אראל סג"ל

החרדים מופלים?

אבישי בן חיים ('חדשות 13') התייחס להתנגדות החרדים להגבלות בגלל משבר קורונה: "אנשים בחברה הישראלית מוכנים לשלם מחיר על מה שקדוש להם"


סגרים מקומיים וזעם החרדים: על־פי תוכנית הרמזור של הפרויקטור פרופ' רוני גמזו יוטל סגר מקומי על עשרות ערים אדומות במטרה למגר את התפשטות נגיף קורונה. ברשימת הערים נכללות ערים חרדיות רבות, וההחלטה על סגר לילי מקומי עוררה זעם רב בקרב הציבור החרדי. ד"ר אבישי בן חיים ('חדשות 13') שוחח עם אראל סג"ל ודוד ורטהיים ב-103fm על הלך הרוח ברחוב החרדי, על הטענות והביקורת שמשמיעים כלפי הממשלה, ועל ההשוואה הבלתי נמנעת להפגנות בבלפור.

ד"ר אבישי בן חיים התייחס לזעם הגדול שחשים בציבור החרדי, בעקבות הרצון להטיל עליהם סגר מקומי. לדעתו, בכדי להבין את המניעים לתגובה החרדית, יש תחילה להבין 'מה קדוש'? הוא הסביר כי המפגינים בבלפור רואים בהפגנה כדבר קדוש ולכן הם ממשיכים לפקוד את אירועי המחאה מדי שבוע. מנגד, החרדים שדתם אמונתם, "רואים לפחות אצל חלק מההנהגה החרדית שיותר ממה שהם חוששים מהקורונה מבחינה בריאותית, הם חוששים מהקורונה מבחינה דתית. הקורונה מפרקת את מבנה הקהילה, את המוסד הדתי, את כל אורח החיים. לכן אנחנו רואים אצל החרדים תגובה שאומרת 'אנחנו לוקחים את הסיכון', ולכן גם עכשיו אחרי שמחליטים על סגר חלקי אנחנו נראה את התגובה שמתחילה להתבשל – 'לימוד תורה, לפחות של בנים? אנחנו לא מוכנים להפסיק אותו'".

לדעתו, "יאשימו אותם. יותר מזה, ברגע שיתחיל סגר כללי על כולם, יגידו שזה בגלל החרדים. תל אביב לא הסכימה כשאמרו שיש קורונה ואי אפשר להפגין. היא לא הסכימה, בצדק. היא אמרה 'זה קדוש לי ואני לא מוותרת על זכות ההפגנה, מוכנה לשלם על זה את המחיר'. החרדים, אני רואה אצלם אותו דבר. אם באמת בהפגנות, יש מעבדה בה הוכח שהתקהלויות כאלה בחוץ לא מדבקות, נגיד, למה אי אפשר לעשות סליחות בכותל המוניות? למה אירוע הסליחות בערב יום כיפור לא יתקיים השנה בגלל החשש מקורונה וזה כן מתקיים? זה בעיתי להסביר".

בן חיים הסביר: "אנשים שהולכים להפגין בבלפור אומרים 'אני לוקח בחשבון שאולי אני אדבק, כמו שאני לוקח בחשבון שחם לי ונורא קשה לי, ואולי שוטרים ירביצו לי, ואני בכל זאת עושה את המעשה הדמוקרטי הזה'. אני מאוד מעריך את זה וככה גם ציבורים אחרים בחברה הישראלית – 'מכיוון שחשוב לי לימוד תורה, בשביל לימוד תורה אני מוכן לשלם את המחיר. אני לא רוצה ביטול תורה של הילדים שלי, ואני רוצה אירוע סליחות המוני בכותל, גם אם המחיר הוא שאנשים ידבקו'. אנשים בחברה הישראלית מוכנים לשלם מחיר על מה שקדוש להם.

כמו כן, לדבריו, את התגובה החרדית, "אי אפשר להבין כמנותקת ממה שקורה מסביב, האירוע המרכזי שקורה מסביב היום מבחינת החרדים הוא שמדי מוצאי שבת, ומספר פעמים בשבוע, יש קבוצה באוכלוסייה שאין עליה כללים של קורונה. אנשים רואים את זה ומתכתבים עם זה בתודעתם האישית. יש לנו סיפור מטורף, אם אנחנו מסתכלים על הרשימה אתמול היא משהו כמעט שלא עובר בעידן הפוליטיקלי־קורקט. חרדים וערבים נכנסים להסגר. יכול להיות ששכבות סוציואקונומיות נמוכות נדבקות יותר מאחרים? במידה וכן זה צריך להיות חלק מהדיון".

לסיום, הוא הוסיף ואמר: "גם אם הם טועים, בסוף אנחנו מנסים להבין מה המניע, מה הסאב־טקסט של הדיון שלנו. החרדים מסכנים את עצמם, רבאק. אתה מנסה לנתח ולהבין מה הדינמיקה של הדיון הפנימי אצלם, אצל אנשים רציניים, אנשי מעשה כמו דרעי, גפני, ליצמן ואחרים. מה הדינמיקה אצלם שגורמת לזה שבראיה שלנו מבחוץ הם מסכנים את עצמם?"

 

עריכה: עופרי גליכמן

07/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אראל סג"ל
אראל סג"ל  |  צילום: 103fm
Paris