103FM
103FM
האזנה לשידור החי
עכשיו בשידור
ד"ר מאיה רוזמן

מי אחראי לשומן הבטני?

ד"ר מאיה רוזמן סיפרה על הגורמים לשומן הבטני והסבירה: "אם זה לא היה מספיק ברור - כדי להיפטר מהשומן בבטן צריך דיאטה מאוזנת ובריאה"


אנשים רבים שנמצאים בדיאטה מגיעים למשקל היעד אליו רצו להגיע, אך מגלים כי נשארו עם בטן גדולה. אחרים, שהצליחו לרזות בפנים וברגליים, מגלים כי החזה והגב נשארו באותו היקף. האם ניתן לבחור את המיקום של פירוק השומן? מהם הגורמים שמשפיעים על הסוגיה? ומהי הדיאטה המומלצת שתסייע להיפטר מהשומן הבטני? ד"ר מאיה רוזמן עם כל התשובות:

"ישנם מספרים גורמים שיכולים להשפיע על המיקום של פירוק השומן. אחד הגורמים קשור לגיל. אחרי גיל 40-50 כאשר עולים במשקל, במיוחד אצל נשים יש שינויים הורמונליים שגורמים להצטברות שומן באיזור הגב והמותניים. הירידה ברמת האסטרוגן בגוף גורמת לצבירת שומן באיזור המותניים ולשינוי במבנה הגוף.

גורם נוסף שמשפיע על מיקום פירוק השומן הוא הגורם התורשתי. לחלק מאיתנו יש מבנה גוף שנוטה להשמנה באיזור הירכיים, לאחרים רגליים רזות, ישבן שטוח ונטייה להשמנה באיזור החזה, ועל זה כנראה אי אפשר לשלוט. גם למין יש השפעה - גברים מאופיינים בהשמנה באיזור הבטן ופחות ברגליים, ואם הם יורדים במשקל אז הבטן יורדת ראשונה. 

לצד הגורמים הללו, גם דיאטה יכולה להשפיע בעניין. לפי מחקרים רבים שבוצעו בעשרות השנים האחרונות, צריכת פחמימות גבוהה (ובעיקר סוכרים) גורמת לשינויים בגוף ולעמידות לאינסולין. מצב זה גורם לצבירת שומן באיזור הבטן, סביב האיברים הפנימיים, ולהשמנה באיזור הבטן. אז כן, תחושת הנפיחות שמלווה אותנו היא לא באמת נפיחות מאוויר אלא משומן - ולא סתם שומן, אלא כזה שנוצר עקב צריכת סוכרים.

הסוכר הכי מסוכן הוא פרוקטוז, שידוע כ'סוכר הפירות'. אמנם מדובר בסוכר שמצוי בפירות, אך בכמות שונה בין פרי לפרי וגם במזונות אחרים. ענבים, למשל, עשירים מאוד בפרוקטוז, ובדבש יש מעל 40% פרוקטוז. הסוכר הלבן שאנחנו מכירים מורכב מגלוקוז ופרוקטוז, והמשמעות של זה היא שלפחות חצי ממנו יגרום לנו להשמנה באזור הבטן. בתעשיית המזון משתמשים בפרוקטוז להמתקת מיצים, עוגות, עוגיות וחטיפים מתוקים שאנו קונים. את ההמתקה עושים בעזרת סירופ תירס - פרוקטוז נקי, והוא המסוכן ביותר. 

אז אם זה לא היה מספיק ברור עד כה, מה שצריך לעשות כדי להיפטר מהשומן בבטן זה דיאטה מאוזנת ובריאה לירידה במשקל, שמכילה כמה שפחות סוכרים ומתוקים. דוגמה לתפריט אפשרי שכזה: ארוחת בוקר - יוגורט עם שיבולת שועל ופירות יער (אפשר להוסיף גם קצת שקדים); ביניים - פרי (עדיף כזה עם פחות פרוקטוז, כמו תפוח או אפרסק); ארוחת צהריים - חלבון (עוף או דג), לצד פחמימה איכותית מלאה (קינואה או קטניות), עם ירקות בריאים בתנור וגם סלט; נשנוש אחה"צ - שקדים ואגוזים; ארוחת ערב - פרוסה של לחם שיפון מלא, עם גבינה או טונה, ביצה וסלט; נשנוש לפני השינה - עוד יוגורט או חלבה ללא סוכר. בהצלחה!"

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
08/10/2021
הישארו מעודכנים

מי אחראי לשומן הבטני?
מי אחראי לשומן הבטני?  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images