ינון מגל ובן כספית

"כשהחלטות נלקחות בלי התייעצות, בד"כ יש תקלות גדולות"

ראש המכון למחקרי בטחון לאומי האלוף (מיל') עמוס ידלין התייחס לעסקת הנשק עם האמירויות: "ה-F35 מזכיר לי משהו מזרוע יותר ימית"


שבוע חלף מאז הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ על הסכמתם למכירת מטוסי ה-F35 לאיחוד האמירויות. נתניהו הכחיש לא אחת כי אישר את המכירה, ואף הדגיש כי ההסכם לא היה מותנה בכך, אך כעת הסערה הציבורית והחשש הביטחוני בשל מכירת מטוסי החמקן גוברים. בנושא זה, שוחחו בן כספית וינון מגל עם ראש המכון למחקרי בטחון לאומי האלוף (מיל') עמוס ידלין.

עמוס ידלין הסביר כי להסכם השלום עם איחוד האמירויות היו למעשה 3 שלבים: נורמליזציה ושלום, הישג מעולה שלוקח את יוזמת השלום הערבית וזורק אותה לפח האשפה של ההיסטוריה, לפלסטיניים אין יותר וטו על הנורמליזציה עם מדינות ערב; דחיית/השהיית הסיפוח, בכול מקרה זה היה מהלך שהיה בו רק נזק ולא טיפת תועלת לכן זה גם בשורה משמחת; והמחיר ששילמו זה אספקה של אמל"ח מתקדם לאמירויות, F35, מל"טים תוקפים, יכולות סייבר ומודיעין".

כעת, הוא הסביר כי ישראל פועלת מול ארה"ב על מנת להגיע להסכמה על פיצוי בשל הפגיעה ביתרון האיכותי של המדינה: "ה-f35 זו מערכת שמאוד קשה לקלקל אותה. זו מערכת שאו שיש לה את החמקנות או שאין לה, אי אפשר קצת חמקנות ולכן הדרך לטפל בשימור היתרון היחסי הישראלי הוא פחות בלקלקל את המוצר שהולך למדינה ששוחקת לנו את היתרון, ויותר בלפתוח לנו טכנולוגיות ומערכות, מודיעין, שלא היה עומד קודם לרשותנו כי לאמריקנים יש רמת סיווג של דברים שהם לא נותנים לאף אחד, יש את הדברים שנותנים לבריטים, לאוסטרלים ולקנדים ואנחנו בקבוצה אחרי זה".

ראש המכון למחקרי בטחון לאומי הביע את דעתו על ההסכם, ואמר: "זו עסקה טובה אם זה רק מוגבל לאמירויות, שכן האמירויות לא נלחמו איתנו מעולם, נמצאות במרחק שהוא מעבר לטווח הטיסה של ה-F35. מדינה קטנה עם אינטרסים הזהים לשנינו – איראן. זו מדינה מודרנית, מתונה ולכן זה פחות נורא. זה כמו יוון וטורקיה. התקדים הוא מה שמטריד אותי. אם ה-F35 יגיע למדינות קרובות יותר, גדולות והסיכוי למהפך שלטוני שם הוא יותר גבוה". ידלין הדגיש כי: "על זה אני חושב שהיה צריך לקיים דיון לפני. מה שלא היה תקין זה העובדה ששר ביטחון ושר החוץ לא היו שותפים למהלך אסטרטגי חשוב חיובי שאני מברך עליו, אני מברך עליו. אנחנו במדינת ישראל, יש לנו היסטוריה שכאשר נלקחות החלטות בלי התייעצות סדורה במכניזם שקבענו לעצמנו, בד"כ יש תקלות גדולות".

לאחרונה פורסם כי ישראל תפוצה על ידי ארה"ב באמצעות פצצה המסוגלת לחדור לעומק רב, ומכונה 'חודרת הבונקרים'. למרות זאת, בכירים במערכת הביטחון טוענים כי אין לישראל את הכשירות לשאת את הפצצה, בשל משקלה הכבד – 14 טון: "אפילו ה-f15 הכבד ביותר לא יכול לשאת את הפצצה הזאת. מי שכן זה מטוס תובלה כדוגמת הרקולס, האם הוא יכול לחדור ולהגיע למקומות שהוא צריך להגיע כדי להשתמש בפצצה? זו שאלה מבצעית שלא נדון בה. גם החבר נסראללה ש-14 שנה מתחבא בבונקר, יכול להיות שמישהו רוצה לחדור את הבונקר הזה שהוא מאוד עמוק. זה לא רק חייב להיות באיראן. אחרי שנעשה המהלך מול האמירויות מדינת ישראל תתחזק ביטחונית ועל זה לדעתי גם ינון וגם בן יסכימו שזה דבר טוב", אמר ידלין.

 

עריכה: עופרי גליכמן

29/10/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: גדעון מרקוביץ'/פלאש90
Paris