איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"בדרך כלל הכסף הוא גביע למי שעובד קשה"

הפרס הגדול בתולדות המדינה: זוכה יחיד ב-76 מיליון שקל בדאבל-לוטו • פרופ' אורי חפץ מהמחלקה לכלכלה באונ' העברית, הסביר מהו הקשר בין עושר לאושר


אדם אחד הפך אמש (ג') למולטי-מיליונר כשזכה לבדו בפרס הגדול בהגרלת הדאבל-לוטו. המהמר ניחש במדויק את ששת המספרים ואת המספר החזק, וכך זכה ב-76 מיליון שקלים - הפרס הגדול ביותר אי פעם שחולק בישראל. 

ענת דוידוב שוחחה עם פרופ' אורי חפץ מהמחלקה לכלכלה ומרכז פדרמן לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית, אשר חקר את תופעת האושר בכלכלה, על השאלה 'מה הקשר בין עושר לאושר?'

פרופ' חפץ סיפר על מחקרים שעורכים בעשורים האחרונים כלכלנים ופסיכולוגים, שבמהלכם ממלאים המשתתפים סקרים לגבי מידת האושר שלהם: "הדבר הראשון שלמדנו כשאנחנו שואלים מה הקשר בין כסף לאושר זה שצריך לענות בשאלות איזה כסף ואיזה אושר. מה הכוונה בשאלה איזה כסף? כמובן שכולנו אוהבים כסף וכולנו נשמח להעלאה במשכורת, אבל אם אני מקבל העלאה זה מראה לי ולאחרים מה אני שווה, שמעריכים אותי, שהמעסיק שלי לא רוצה לאבד אותי", והרחיב: "הכסף אצלנו בחברה שלנו הוא סימבול, הוא מין גביע. כלומר, 'אני מרוויח הרבה כי אני טוב, כי עבדתי קשה או למדתי', זה   איכשהו מקרין עליי ונותן לי תחושת ערך עצמי. לעומת זאת, אם זכיתי בלוטו זה רק אומר שאני יותר טוב בניחוש מספרים - וההסתכלות החברתית היא אחרת".

בהמשך הסביר על חלקה השני של המשוואה - איזה אושר: "פסיכולוגים כבר כמה עשורים עושים הבחנה בין שני סוגים של אושר שמדווחים עליו בסקרים. סוג אחד של אושר הם רגשות – חייכת היום הרבה, היית מעוצבנת או מדוכדכת. שואלים אנשים מה הרגש הדומיננטי שהם מרגישים עכשיו. הסוג השני זה לא משהו שעושים בדרך כלל מרגע לרגע, אלא אולי ביום הולדת עגול כשאתה פתאום עוצר ושואל את עצמך שאלות כמו 'איפה חשבתי שאהיה בגיל הזה? מה השגתי בחיים שלי ואיפה נכשלתי?' וזה סוג אחר של אושר – אושר של הערכה, לעמוד ולהסתכל על התמונה הגדולה". לדבריו של פרופ' חפץ, "אנחנו רואים שבהשוואה בין אנשים שזכו לאנשים דומים להם שלא זכו - אלו שזכו לא מחייכים יותר או מקללים ברמזור יותר. כלומר, ביום-יום הרגשות לא משתנים הרבה". 

עריכה: יעל טלמן

26/05/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה
צילום אילוסטרציה  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris