איפה הכסף
עם ענת דוידוב

שוק הדיור רותח, והתחלות הבנייה? הן דווקא בירידה

זאב בילסקי, לשעבר ראש מטה הדיור הלאומי: "בשנה האחרונה חלה השתוללות ואנחנו מגיעים ל-152 חודשי עבודה רק כדי לרכוש דירה"


זאב בילסקי, לשעבר ראש מטה הדיור הלאומי וראש עיריית רעננה, שוחח עם ליאת רון ואלון גל והסביר מדוע מצב הדיור הופך לקשה מנשוא. זאת על רקע הביקוש העצום, על רקע הירידה בשיעור התחלות הבנייה, בנוסף לפירוק מטה הדיור.

הוא הדגיש מה חשיבותו של של מטה הדיור הלאומי בהורדת מחירי הדיור: "היה ניסיון להקים גוף אחד שירכז את הכול כי הקמת דירה זה גם תכנון, גם ראשי רשויות, הוצאת היתרי בניה, תשתיות. אי אפשר להגיד 'נעשה א' או ב'' ומיד המחירים ירדו – צריך לטפל במכלול כולו, וזה מה שעשה מטה הדיור. הקמת המטה וההישגים שהיו לנו הביאו אולי לא לירידה דרמטית אבל לפחות למיתון העליות. ומה שקורה בשנה האחרונה למעשה מביא להשתוללות והסובלים מזה זה כל אותם זוגות צעירים שחלמו שאולי ידם משגת לרכוש דירה והחלום הולך ומתרחק מהם. ואנחנו כבר מגיעים ל-152 חודשי עבודה רק כדי לרכוש דירה וחייבים לעצור את זה". עוד הוסיף: "צר לי מאוד שהפוליטיקה למעשה פירקה את כל מטה הדיור. אני מקווה שהממשלה החדשה, ואני בטוח ששר השיכון אלקין, שכבר מיד אמר שלפחות ינסה להשאיר את אותם כלים שפיתחנו במשך השנים ויאפשרו לבנות פה. אנחנו חייבים להגיע להרבה יותר דירות, גם מתוכננות גם בבנייה".

בהמשך הסביר בילסקי מהי חשיבות שיתוף הפעולה עם ראשי הרשויות: "אנחנו חתמנו על 32 הסכמי גג עם רשויות מקומיות גם בפריפריה וגם במרכז וההסכם אומר 'אנחנו נבנה בעיר שלך 30 אלף דירות ואתה תקבל כבר עכשיו קדם מימון להקמת בתי ספר וגנים, אנחנו נדאג לכבישים, למכוני ביוב ולכל מה שקשור בבניית הדירה' ואז ראש הרשות הוא שותף שלך. ברגע שלא חותמים איתם הסכמים והם יודעים שכל תושב חדש שמגיע לעיר זה הפסד של ארנונה, כי היא לא מכסה את מה שהרשות נדרשת לתת לאותו תושב, אז הוא כל הזמן פוזל לקניונים ולמסחר ואנחנו שוב יורדים בבניית הדירות".

עוד התייחס לסוגיית ביטול או הקפאת חוק קמיניץ, שהסעיר את שני הגושים לפני הקמת הממשלה החדשה: "זה חוק שמתייחס לעבירות בניה בצורה הרבה יותר רצינית ואנשים חוטפים קנס של 300-400 אלף שקל. למה יש כל כך הרבה בנייה לא חוקית במגזר הזה? כי לא טרחו לאשר תוכניות מתאר. לכן בשנים האחרונות עשינו כל כך הרבה תוכניות מתאר במגזר הערבי וישבנו למצוא פתרונות לכל אחד".

לסיכום נקב במספר פעולות שיש לדעתו לבצע באופן מיידי כדי לשפר את המצב בשוק הדיור: "צריך להגדיל את השיווק של רמ"י ולהסתכל על המחיר, דבר שני זה לרתום את ראשי הרשויות ודבר שלישי זה לקצר מהר מאוד את תהליכי התכנון והרישוי".

עריכה: יעל טלמן

 

17/06/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris