אודי סגל וענת דוידוב

"הקורונה לא תיעלם וניאלץ לחיות איתה"

פרופ' נדב דוידוביץ': "הייתה תחושה, וחבל שזה קורה כל פעם, שהקורונה מאחורינו" • "החלטת קבינט הקורונה תואמת את הדיונים שקיימנו"


בשבועות האחרונים אנו עדים לעלייה בנתוני התחלואה בנגיף קורונה. אתמול (א') התקיימה ישיבת קבינט הקורונה הראשונה מאז הושבעה הממשלה החדשה, אשר בסופה הוחלט שלא להחמיר את הגבלות. ראש הממשלה נפתלי בנט הצהיר כי היעד שהציבה הממשלה הוא 'הגנה מקסימלית על האזרחים – פגיעה מינימלית בחיי השגרה'. בנושא זה ביקשו גולן יוכפז וענת דוידוב לשוחח עם פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, שהגיב לדברים.

פרופ' נדב דוידוביץ' הביע תמיכה בהחלטת הקבינט אמש (א') שלא להחיל מגבלות נוספות על כלל הציבור; לצד קידום קמפיין הסברה לעידוד התחסנות בקרב בני נוער בגילאי 16-12, ריצוף גנטי של השבים לישראל, גיבוש תוכנית לפתיחת שנת הלימודים הבאה והגברת האכיפה על בידוד החוזרים מחו"ל. הוא הסביר: "אנחנו נמצאים עכשיו במצב מאוד מיוחד. מצד אחד יש כיסוי חיסוני מאוד גבוה, מצד שני וריאנט דלתא שמדביק הרבה יותר".

הוא ציין כי על פי כל ההערכות, מערכת הבריאות לא נמצאת על סף קריסה, וכי "יש אמצעים יחסית פשוטים שאפשר איתם לצמצמם מאוד את התחלואה. כמובן שהדבר המרכזי זה המשך ההתחסנות". כמו כן, הפנה אצבע משימה כלפי מקבלי ההחלטות שלא פעלו ביתר שאת לקדם את חיסון בני ה־50+ שטרם התחסנו. לדבריו, "הייתה תחושה, וחבל שזה קורה כל פעם, שהקורונה מאחורינו". פרופ' דוידוביץ' הבהיר: "הקורונה לא תהיה לעולם מאחורינו, אי אפשר יהיה למגר אותה. זו מחלה שתישאר בתוכנו כמו חצבת וצריך לדעת להתנהל לצד הקורונה".

עוד הוסיף, ואמר: "אני שמח שקצב החיסונים עולה, ושמשרד הבריאות התחיל בקמפיין יותר פרו־אקטיבי", אך טען כי "גם החיסונים לבד לא יספיקו, נושא קטיעת שרשראות ההדבקה מאוד משמעותי. הרשויות המקומיות יהיו יותר פעילות בנושא קטיעת שרשראות הדבקה, והכנה לקראת שנת הלימודים. מינוי הפרויקטור לנושא נתב"ג זה דבר נכון, כי צריך מבוגר אחראי שיחבר בין הדברים".

"אל תחכו - תחסנו"

בסוף השבוע האחרון שרת החינוך יפעת שאשא ביטון (תקווה חדשה) ביקרה בחריפות את הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות, וטענה כי הם 'משמרים את ההיסטריה'. בישיבה אמש אמרה שאשא ביטון כי נחשפה לנתון לפיו חיסון הילדים עלול להביא למומי לב וכי יעילותו נמוכה. פרופ' דוידוביץ' ביקש להבהיר כי "לא מדובר על מומי לב, מדובר על זה שיש סיכוי מסוים לדלקת בשריר הלב. הסיכון, על פי הנתונים שיש בעולם, הוא לאין ערוך נמוך מהמחלה עצמה. 95 אחוז מהמקרים הם מקרים מאוד קלים".

עוד הוסיפה השרה שאשא ביטון, וציינה כי מאמר של ארגון הבריאות העולמי ממליץ שלא לחסן את בני הנוער. אך הוא הסביר כי משרד הבריאות העולמי למעשה תומך בחיסון האנשים המבוגרים ובעלי הסיכון תחילה. "ברמה עולמית, כאשר יש מחסור בחיסונים, צריך לתת עדיפות לאנשים מבוגרים ולאנשים בסיכון. כאשר, כמו בישראל, אין בעיה של מחסור בחיסונים - בוודאי שמומלץ לחסן את כולם".

שרת הפנים איילת שקד הצהירה כי לא טרם חיסנה את בתה בת ה־13, זאת מכיוון שהיא 'מחכה לתשובות'. דוידוביץ' אמר בתגובה: "זה חבל מאוד, אני מקווה שהסבירו לשרה איילת שקד את הדברים שאמרתי כאן. אני ממליץ להתחסן, יש מידע. אל תחכו – תחסנו". בסיום השיחה התייחס לפרסומים לפיהם הוא מועמד לשמש כמנכ"ל משרד הבריאות, במקומו של פרופ' חזי לוי, ואמר: "אני לא עוסק בזה כרגע. אשמח לשרת את מדינת ישראל, משרד הבריאות ומערכת הבריאות בכל צורה שהיא. אני יותר משני עשורים בתפקידים שונים מנסה לקדם יחד עם חבריי את בריאות הציבור, ואני חושב שיש פה הזדמנות נפלאה".

         

עריכה: עופרי גליכמן

28/06/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


קורונה, נתב"ג
קורונה, נתב"ג  |  צילום: יוסי אלוני/פלאש90
Paris