103FM
103FM
האזנה לשידור החי
עכשיו בשידור
ד"ר מאיה רוזמן

כל הסודות על הממתיקים המלאכותיים

ד"ר מאיה רוזמן עם כל מה שחייבים לדעת תחליפי הסוכר • האם זה שווה את החיסכון בקלוריות?


בפתח התוכנית ד"ר מאיה רוזמן הביאה הסבר מעמיק למוצר בו רבים משתמשים באופן יום יומי - ממתיקים מלאכותיים. "מדובר בחומר סינתטי, לא טבעי, שבמקרה לגמרי יש לו טעם מתוק. ברוב המקרים גם אין לו קלוריות, או שאינו נספג בגוף, או שהוא כל כך כל כך מתוק שצריך רק כמות מזערית ממנו ואז גם כמות הקלוריות אפסית".

ראשית ד"ר רוזמן הסבירה על החומרים הוותיקים ביותר שהתגלו גם כמזיקים ביותר בריאותית:  "סכרין התגלה לפני יותר ממאה שנה כאשר חוקר במעבדה של פלסטיק הכניס במקרה לפה אחד מהחומרים הסינטטיים, והרגיש בטעם מתוק. הוא קרא לחומר סכרין ורק לאחר עשרות שנות שימוש ושיווק גילו שמדובר בחומר מסרטן. החומר השני הוא ציקלמט שהתגלה באותו אופן, ונחשב לאחר החומרים המסרטנים ביותר. הוא אסור לשימוש בקנדה, ארה"ב, אנגליה, בלגיה, אך לצערי בארץ הוא עדיין נמכר. הוא נמצא בנוזל מסוים להמתקת עוגות לחולי סוכרת, באבקות מסוימות של תחליפי סוכר שנועדו לאפיה וגם בחלק ממעדני החלב הדיאטטיים".

בהמשך התייחסה לשחקנים הנוספים בשוק שהומצאו מאוחר יותר  ועשויים משני חלבונים: "אספרטיים הוא חומר שעשוי מצרוף שתי חומצות אמינו (חלבונים). התגלה כפוגע במוח, בראיה, ובמעיים. הוא נמצא ברוב המשקאות המוגזים הדיאטטיים וברוב מעדני החלב הדיאטטיים. גם החומר אצסולפאם-K שייך למשפחה זו. שניהם שנויים במחלוקת מבחינת השפעתם על הבריאות".

התייאשתם? ד"ר רוזמן ביקשה להרגיע: "החומרים החדשים יותר, אינם נקראים 'מלאכותיים', כי חומר המוצא שלהם טבעי. סוכרלוז עשוי מסוכר ומכלור יחד. הצרוף כל כך מתוק שאפשר להשתמש בכמויות קטנות יותר מסוכר ובכך לחסוך קלוריות. עד כה לא נמצאו לו תופעות לוואי שליליות על הבריאות". רוזמן הוסיפה: "סטיביה עשוי מצמח שהעלים שלו מתוקים מאוד. אין לו תופעות לוואי שליליות על הבריאות אבל הטעם שלו לא בהכרח מתאים לקפה. יש הטוענים שחלק מן המוצרים מכילים חומרים נוספים שמהווים סכנה לבריאות".

האם הממתיקים הללו מתאימים לדיאטה? "מצד אחד, שימוש בממתיקים עלול לגרום לשינויים בהרכב החיידקים במעיים שלנו, ובסופו של דבר לעמידות לאינסולין, מה שגורם לסוכרת ולהשמנה. מצד שני, צריך לזכור שבזמן דיאטה, שתיה קרה או חמה משביעה, ממלאת, ועוזרת להעביר את הזמן בין הארוחות בלי לנשנש. ואם היא מתוקה – היא גם מנחמת, כיפית, ולרוב גם מספקת את הצורך במתוק. אני חושבת שיש להם יותר יתרונות מאשר חסרונות".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
16/07/2021
הישארו מעודכנים