ורדה רזיאל ז'קונט

על קבלה רדיקלית, שיפור עצמי, זמן וזרימה

השבוע אירחה ורדה את יהודית כ"ץ, מרצה סופרת ויועצת בפסיכולוגיה חיובית • השתיים שוחחו על שלל נושאים שהחוק המקשר ביניהם הוא מציאת אושר בחיינו


השבוע אירחה ורדה רזיאל ז'קונט באולפן את יהודית כ"ץ, מרצה ויועצת בתחום הפסיכולוגיה החיובית, מחברת הספר 'חושבים טוב – להעז לחיות את החיים המתאימים לך'. 

כ"ץ פתחה בסיפור על מחקר של ברוני וור, אחות סיעודית מאוסטרליה שישבה ליד אנשים גוססים בהוספיס, שמעה את סיפורי חייהם ואספה את החרטות המובילות שלהם: "החרטה במקום ראשון הייתה 'הלוואי שהיה לי את האומץ להיות נאמנ/ה לעצמי'. האנשים פעלו הרבה פעמים לפי סטנדרטים של אחרים וניסו לרצות אותם, הם לא הקשיבו למה שהם עצמם רוצים ועכשיו זה מאוחר מדי".

משם המשיכה והסבירה מהי למעשה קבלה רדיקלית: "בצד אחד של הסקאלה יש אנשים שיגידו 'אני טוב כמו שאני ולא צריך לשנות כלום'. בצד השני יש את את השיפור המתמיד, אנשים שרוצים להיות מישהו אחר או טוב יותר, כשמתחת לזה יש את ההנחה שהם לא אוהבים את עצמם כמו שהם ולא מקבלים את עצמם. יש אמונה רווחת שבשביל להשתנות אנשים צריכים לכעוס על עצמם ולשנוא את עצמם, אבל מתברר שבאמצע יש טווח שהוא האיזון שנקרא קבלה רדיקלית – אפשר גם וגם, גם לאהוב את עצמי כמו שאני וגם לרצות להשתנות. קרל רוג'רס אמר 'רק כשאני מקבל את עצמי כמו שאני אני יכול להשתנות'. למה? כי כשאני רואה את המצב כפי שהוא אני יכולה להבין מה אני צריכה לשנות ואיך".

כץ הדגישה שבתהליך הזה יש גם "הוראות בטיחות" שיש לשים לב אליהן, ומנתה אותן: "אין בונוס על הסבל – הרבה פעמים במהלך שינוי אנחנו בטוחים שאנחנו צריכים לסבול בדרך וזה צריך להיות קשה, וזה לא נכון. אין קיצורי דרך – הדרך ארוכה ומפותלת עם עליות וירידות, נפילות, הפתעות ושינויי כיוון, אי אפשר לעשות לעשות את זה ברגע אחד. להישאר במעוף הציפור – אנחנו רוצים לקבל הערכת מצב על החיים שלנו, ללמוד משהו ולהתקדם הלאה. צריכים להשתמש בדבר הזה כדי לעשות שינוי ולא ללמוד על כל פרט קטן בכל נושא בחיים. המושלם גוסס בדרך – אם ננסה לשפר ולהגיע לרמה מושלמת ולהתמקד בכל פרט יש סיכוי שנפרוש באמצע. שמישהו יעזור – לא צריכים לעשות את הדרך לבד, אפשר להיעזר בחבר, קרוב משפחה או מטפל. לשהות בדרך – התהליך שלנו לא בורח לשום מקום ואפשר לעשות את זה צעד צעד. צריכים להבין איך התהליך מתהווה ולהתמקד בדרך ולא במטרה". 

עוד סיפרה על גורם מעכב בתהליך השינוי, אפקט האישור העצמי: "כשאנחנו עושים משהו שחורג מדי מאיך שאנחנו מכירים את עצמנו, מהדימוי העצמי שלנו ומהתפיסה שלנו את עצמנו - מהר מאוד נמצא את עצמנו מושכים לכיוון ההפוך, כמו מטוטלת. ואז או שהתהליך לא יחזיק מעמד או שנפצה במקום אחר", והסבירה כיצד הוא בא לידי ביטוי, למשל, בהחלטות קיצוניות כמו 'מעכשיו אתאמן כל יום או אפסיק לגמרי לאכול מתוקים'. 

בהמשך השיחה נגעו השתיים בנושאים נוספים כמו השפעת הדברים שבהם אנחנו בוחרים להשקיע את זמננו על האושר שלנו, מה ההבדל בין בזבוז כסף לבזבוז זמן, ההבדל בין אושר שנובע מצבירת חוויות רגעיות לעומת יצירת משמעות והשגת סיפוק והקשר בין מושג הזרימה לרמת האתגרים שאנחנו לוקחים על עצמנו וכיצד הם משנים את האופן שבו אנחנו חווים את קשיי היומיום.

האזינו לשיחה מעוררת מחשבה ובחינה עצמית, מלאת תובנות ועצות מעשיות, שכל אחד יוכל למצוא בה משהו לקחת איתו לתהליך השינוי והשיפור שלו עצמו. 

06/07/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris