אודי סגל וענת דוידוב

"לא מאמין בחוק חיסון חובה"

מחקר קופת חולים כללית קבע כי החיסון של פייזר יעיל ב־94 אחוזים • פרופ' רן בליצר ציין: "מבצע החיסונים מוצלח - אבל עלינו להיזהר מאוד"


קבינט הקורונה עתיד להתכנס היום שוב בכדי לדון בהמשך תוכנית היציאה מהסגר, ובמרכזו צפויה לעמוד סוגיית פתיחת המסחר. ברקע, מחקר מקיף של קופת חולים כללית, שקבע כי לחיסון של פייזר יש בישראל 94 אחוזי הצלחה - נתון מעודד וכמעט זהה לזה שהושג במחקר הקליני. ראש קבינט הקורונה ב'מגן ישראל' פרופ' רן בליצר שוחח הבוקר (ב') עם ענת דוידוב וגולן יוכפז רגע לפני פתיחת המשק, וביקש להדגיש את חשיבותם של החיסונים. לדבריו, מי שמתלבט האם להתחסן או לא חייב לעצמו ביקור במחלקות קורונה בכדי להבין את החלופה. 

בסה"כ הנתונים, עד כמה שהם מרגשים וחשובים, לא הפתיעו.
"הנתונים במובן מסוים כן הפתיעו. באופן כללי, כשאתה בוחן ניסויים קליניים של חיסונים אחרים מול הממצאים שלהם בעולם האמיתי, לרוב יש פער, והוא לא לטובת הניסוי הקליני. הסיבה היא פשוטה: בחיים האמיתיים יש הבדל משמעותי מהאופן שבו בוצע הניסוי. שרשרת הקור לא נשמרת באופן מושלם, האנשים שמזריקים את החיסון לא עברו את אותה הכשרה כמו במחקר הקליני וגם אנשים שנבחרים למחקר הם בדרך כלל מאוד שמורים. כאן זה היה העולם האמיתי".

כלומר, לרוב המדע מקבל תוצאה יותר גבוהה מאשר בשטח, אבל הפעם זה לא קרה.
"נכון, ההבדל בין 95 אחוז שהוצג במחקר הקליני וה-94 אחוז שהוצג אצלנו הוא לא הבדל קריטי, ולכן מבחינתנו התוצאות טובות ומשמחות".

האם אנחנו בניסוי אחד גדול?
"לא. ניסוי היא מילה מטעה, אנחנו התברכנו ביכולת שאין לאף מדינה אחרת ואנחנו נמצאים היום בסיטואציה שבה שני שליש מהבוגרים בישראל כבר התחסנו. אנחנו מאוד קרובים לנקודה שבה תהיה הפחתה משמעותית בתחלואה הקשה ובתחלואה בכלל בזכות החיסונים, והדבר המרכזי שעומד כרגע בינינו לבין זה הם בני ה-40 עד 60 במדינת ישראל. יש שם 500 אלף אנשים שלא התחסנו ונמצאים בסיכון. אנחנו יודעים ש-30 אחוז מהאנשים המונשמים ששוכבים במחלקות הקורונה הם בני 40 עד 60. אחד משלושים אנשים בקבוצת הגיל הזו ימצא את עצמו חולה במצב קשה. המחלה מתפשטת בקהילה, וזו ההזדמנות לקרוא להם להתחסן". 

"ראינו ירידה של מצבם של החולים הקשים ב92% אצל המחוסנים מול אלה שלא"

"השווינו 600 אלף מתחסנים לאנשים מאוד דומים להם בהרבה מאוד היבטים, ככל שאפשר שיהיו דומים, ובאותו מקום על ציר הזמן", המשיך והסביר הפרופ', "לקחנו אדם אחד שהתחסן ואדם נוסף שמאוד דומה לו מבחינה בריאותית שלא התחסן. עשינו את ההשוואה הזו וראינו שבאוכלוסייה שהתחסנה, יש ירידה של 94 אחוזים בהידבקות הסימפטומטית. בנוסף, בדקנו את הדבר הקובע ביותר, המחלה הקשה, וראינו ירידה די דרמטית של 92 אחוז אצל המחוסנים מול אלה שלא התחסנו", עוד הוסיף: "אנחנו מנהלים מספר מחקרים, חלק מהם מסתכלים אחורה וחלק מהם אוחזים בקבוצה גדולה מעל לאלף אנשים כדי לראות אם הם נדבקים ובמידה מסוימת האם הם מדבקים. שתי השאלות האלה נמצאות בשורה של מחקרים". 

בהמשך ביקש לגעת בעניין הפייק ניוז, ואמר שיש כמות גדולה של אנשים שעברו את החיסון הראשון, אבל מסרבים לעבור את החיסון השני גם שבועות אחר כך. פרופ' בליצר הסביר שהוא אינו מאמין בחוק חיסון חובה, וכפיית חיסון פוגעת בבריאות הציבור, "אני בתפיסתי כאיש בריאות ציבור, לא מאמין בחיסונים בכפייה בשום צורה ואופן. חוק חובת חיסון הוא דבר מזיק לבריאות הציבור". 

עריכה: רעות מתתיהו ארגון

15/02/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חיסון קורונה
חיסון קורונה  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris