ג'ודי שלום ניר מוזס

הולך לפוליטיקה? "אי אפשר לדעת מה יקרה בעתיד"

מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך אמר: "כולם רוצים מנהיגות אחרת" • והוסיף: "אין מי שיעמוד חוצץ בין לחצים פוליטיים לבין המשטרה"


מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך שוחח עם ג'ודי שלום ניר מוזס ב-103fm על מצב המשטרה, החברה הישראלית, והאם הוא בדרך לפוליטיקה?

בפתח הריאיון הגיב אלשיך לביקורות הקשות שהוא מקבל מתומכים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטען כי זה לא משפיע עליו כל כך. "מקבלים אותי בכל מקום, מזמינים אותי לכל מקום לדבר עם בני נוער מכל המגזרים, לדבר עם קהילות שונות של הציבור הדתי, החרדי", אמר, והוסיף: "היכן שאני לא מגיע מתייחסים אליי בכבוד רב. כך שזה שיש בתקשורת איזה מן קמפיין כזה קבוע מדוברים קבועים, זה לא מה שאני שומע מסביבתי, ואני מחובר מאוד לחברה הישראלית על כל מעגליה".

אבל בסביבה של ביבי אתה מכונה 'הבוגד', נכון?
"כך הועבר לי כמסר, לא מאוד הפתיע אותי. אבל כל חיי חונכתי על ממלכתיות, אני חושב שעשיתי את מה שעשיתי בידיים נקיות, וזה היה תפקידי".

לדבריו, למרות כל המילים הקשות, הוא לא מתחרט על כך שהלך להיות מפכ"ל. "נהניתי מכל רגע מהתפקיד הזה, חוויה אדירה. בתוך המשטרה קיבלתי שיתוף פעולה יוצא מגדר הרגיל, מגמלאי המשטרה קיבלתי שיתוף פעולה אדיר", אמר והוסיף: "בשום מקום לא נוח לעשות שינויים ודווקא פה זיהיתי איזה DNA מאוד אופרטיבי - דנים, מתווכחים, מחליטים, יוצאים לדרך במהירויות שיא. זה תענוג גדול, תענוג צרוף, זה ארגון ענק עם 32 אלף שוטרים ולמעלה מ-30 אלף מתנדבים. לא ציפיתי לכזאת מהירות בכל הרפורמות, ולכן הייתה חוויה צרופה".

אלשיך גם הגיב לאפשרות שאולי הוא ילך לפוליטיקה: "אני כרגע לא רואה את עצמי הולך לפוליטיקה. אני כרגע בעולם העסקים, עולם ההייטק, ואני נהנה מאוד. אי אפשר לדעת מה יקרה בעתיד".

עוד חודש, חודשיים, שלושה, יכול להיות שכן?
"חודש, חודשיים, שלושה, לא נראה לי שיקרה משהו".

יש פניות אליך?
"יש הרבה פניות אליי מכל מיני זוויות וכיוונים. כולם רוצים משהו חדש, כולם רוצים מנהיגות אחרת, כולם רוצים לצאת מהמדמנה הזאת של ימין ושמאל, וההתכתשות הזאת. אני לא חושב שהחברה מחולקת לימין ושמאל, השיח מחלק אותה, ואני חושב שזה הרסני. אנחנו חייבים להמשיך לחיות ביחד".

"אני יודע מול איזה לחצים הייתי צריך לעמוד"

אלשיך גם התייחס לשינויים שהוא הנחיל במשטרה, וטען: "אני הכי גאה ברמה הערכית. אני חושב שמה שנעשה על מנת לטפל בנורמות של המשטרה - וזו הסיבה גם שהביאו מפכ"ל מבחוץ, כי בשום תרחיש אחר אין לזה הצדקה - היה שינוי מאוד מאוד עמוק שאין ספק שישפיע שנים רבות קדימה. זה בא לידי ביטוי בהכנסת מבדקי מהימנות ממוחשבים, פוליגרף תעסוקתי לבכירים".

הבכירים מאוד חשבו שיש שם הרבה דברים שהם מאוד לא רלוונטיים. מאחורי הגב שלך זה מה ששמעתי.
"אני יודע בדיוק מאיפה זה נשמע, זה נשמע מהכיוון של לשכת השר..."

ממש לא.
"אחרי שהוא היה מעורב בתהליך, הוא לא כל כך אהב את התוצאות. אבל אני אומר כך, גאוותי על כך שהרוב המכריע של כל מי שנבדק בכל המבדקים השונים והמשונים, הרוב המכריע, ללא הערות, ללא רבב, וזה כבוד גדול, למרות שהדימוי של המשטרה היה אחר. המטרה המרכזית היא לייצר מניעה מצבית, כלומר שתהיה נורמה שכולם יודעים שצריך להתיישר אליה. וכמו שאמר לי פעם אחד הבכירים, עוד לפני שהוא הלך להיבדק בעצמו, 'תדע לך שהמהפך הגדול זה דרג רבי הפקדים, שמסתכלים ואומרים - אם אני רוצה להיות פעם בכיר, אלה הנורמות המצופות ממני, ומעכשיו אני שומר עליהן'".

בהמשך התייחס לאלימות המשטרתית שנראית בהפגנות, ואמר כי "מה שקרה מאז שהלכתי זה רק דבר אחד, עסקנו בזה השבוע במפגש משותף של פורום הניצבים ורבי הניצבים בדימוס - הסיטואציה שבה אין מפכ"ל למשטרה ואין מי שיעמוד חוצץ בין לחצים פוליטיים לבין המשטרה, היא הרסנית לחברה הישראלית, זה כן קרה".

יש תחרות מי יותר מתחנף.
"יכול להיות שזה יכול להגיע גם לשם חלילה, אני לא רוצה לתת ציון לאף אחד כי זה לא הגון, אני לא שם. אבל מה שברור לי, אני יודע מול איזה לחצים הייתי צריך לעמוד, מתי הייתי צריך כל הזמן לשמור על הגבול, איזה דיון אסור לנהל, על מה אסור לדבר, באיזה פורום, מפני שזה פורום שהשר אסור לו לעסוק בו".

"אבוי לנו אם כל אחד יחליט מה נראה לו ומה לא נראה לו"

בהמשך הגיב המפכ"ל לשעבר להתבטאות שנויה במחלוקת של אלון חדד, בן זוגו של השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה, שאמר בריאיון ל'ידיעות אחרונות' כי 'השחיתות הכי גדולה זה מה שעושים פה במערכת המשפט, אני באמת חושב שהתיקים תפורים. ראש ממשלה שתופרים נגדו תיקים יכול להמשיך להיות ראש ממשלה, ואם בית המשפט ייקבע אחרת, אני לא אקבל את זה. יש לי את השכל הישר שלי, אני לא סומך עליהם'.

לטענת אלשיך, התבטאויות כאלה יכולות לגרום נזק לחברה. "אנחנו בסוף חברה, בסוף היא קובעת לעצמה כללי משחק. אם חלילה מישהו אומר שהוא מחוץ לכלים, זאת סכנה לחברה כולה ולכל מה שמדביק אותה. רק תדמייני לעצמך, אף אחד לא מעלה על דעתו שאחרי שריקה של שופט במשחק כדורגל מישהו יחליט שהכדור נשאר אצל הקבוצה שלו כי השכל הישר שלו מכריע, וזה לא קשור לשאלה אם מישהו טעה או לא טעה, מי צודק או מי לא צודק", טען. 

עוד אמר: "ישנם כללי משחק, אחרת אי אפשר לשחק אפילו כדורגל, בוודאי אי אפשר לנהל מדינה. מדינה תלויה באמון בין אנשים, כלכלה תלויה באמון בין אנשים. אם נדמה לך שאני אוהב את כל החוקים, אז את טועה, ואני מניח שגם את לא אוהבת את כל החוקים, אבל אנחנו מצייתים לחוק כי אלה כללי המשחק, ואבוי לנו אם כל אחד יחליט מה נראה לו ומה לא נראה לו".

מה היית אומר לבן זוג של השר הממונה על המשטרה?
"מחזיר אותו לשיעורי אזרחות, ואני תוהה האם אנחנו מלמדים אזרחות כפי שראוי ללמד אזרחות. אלה לא לימודים טכניים, אלה לימודים מאוד חשובים כדי שנבין שזה לא תלוי במה שאנחנו חושבים. יש המון דברים שאני לא אוהב סביבי, יש המון החלטות שמתקבלות סביבי שאינני אוהב אותן, אז מה? ברור לחלוטין שדעותינו שונות, ואנחנו נמשיך להיות חלוקים בכל מיני נושאים. אבל אם אנחנו רוצים לחיות ביחד, אנחנו צריכים לקיים את החוק ואת כללי המשחק, וחלק מכללי המשחק זה שיש הפרדת רשויות ויש את שלטון החוק ויש כל מיני מרכיבים שקיבלנו על עצמנו כדי לחיות ביחד, אחרת, אין אמון".

עריכה: אמיתי דואק

04/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך
מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך  |  צילום: פלאש90
Paris