עניין של טעם

ממה חוש הטעם שלנו מושפע? ומדוע נשים בהריון מעדיפות טעמים מסוימים על פני אחרים? • ד"ר מאיה רוזמן עם ממצאי המחקרים


כמדי שבוע, הציגה ד"ר מאיה רוזמן את ממצאיהם של מחקרים חדשים, והפעם: ממה מושפע חוש הטעם שלנו? מדוע נשים בהריון מעדיפות מזונות מסויימים? וכמה טעמים קיימים בכלל?

"חוש הטעם שלנו מושפע מגופיפי חוש הטעם שמפוזרים על הלשון שלנו, אבל גם מחוש הריח, הראייה, המרקם, ואפילו הטמפרטורה (אם המזון חם או קר).

מזון טעים יכול לגרום לעונג ולכן נרצה לצרוך יותר ממנו, ומזון מר יכול לגרום לסלידה ולהתרחקות ממנו - זה מנגנון אבולוציוני שגורם לנו להתרחק מרעלים. חוש הטעם גם יכול לזהות ריכוז יתר של טעם מסוים ולהתרחק ממנו, כמו למשל מזון מלוח מדי שעלול לגרום לעלייה בלחץ הדם.

בהריון יש שינויים בחוש הטעם, ונשים בהריון מעדיפות טעמים מסויימים שכנראה נמצאים במזונות שדרושים להתפתחות התקינה של העובר. לפי מחקרים, צריכת המזון של אישה בזמן ההיריון יכולה להשפיע על העדפת הטעמים של התינוק בזמן הילדות ואפילו בבגרות.

בעבר חשבו שכל אזור בלשון אחראי להרגשת טעם אחר, אבל מחקרים לאחרונה הראו שבכל הלשון אפשר להרגיש את כל הטעמים. הטעמים הידועים הם לא רק מתוק, מר, מלוח וחמוץ. לרשימה זו התווספו אומאמי - הטעם החמישי שנמצא בחומצה הגלוטמית (מונוסודיום גלוטמט) ואפילו שומן נכנס לרשימה הזו, כי נמצאו גופי חוש טעם שרגישים לשומן.

ולסיום, מה זה 'טעם נרכש'? מזון שלא היה טעים לנו, ולמדנו לאהוב אותו עקב תחושות אחרות שהוא מעניק לנו. למשל, קפה או אלכוהול - רוב הסיכויים שבפעם הראשונה שטעמתם וויסקי, וודקה או אפילו בירה החמצתם את הפנים בתחושת גועל".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
01/01/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עניין של טעם
עניין של טעם  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris