000 קיבלו. אני משאיר אנשים בלי עבודה? מאשימים אותי שנתתי רשת ביטחון, ואני גאה בזה, של דמי אבטלה לשכירים שאינם עובדים עד יוני שנה הבאה? חייבים להגיד את האמת. תוך 3 ימים מקבלים את הכסף, זה משמח אותי". הוא הוסיף והפנה אצבע מאשימה לתקשורת וטען: "בין מה שאתם מדווחים למה שקורה במציאות יש סתירה. לא ייתכן שמדווחים על דברים לא נכונים, אני נותן לכם רק עובדות, לא במקרה אוהלי המחאה נעלמו. מה אנשים לא יודעים?"

ענת דוידוב: נעלמו? אותם אנשים באים לבלפור.
"זה שני דברים שונים".

ענת דוידוב: כולם שם.
"לא על רקע כלכלי, על רקע מחאה פוליטית".

ענת: לא נכון.
"אני אומר לכם, תבדקו ותראו את כל המגזרים שקיבלו מענה ברשת הביטחון".

גולן יוכפז: רואים את המספרים הכי טוב במספרים של הליכוד, אתה רואה את הצניחה במנדטים מ-40 לפחות מ-30 בסקרים מסוימים. זה פועל יוצא לא רק של עניין השחיתות של רה"מ, שביעות הרצון ממפלגת השלטון יורד, מרה"מ, משר האוצר.
"אני לא מקבל את ההגדרות. לציבור קשה, יש משבר כלכלי החריף בתולדות המדינה, למרות שבפרמטרים כאלו ואחרים ישראל במצב טוב יותר מאחרים. אני לא מקל ראש במאות אלפי מובטלים. רבים מהציבור חושבים ומאמינים שאני מטפל ופותר בעיות. זה לא חשוב, זה יימדד בעוד שנתיים כאשר המשק יתאושש וכולם יחזרו לעבודה. כרגע הבטחתי וקיימתי דבר אחד -רשת ביטחון נרחבת לשכירים, לעצמאים, לבעלי עסקים. אני מבשר בשמחה ולכל מי ששומע – מי שנפגע ב-40% וזכאי למענק סוציאלי של השכר שיפנה לאתר ותוך 3 ימים יקבל את הכסף".

"אנחנו לא מדינה קומוניסטית"

גולן וענת השמיע לשר קטע ארכיון בו נשמע מנכ"ל 'פוקס' ויזל ומבקש סיוע כלכלי. אתמול הגיש המנכ"ל דו"ח לפיו החברה הרוויחה ברבעון האחרון יותר מאשר בשנה שעברה - 90 מיליון שקל. שר האוצר התייחס לדברים, ואמר: "אני לא מכיר, פעם אחת השאיר לי הודעה, דיברנו ואז ביטל את הבקשה למענקים. פעם יחידה שדיברתי איתו אגב. אנחנו לא מדינה קומוניסטית. לא הייתי בתקופה שהוא התבכיין, אני הלכתי על צעדים שחשבתי שהם הכי נכונים, אגב בתחילת יוני מאות אלפים חזרו לעבודה ביחד עם המענק, אבל כשהקורונה חזרה הם חזרו לאבטלה. אני חושב שההתנהלות שלו אז לא הייתה נכונה, ואני חושב שהוא הבין את זה. יכול להיות שאנשים עושים שגיאות, טוב שהוא וויתר, אבל זכותם של אנשים להרוויח. מה אנחנו לא רוצים שעסקים ירוויחו? שיעסיקו עובדים ויניעו את הכלכלה? אנחנו לא צריכים להתייחס לזה בצורה מעוותת, אנחנו לא מדינה קומוניסטית. יחד עם זאת, צריך לסייע למי שצריך סיוע".

גולן יוכפז: התחושה היא שמי שצועק ודופק על השולחן, מי שבא עם אקדח לרקה, מקבל כסף.
"מי בא אליי עם אקדח לרקה? אני חייב לומר יש גבולות לכל דבר. אני עמדתי מול הכוחות הכי חזקים וקשים במשק והובלתי רפורמות, מול ועדי נמלים, ועדי התעופה, כל התשתיות, כל הוועדים והמקומות. למרות שאני מכבד אנשים עובדים, עמדתי כחומה בצורה והנהגתי רפורמות שכולם נהנים מהם היום. אני לא צריך להוכיח שום דבר, אף אחד לא משפיע עליי מלבד השיפוט, ההיגיון ומה שאני מזהה כאינטרס ציבורי".

התעשיינים בישראל דרשו מהממשלה להגדיל את העדפת הייצור המקומי, במטרה לעזור לשקם את הכלכלה הישראלית אך על פי הדיווחים בממשלה מתנגדים לכך. השר כ"ץ הסביר: "אני לא מתנגד, אני רק חוות דעת מקצועית לגיטימית אגב. אני לא חוסם את הפה והחשיבה לאנשי המקצוע, הם הוציאו חוות דעת, היא תישקל על ידי רה"מ ועל ידי וכל הגורמים הנוגעים בדבר, במסגרת הרלוונטית במכלול השיקולים. אנחנו בעד לסייע לתוצרת הארץ, השאלה באיזה דרכים. לחסום באופן מלאכותי את הסחר והייבוא, זה דברים שלפני 30 שנה נעלמו. אנחנו לא צריכים את הבירוקרטיה. יחד עם זאת, צריך לנקוט בצעדים כדי לעודד את הציבור לרכוש כחול לבן, אבל בניהול כלכלי נכון".

 

עריכה: עופרי גליכמן

26/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל כ"ץ
ישראל כ"ץ  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris