ניסים משעל וטל שלו

"ממשל ביידן נחוש לחזור להסכם עם איראן"

כיצד תשפיע בחירתו של ביידן לנשיא ארה"ב על סוגיית הגרעין האיראני? • יקי דיין, קונסול ישראל בלוס אנג'לס לשעבר: "על נושא זה יישפט ביידן"


אתמול (ד') נחתמה באופן רשמי כהונתו רוויית השערוריות של דונלד טראמפ כנשיא ארצות הברית, והמועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן הושבע לתפקיד נשיאה ה־46 של המדינה, לפחות לארבע השנים הקרובות. 

יקי דיין, קונסול ישראל בלוס אנג'לס לשעבר ויועץ מדיני בשגרירות בוושינגטון שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג והתייחס לפעילות האמריקנית הצפויה באשר לסוגיית הסכם הגרעין עם איראן: "מצד אחד זה יום קשה לארה"ב כי היא נלחמת במגפה אדירה עם בעיות כלכליות גדולות כשבעולם היא די מנוכרת ומצד שני זה יום עם המון אופטימיוטת כשביידן אומר שהוא הולך להילחם במגפה, מאה מיליון חיסונים במאה הימים הראושנים, תוכנית כלכלית אדירה של אחד נקודה תשעה טירליון דולר, רק לשים את זה בפרופרוציות, אובמה כשנכנס לתפקיד, התקשה להעביר תוכנית כלכלית אדירה אז עם קצת פחות מטריליון דולר".

עוד הוסיף: "ארה"ב מיד חוזרת להיות מחובקת ומאומצת על ידי מדינות העולם. אז מצד אחד זה יומה הקשה של ארה"ב, או שעות קשות של ארה"ב ומצד שני הוא מתחיל עם הרבה אופטימיות. הסכם הגרעין, זה הנושא הקריטי ביותר לישראל, אם אנחנו מסתכלים על מדיניות החוץ האמריקאית אז בטוח שסין תעמוד בראש הרשימה ואחריה רוסיה וכל הארגונים הבין לאומים, ובאמת באופן מידי ועל כך ממשל ביידן ישפט זה יהיה הגרעין האיראני. ממשל ביידן נחוש לחזור להסכם, והשאלה היא איזה הסכם, הההסכם של אובמה עם איראן היה הסכם רע, מצד שני טראמפ שיצא מההסכם הרע הזה, נקט במדיניות מאוד קשה הסנקציות קשות ביותר על איראן, אבל לא הביא אלטרנטיבה, ולכן גם שם איראן המשיכה להתקדם לעבר פצצה הגרעינית".

בהמשך התייחס לשינוי הסטטוס של השגריר היוצא דויד פרידמן, ששינה את הפרופיל שלו, לשגריר ארה"ב בישראל בגדה המערבית ובעזה, וסימן את תפיסת העולם של חברי הסנאט היהודים שיהיו בבית הלבן, ואת ההשפעה שלהם על הנושא של שתי מדינות לשני עמים.

"הוא לא שינה, זו באמת ההגדרה של השגריר בארה"ב השתנתה לשעתיים ואז הם החזירו מיד אותה חזרה, אני פחות מחייס חשיבות לדברים האלה, וכשאנחנו מדברים על מדיניות החוץ האמריקאי שמענו את שר החוץ האמריקאי המיועד שאומר שהוא מבין שכיום זה לא הנושא שארה"ב יכולה או צריכה לקדם. מהבחינה הזו, אנחנו לא נראה את אותם יהודים אורתודוקסים, שהגישה לבית הלבן הייתה פשוטה מאוד עבורם, וראיית העולם שלהם הייתה מאוד ימנית, אנחנו נראה יהודים אחרים כי יש המון יהודים בממשל של ביידן החדש, הם שונים לחלוטין, והתפיסה היא של שתי מדינות והפלסטינים כן צריכים מדינה משלהם, דבר שדויד פרידמן לא חשב או חשב פחות".

בסיום דבריו, הדגיש דיין: "מצד שני אנחנו לא נראה את ממשל ביידן שם הון פוליטי על העניין הזה, אנחנו לא נראה אותו מתרסק בנושא הזה כמו שאובמה התרסק, אנחנו לא נראה אותו אותו מפעיל לחץ גדול על ישראל בסוגיות האלה, הנושא הראשון שהעלתם והוא הנושא האיראני עליו ישפט ביידן בכהונתו במזרח התיכון, איזה סוג של הסכם הוא מצליח להביא". 

עריכה: רעות מתתיהו ארגון

21/01/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ג'ו ביידן
ג'ו ביידן  |  צילום: Alex Wong/Getty Images
Paris