ינון מגל ובן כספית

"לא באמת יודעים מה תהיה ההשפעה של פתיחת המשק"

מספר המאומתים גבוה, התחלואה בשיאה, והסגר השלישי עתיד להסתיים בשבוע הבא • פרופ' ערן סגל טוען: "במידה מסוימת הסגר כבר הוסר"


מבצע החיסונים בישראל הוא מהגדולים בעולם, וקצב החיסון אצלנו הוא גבוה מהמצופה. למרות ההיענות הגדולה בקרב גילאי ה-60 פלוס, נדמה כי הצעירים לא ממהרים להתחסן. לאור ההאטה במבצע החיסונים, החליטו במשרד הבריאות לאפשר לכל דורש מעל גיל 16 להתחסן כנגד נגיף קורונה. פרופ' ערן סגל, מרכיב מודל חיזוי הקורונה של מכון ויצמן, התייחס להשפעת החיסונים ועדכן בנתונים. כמו כן, השיב לשאלה - איזה אוכלוסיות מביעות אי אמון בחיסון?

פרופ' ערן סגל תומך בהחלטת משרד הבריאות לאפשר לכל אזרח מעל גיל 16 להתחסן נגד קורונה, והסביר: "כרגע קצת נתקענו עם גילאי 60 ומעלה וגילאי 60-50 שביחד בסופו של דבר חלקם בתחלואה הקשה היא 87 אחוז ובתמותה 97 אחוז. בשלב הזה, בהינתן שיש יכולת לחסן, כמובן שצריך להתקדם ולפתוח לכולם, אבל עדיין המאמץ חייב להיות בקבוצה הזאת". הוא הוסיף ועדכן בנתוני ההתחסנות לפי חלוקה למגזרים בקבוצת בני ה-60 פלוס: "המגזר הערבי התחסן הכי פחות, אח"כ המגזר החרדי ובסוף במגזר הכללי רמת החיסונים הכי גבוהה", אך הוסיף: "גם במגזר הכללי אנחנו לא הגענו לאן שצריך להגיע".

הוא הסביר את חשיבות החיסונים: "צריך להבין שבסופו של דבר ככל שנחסן יותר בקבוצת הסיכון, כך בעצם כמות המאומתים שנוכל לזהות כל יום ועדיין לא למלא את בתי החולים תגדל. זה נותן לנו יותר מרווח נשימה". פרופ' סגל אף עדכן כי: "אנחנו רואים את ההשפעה של החיסונים בצורה די בולטת בכל הנתונים. ממה שאנחנו יודעים החיסונים אמורים לעבוד על הזן הבריטי. בזן הדרום אפריקני שאנחנו יודעים שהגיע לישראל וכנראה לא מאוד מפושט, ככל הנראה יש ירידה ביעילות של החיסון. אבל על הזנים שנמצאים כרגע החיסון אמור לעבוד".

למרות זאת, נתוני התחלואה בישראל גבוהים מאוד, ואף גבוהים יותר מהנתונים איתם נכנסנו אל הסגר השלישי. סגל הבהיר מדוע עדיין לא נצפתה מגמת ירידה משמעותית במדדים: "התחלואה בגילאי 60 ומעלה יורדת בשלושת השבועות האחרונים ב-40 אחוז מאומתים. 35 אחוז באשפוזים ו-30 אחוז בחולים קשים. מנגד, אנחנו רואים עלייה מסוימת בקבוצת גיל שמתחת לגיל 60 ולכן בסך הכול התמונה שמקבלים היא יציבות. מספר החולים קשה בסך הכול ראינו השבוע ירידה של 10 אחוז".

"הסגר פחות אפקטיבי"

אתמול (ד') הייתה אמורה להתכנס הממשלה לדון באסטרטגיית היציאה מן הסגר, אך הישיבה נדחתה להיום. כחול לבן מחזיקים בעמדה לפיה יש לפתוח חלקים מהמשק כבר ביום שישי הקרוב, בעוד הליכוד מתעקשים על פתיחה רק בשבוע הבא. הציבור המבולבל תוהה האם הסגר הארוך והקשה שהוטל עליו בפעם השלישית היה יעיל במיגור התפשטות הנגיף בארץ.

פרופ' סגל השיב: "זה כלי שנראה שהאפקטיביות שלו בישראל הולכת ויורדת. אין ספק שאנחנו כרגע נמצאים במספרים הרבה יותר גבוהים ממה שקיווינו להיות אחרי הסגר. אני חושב שבפועל די ברור שאם בשבועיים האחרונים מקדם ההדבקה עולה למרות שלא השתנה כלום, זה אומר שבפועל הסגר הוסר במידה מסוימת וברור שהוא פחות אפקטיבי". לדבריו, "סגר אמיתי כן היה יכול להיות אפקטיבי, גם כנגד הזן הבריטי".

באשר לעמדתו לגבי פתיחת המשק, הדגיש: "אנחנו לא באמת יודעים מה תהיה ההשפעה של פתיחה, ותלוי איזה פתיחה. ברור שבנתונים בהם אנחנו נמצאים היום, עם מספר מאומתים כל כך גבוה ותחלואה מתפשטת, היציאה חייבת להיות מדורגת עם המתנה בין שלב לשלב. אנחנו עוד לא יודעים לגבי היעילות של החיסונים. אנחנו רואים שהם עובדים אבל לא יודעים לשים על זה מספר, וזה חשוב, כי אם הם עובדים ביעילות של 80 או 95 אחוז או אפילו 98 אחוז במניעה של תחלואה קשה זה עושה הבדל מאוד משמעותי. אי אפשר לפתוח הכול מבלי לדעת לפחות שהולך להיות לזה מחיר גבוה. יש מיליון וחצי אנשים בגילאי ה-60 ומעלה ונניח ש-95 אחוז התחסנו בחיסון שיעיל ב-95 אחוז זה אומר ש-5 אחוז לא חיסנת, על 5 אחוז החיסון לא עובד. אז יש 150 אלף אנשים שנותרו פגיעים".

לסיום, התייחס למחדל נתב"ג, והודה בצער: "אין ספק שלולא הזן הבריטי שהתפשט, שזה הזן כמעט היחיד של המגפה שיש לנו כאן בישראל, אנחנו היינו במקום אחר לחלוטין. ברור שצריך באיזושהי מידה לפתוח את השמיים אבל חייבים לנטר ולהקפיד על כל הבידודים של אנשים שחוזרים, בדיקות וכל הדברים שלא הקפדנו עליהם עד עכשיו. החורים האלה באמת פגעו בנו בצורה מאוד קשה".

    

עריכה: עופרי גליכמן

04/02/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


קורונה
קורונה  |  צילום: דוברות כללית
Paris