צריכת פחמימות גורמת לעליה בכמות השומן בגוף. עובדה זו הוכחה מאות (אם לא אלפי) פעמים במחקרים מדעיים בשנים האחרונות. הסיבה העיקרית היא עודף הפרשת אינסולין שגורמת לירידה בשריפת הקלוריות. תפריטים בהם לא משנים את כמות הקלוריות אלא רק מפחיתים את כמות הפחמימות – גורמים לעליה בשריפת הקלוריות היומית ולכן לירידה באחוז השומן בגוף.
אז למה עדיין קיימת הגישה ש'קלוריה היא קלוריה' ולא משנה אם היא מגיעה מפחמימות, חלבונים או שומן? במחקר שפורסם החודש בירחון האמריקאי לתזונה קלינית בדקו את הנושא, ואת השפעת תפריט דל פחמימות על הוצאת האנרגיה והרכב הגוף.
במחקר נתנו ל-17 אנשים בעודף משקל תפריט עשיר בפחמימות למשך 4 שבועות, ואחרי כן תפריט שווה קלוריות אבל דל פחמימות לארבעה שבועות נוספים. שריפת הקלוריות של המשתתפים נמדדה באמצעים המדוייקים ביותר שקיימים היום. לפי התוצאות, שריפת הקלוריות היומית בזמן צריכת התפריט דל הפחמימות עלתה, אבל פירוק השומן היה דומה בשני סוגי התפריטים.
אז פרט ליתרון הבריאותי במניעת סוכרת, כנראה שהיתרון של התפריטים דלי הפחמימות להצלחת דיאטות הוא ירידה בתיאבון ובחשק לנשנש.