ינון מגל ובן כספית

"סגר לא מקטין את התמותה, הוא רק דוחה אותה"

פרופ' אריאל מוניץ' שותף למכתב שקורא לממשלה לאמץ מדיניות אחרת נגד הסגר: "הצענו פתרון של חיים לצד הנגיף שיכיל את ההוויה הישראלית"


מספר מדענים ופרופסורים העבירו מכתב לממשלה ובו הם קוראים לה לאמץ מדיניות אחרת בסגר. פרופ' אריאל מוניץ, פרופ' לאימינולוגיה באונ' תל אביב ואחד מהחתומים על המכתב, שוחח עם בן וינון והסביר על הפתרון שהם מציעים.

"אנחנו קוראים לממשלה לאמץ מדיניות שעיקרה אומרת, 'חיים לצד הנגיף'. המדיניות הזאת צריכה להחיל את כל הרובד והמורכבות הישראלית שיש לנו כאן. הבסיס למדיניות הזאת צריך להיות למעשה הגדרה מאוד פשוטה – אנחנו צריכים להחליט מה הבעיה שאנחנו צריכים לפתור. אם הבעיה שלנו היא לוודא שלא תהיה הדבקה על כלל האוכלוסייה אז באמת אין מנוס מסגרים - חשוב לזכור שסגר לא מקטין את התמותה, הוא רק דוחה אותה". פרופ' מוניץ הסביר שאם לא היה חיסון באופק, אף אחד לא היה חושב על סגר כפתרון "מבחינת מדינה חיסון בעוד שנה או בעוד מאה שנה זה בדיוק אותו דבר – כי הכלכלה לא תכיל סגרים למשך שנה וחצי. לכן אנחנו צריכים למצוא פתרון של חיים לצד הנגיף, שכמובן יכיל את כל ההוויה הישראלית".

ינון: בישראל אנשים לא ממושמעים.

"יכול להיות, אבל בישראל יש לאנשים סולידריות חברתית מאוד גבוהה ובישראל יש גיל חציוני מאוד נמוך – יש לנו יתרונות בישראל. לכן אני אומר שלא מעניין אותי שוודיה, פרו ובלגיה – מעניין אותי ישראל. אם אתה לוקח בתור עובדה מוגמרת שהאוכלוסייה לא ממושמעת – אז בוודאי שאין לך מה להיכנס לסגר כי האוכלוסייה לא תהיה ממושמעת גם כשתצא ממנו. יכול להיות שזה שהאוכלוסייה לא ממשומעת זה דווקא יתרון שיש לנו. יכול להיות שזה משהו שאנחנו יכולים למנף כנגד הווירוס, ליצור את הסולידריות החברתית".

פרופ' מוניץ התייחס לבעיית העומס של בתי החולים: "אם ספיקת בתי החולים הייתה מאפשרת 2,000 מונשמים ביום אז לא היינו מדברים על סגר והיינו ממשיכים לחיות כרגיל. ספיקת בתי החולים זה משהו שניתן להשיג כי זו בעיה שיש לה פתרון מוגדר. אפשר לפתור את זה על ידי תקציבים, רכש וניהול נכון".

בן: אפשר היה לקבל כמה החלטות ולהגדיל את מצבת כוח האדם בצורה משמעותית ואף אחד לא עשה את זה.

"אתה מחזק את מה שאני אומר – זו בעיה של ניהול. אם אנחנו כל הזמן משווים את המגפה הזאת למלחמה, אז במלחמה כשיש לך חזית בצפון או בדרום, אתה משנע גדודים. אתה מתייחס לזה כאל משאב לאומי שיש לך. באותם חומרים שמשתמשים לבדיקות מעבדה משתמשים כמשאב לאומי - בואו נרחיב את זה טיפה ונסתכל על הכל כמשאב לאומי. זו רק בעיה של ניהול – בניהול אנחנו יודעים לנהל".

עריכה: רון שהין

15/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris