103FM
103FM
האזנה לשידור החי
עכשיו בשידור
ד"ר מאיה רוזמן

שינוי בתזונה - והנפיחות עברה

סובלים מנפיחות בבטן וכאבים? ייתכן והסיבה לכך קשורה בתזונה • ד"ר מאיה רוזמן סיפרה על הגורמים השונים שמובילים לתחושה הלא נעימה


הבטן שלכם התנפחה ואתם סובלים מגזים וכאבי בטן? הפתרון לתופעה לא תמיד מתגלה דרך בדיקות רפואיות. ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לקשר בין תזונה לבין כאבי בטן, הסבירה כיצד ניתן להפחית את התחושות הלא נעימות ולשפר את איכות החיים וסיפרה על הגורמים שעשיים להשפיע על כך:

קושי בעיכול וירקות

"כדאי לשים לב לכך שגם צריכת כמות גדולה של פירות וירקות עלולה לגרום לתחושת נפיחות חזקה מאוד בבטן. אם לא לועסים היטב את הירקות והפירות, מגיעות לקיבה חתיכות גדולות וקשות של ירקות, אותן צריכה הקיבה ללוש זמן רב עד שיהיו רכות מספיק ויוכלו לעבור הלאה למעיים להמשך העיכול.

כאשר מדובר בירקות קשים, כגון מלפפון, גזר או פלפל, לקיבה יש הרבה עבודה, וירקות אלו נשארים בקיבה מספר שעות. כאשר מדובר בסלט גדול שנשאר בקיבה מספר שעות, אין פלא שמרגישים בטן נפוחה ומעיקה".

רגישות ללקטוז

"הלקטוז מפורק במעיים על ידי אנזים מסוים, ששמו נקרא על פי החומר אותו הוא מפרק: לקטאז. באופן נורמלי, כאשר צורכים כמויות גדולות של חלב, יש מספיק אנזים לקטאז פעיל במעיים, אשר מפרק את הלקטוז ומאפשר לו להיספג לגוף.

אבל במקרים של רגישות, או כאשר צורכים כמויות גדולות יחסית של חלב מבלי שמורגלים בכך, חסר אנזים פעיל, והדבר גורם לקשיים בפירוק ועיכול הלקטוז.

כדי למנוע כאבי בטן ונפיחות בגלל רגישות ללקטוז, אפשר להשתמש בתכשירים מוכנים או כמוסות המכילות את האנזים לקטאז, ואפשר גם לעבור לצריכת מוצרי סויה: חלב סויה ומעדנים מסויה מספקים לגוף אותה כמות חלבון ואותה כמות סידן, וכמובן שאין בהם לקטוז".

רגישות לגלוטן

"הרגישות לגלוטן גורמת לכאבי בטן וגזים, וכיום ההגדרה הורחבה - לא רק חולי צליאק, אלא אנשים שסובלים מכאבי בטן אבל לא נמצאו בבדיקות רפואיות כצליאקים, עשויים להיחשב רגישים לגלוטן.

אפשר לנסות ולהוציא מתפריט התזונה למשך שבוע שלם את המזונות הבאים: לחם לסוגיו, פסטה, פתיתים, סולת, קוסקוס, עוגות, עוגיות, בורגול, חיטה תפוחה, נבט חיטה, סובין, אבקות מרק, פירורי לחם, שיפון ולחם שיפון. 

הלחם הקל עלול לגרום לכאבי בטן במידה גדולה יותר מאשר לחמים רגילים. הסיבה לכך היא חשיבותו הרבה של הגלוטן בתהליך ההתפחה של הלחם, והקניית הנפח הסופי למאפה. במקרים רבים, כדי ליצור פרוסת לחם קל גדולה יותר, מוסיפים אל תערובת הקמח עוד גלוטן גולמי נקי, בכדי ליצור לחם קל גדול יותר או גבוה יותר".

גזים ממוצרי דיאט

"מסתבר כי חלק גדול מן הממתיקים המלאכותיים חסרי הקלוריות בהם משתמשים להמתקת מוצרים דיאטטיים - גורמים לכאבי בטן ולגזים. הימנעות ממוצרי דיאט יכולה לחולל נפלאות ולפתור את הבעיה תוך ימים ספורים".

משקאות מוגזים

"הגזים שנמצאים בתוך המשקאות האלו עלולים לגרום לנפיחות וכאבי בטן מרגע השתייה ועד שהם נפלטים מן הגוף".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
22/10/2021
הישארו מעודכנים

ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: 103fm