איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"הצונאמי הכלכלי עדיין לא הגיע להוצאה לפועל"

עליה רק של 4% בפתיחת תיקים בשנת 2020 זאת על פי דוח שפורסם, האם הנתונים מציגים את המציאות? • תומר מוסקוביץ' מרשות האכיפה ניתח את תוצאות הדוח


דו"ח רשות האכיפה מגלה כי ב-2020 ישנה עליה רק של 4% בחייבים שהגיעו לפתיחת תיקים בהוצאה לפועל בשנת הקורונה. עו"ד תומר מוסקוביץ', ראש רשות האכיפה, ניתח את הדוח וציין כי המשבר הכלכלי עדיין לפנינו.

"בדו"ח אנחנו מדברים על מספרי התיקים שנפתחים כל שנה בהוצאה לפועל, ומשווים את הנתונים עם מספר התיקים שנפתחו שנה לפני כן. העלייה ממש לא דרמטית. העלייה במספר התיקים שנפתחו היא 4%, שזה לא משמעותי בכלל. מה שיותר מעניין הוא שהעלייה במספר החייבים החדשים היא 0.1%, כלומר אין עלייה בהוצאה לפועל. הכותרת היא שהצונאמי לא הגיע עדיין להוצאה לפועל. עכשיו השאלה היא, למה? התשובה לדעתנו באה משלוש סיבות עיקריות. א', כי בניגוד למה שחשבו בהתחלה, לא כל המשק נפגע. דבר שני זה המענקים החזיקו הרבה מאוד אנשים מעל פני המים. הדבר השלישי זה שהבנקים פתחו פחות תיקים". עוד הוסיף: "כאשר ייגמרו החל"תים וכאשר בנק ישראל ישחרר את החבל, נדע את המצב האמיתי. חשוב לזכור שאנחנו התחנה הסופית, אלינו מגיעים כאשר כל הליכי הגבייה האחרים נעשו".

בהמשך עו"ד מוסקוביץ' שפך אור על סוגיית קנסות הקורונה בשנה החולפת: "אם בהוצאה לפועל לא היה גידול, במרכז לגביית קנסות היה גידול משמעותי מאוד. גם בגבייה שהגיעה לכמעט מיליארד שקל וגם במספרי החייבים שהגיעו ל-661 אלף לעומת 482 אלף בשנה הקודמת".

לסיום, המשק נפתח. מה לדעתך המדינה צריכה לעשות?

"לעבוד עם שכל ולא עם מוטיבציה. לא לפעול בפזיזות, ולהגיד 'ניתן לכולם', בלי לבדוק. אנחנו מספיק מבוססים כדי לבדוק ולקבל החלטות מתוך נתונים. אנחנו יודעים לנטר את הנתונים אצלנו בצורה שתעזור למקבלי ההחלטות.. אני אומר בפירוש - לא לתת חנינה גורפת לקנסות קורונה, יהיה אסון אם יעשו את זה. לא לעשות ויתור מוחלט על חובות כי זה גם יהיה אסון, אבל כן לאפשר את תיקון 68, שחוקק כהוראת שעה ומאפשר לחייבים שמשתפים פעולה לקבל הטבות מאוד גדולות. יש לפעול במתינות ואחריות".

עריכה: רון שהין

21/03/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris