אודי סגל וענת דוידוב

"צריך למחוק את הגירעונות של בתי החולים"

השר ישראל כ"ץ על המשבר שמעמיק בשל הסגר: "נסייע לעסקים ולרותי ברודו, אך הרשת הכלכלית לא תחליף את השגשוג" • "ניתן להקים בית חולים שדה בצפון"


החלטת הממשלה לבצע סגר כללי נוסף מצליחה להרעיד את המדינה, ולגרום למתח רב בקרב בעלי העסקים בענף המלונאות, הקמעונאות, וההסעדה. לאחר הכשלים הרבים שנעשו בסגר הראשון, והקושי הרב להצליח לחזור ולעבוד, בעלי עסקים רבים טוענים כי לא יכבדו את הסגר המדובר. סביב נושא זה עלה לשידור שר האוצר ישראל כ"ץ, והציג בפני גולן יוכפז וענת דויודב את כל דרכי ההתמודדות שלו עם המשבר. 

השר כ"ץ הודה כי במהלך ישיבת קבינט הקורונה הוא הצביע נגד הסגר הנוסף, וטען כי חשב שאפשר לנקוט באמצעים אחרים, בעיקר בגלל הפגיעה העצומה במגזר הפרטי. לדבריו, מה שגם לו לשנות את דעתו הוא שהחליטו להשאיר את המגזר העסקי פתוח, למעט מקבלי הקהל. שאר העסקים ימשיכו לעבוד לפי התו הסגול, ובאופן מלא, וזו בשורה משמחת.

דוידוב האזינה לדבריו ברוב קשב, ושאלה מה בדבר הענפים במגזר הפרטי שכן יפגעו מהמהלך. שכן, בתי המלון, הקניונים, והמסעדות עלולים לספוג פגיעה אנושה בפרנסה בעקבות החלטת הממשלה לצאת לסגר נוסף. "זו ללא ספק פגיעה קשה ונסייע ככל שנדרש. לכל העסקים שיפגעו אנחנו נזרים כספים", הבטיח שר האוצר.

כשנשאל מה דעתו על דבריה של המסעדנית רותי ברודו, שהתראיינה כמה דקות לפניו ושאלה במה היא שונה מכל אזרח בגרמניה הנאצית, ואמרה כי ההנחיות המדוברות לא שמות את האזרח במרכז, ועל כן לא צריך לציית להן. השר כ"ץ הזדהה עם הכאב שלה, ואמר: "כבן לניצולי שואה השימוש בביטוי גרמניה הנאצית הוא נורא. חשוב לי שתבינו מה קרה, בחודש אוגוסט הפעילות חזרה לשיא, מדד כרטיסי האשראי עבר את השנה שעברה. כל הפעילות חזרה. הישראליים היו כאן בארץ והיה שגשוג חזק מאוד. אילת הפכה לאיה נאפה, במסעדות, כולם בעצם פעלו. ענף ההסעדה, הקניונים, ובתי המלון מקבלים מכה כרגע. בלי שום ספק. אנחנו נסייע להם ברשת ביטחון, וגם לרותי ולכולם באופן חד משמעי. הם יקבלו את הסיוע, אבל ברור לי שזה לא תחליף לשגשוג. ברור שיש כאן שבר. אצלנו במקורות זה נקרא 'מאיגרא רמא לבירא עמיקתא'. יש כאן ניסיון להוריד את התחלואה שאי אפשר להיות בה. חייבים לנצל את הזמן הזה בשביל לחזק את בתי החולים. הוזרם כסף עצום לעשרת אלפים מיטות".

יוכפז הציג את דבריהם של אנשי מערכות הבריאות שטוענים כי אם היו משקיעים חלק קטן מהתקציב אותו השקיעו בסגר המצב במערכת הבריאות היה טוב יותר. השר כ"ץ הגיב לדבריו, ואמר: "מערכת הבריאות ברמתה היא מהטובות בעולם ואני לא רוצה לתקוף אותה, אבל היא לא נערכה. היא קיבלה כספים עצומים. היא קיבלה מעל עשרה מיליארד שקלים בכדי שתהיה כשירה עם עשרת אלפים מיטות לחולים קשים. היא קיבלה גם מכשירי הנשמה, אתם זוכרים? רצו בשביל זה בכל העולם".

לדבריו, הוא הנהיג תוספת של 600 רופאים ו־2,000 אחיות, אבל מערכת הבריאות לא נערכה טוב מספיק. "שיבואו ויבקשו בית חולים שדה בצפון ויקבלו, אבל ברמה הכי גבוהה ולא איזה אוהל סיירים. אנחנו מוכנים לתת להם הכל, ואני חושב שהם צריכים לנצל את השבועות האלה בכדי להיערך את זה. מערכת הבריאות קיבלה את הכסף, העברתי אותו בישיבת ממשלה, צריך למחוק את הגירעונות של בתי החולים, הם עושים עבודת קודש. אני רוצה להגיד דבר אחד - ההבדל הגדול הפעם מבחינת העסקים שיש רשת ביטחון של תשעים מיליארד שקלים שעובדת, ואנחנו נתגבר אותה".

מחכים לתקציב

נושא נוסף בו נגע השר כ"ץ הוא עניין התקציב: "העברתי תקציב, שלא קוראים לו תקציב, לשנת 2020. משפטית, הוא לא תקציב. כי קבעו בחוק שהאריכו שצריך להביא תקציב 2020. בעצם עם התוספות של 11 מיליארד ועם העודפים, אני הנחתי והיה משא ומתן בין כל המשרדים והם ערוכים לפעול כמו בשנת 2020".

יוכפז טען כי מבחוץ זה נראה כאילו הם מושכים זמן בכדי לאפשר לנתניהו להגיע לנקודת היציאה הבאה. "אין תקציב ואין דיונים ואנחנו נגיע עוד פעם ערב לפני המועד האחרון ואו שיהיה תקציב או שלא יהיה תקציב ואתה משחק פה לידיים של נתניהו. לפחות בהיבט הזה. איפה התקציב", שאל יוכפז את שר האוצר שלטענתו הוא כבר הנחה לאנשי משרדו להתחיל לעבוד עליו.

"עכשיו, אנחנו יושבים כל יום על עדכון תוכנית הסיוע. אנחנו עושים תוכנית כוללת המתבססת על רשת הביטחון שעובדת, ועל עוד כמה דברים. אני מניח שאחרי החג המשרד יתחיל לעבוד על זה", אמר השר כ"ץ, "יש מספיק זמן לעבוד על זה אחרי החג. כל בכירי המשרד יושבים איתי לעבוד על תוכנית הסיוע. המשבר הפוליטי לא היה תלוי בי. אני הצלחתי להגניב את תקציב 2020 באופן מעשי דרך זה שהבאתי אותה לכך שכל המשרדים פה אחד סיכמו ותמכו ויכולים לעבוד. אני מאמין שאם הממשלה תתקיים, ואין סיבה שלא, אז גם ההסכמים עם גנץ יקוימו".

עוד הוסיף: "אם חוק שמאפשר לקופות החולים לעביר את הכסף לבתי החולים בכדי שיוכלו לכסות את הגירעונות שכב תקוע שבועיים, ובכוח הצלחתי להעביר אותו בישיבת הממשלה - אז ככה הממשלה לא יכולה לתפקד. שבתי החולים יקרסו בגלל ויכוחים פוליטיים? ויש עוד הרבה דברים כאלה. אם הממשלה תמלא את תפקידה גם הוא יקבל את ההסכם שחתמו איתו".

לסיום, נשאל מה דעתו על הסכם השלום ואיך הוא מגיב לעובדה שנתניהו לא הזמין אותו להצטרף למעמד הטקס החגיגי עם איחוד האמירויות בוושינגטון, וענה: "הסכם השלום הוא היסטורי, אבל נראה לך שאני יכול לעזוב עכשיו את החזית הכלכלית שאני ממונה עליה? אני לא חושב שאני זה שנמצא כאן במוקד העניין. יצא לי לתרום חלק וזו בהחלט הגשמת חלום. יש כרגע פוטנציאל כלכלי ואזרחי אדיר לשיתוף פעולה. עכשיו, אנחנו צריכים להתפלל שהסגר יעבוד והתחלואה תרד תוך שבועיים. אוי לנו אם זה לא יקרה".

עריכה: עדן בן ארי 

15/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


השר ישראל כץ
השר ישראל כץ  |  צילום: פלאש90
Paris