רון קופמן ואריה אלדד

"המדינה נטשה את הנגב, אם נמשיך כך נאבד אותו"

ראש אגף מבצעים לשעבר אלוף (מיל') ישראל זיו על המהומות בנגב: "מחזיר אותי לתחילת האינתיפאדה" • הדגיש: "יכולה להיות פה התקוממות עממית"


כאלפיים בני אדם הפגינו אתמול (ה') במשך שעות נגד נטיעות קק"ל בשטח של יישובים בדואים.  על פי הפרסומים, שני מפגינים פונו במצב בינוני וקל לבית החולים סורוקה כשהם סובלים מפגיעת כדורי גומי, ואף שוטר נפצע מאבן שהושלכה לעברו. אלוף (מיל') ישראל זיו, לשעבר ראש אגף מבצעים שוחח עם ניסים משעל ב־103fm והגיב לדברים.

בפתח השיחה, התייחס זיו למצב האלימות בנגב וטען כי "זה מחזיר אותי לתמונות שהיינו עדים להן בשנת 87' בשטחים - תחילת האינתיפאדה. מצב שבו הצעירים שלקחו על עצמם את האחריות הלאומנית ויצאו כנגד צה"ל. ההנהגה הפלסטינית בכלל לא ידעה את זה, היא הייתה מעורבת, הצטרפה או רכבה על הגל הזה רק יותר מאוחר".

"יש לנו לצערנו סיטואציה דומה במגזר הבדואי", הדגיש זיו, ופירט: "יש פה קבוצה של צעירים שחלקם עם ילדים או בעלים של נשים שיובאו מעזה או דרום הר חברון. יש תופעה של איסלאמיזצייה מואצת בקרב החברה הזו. בכל השנים האחרונות, שמדינת ישראל מתעלמת מהם, הם בנו סוג של אוטונומיה. אנחנו רואים סוג של התקוממות, וכמובן שמלהיטים אותה גם פוליטיקאים שרוצים להרוויח מזה את הנקודות שלהם. יכולה להיות פה ממש התקוממות עממית, אולי לא בקנה מידה של יהודה ושומרון אבל בקנה מידה שלא יאפשר את אורח החיים של תושבי הנגב".

לדעתו של זיו המצב שנוצר נגרם כתוצאה ישירה מנטישת הנגב על ידי המדינה. ניסים משעל תהה האם מדובר באמירה מוגזמת. "לצערי לא. אולי באופן טכני או רשמי אנחנו עדיין שם אבל באופן מעשי כמעט 20 שנה אין התיישבויות חדשות בנגב. לצערי הרב אני עומד מאחורי האמירה שישראל נטשה את הנגב", הבהיר.

"מדינת ישראל צריכה לשים את נושא הנגב בראש סדר העדיפויות"

על הרקע למצב העגום והאמירה כי בסיס המהומות הינו האדמות עליהם בדואים יושבים, אמר: "האדמות הן חד משמעית לא בהיבט של ויכוח משפטי על תפיסת קרקע, יש פה גם תפיסה מסורתית של הבדואים לאחוז בנגב והם רואים את עצמם הבעלים וגם הלאומנית. ששני הדברים חוברים יחד אנחנו רואים את התוצאה שאנחנו רואים. לא באמת מדובר פה על שלקחו לאיזה חקלאי את הקרקע שהוא מגדל עליה את החיטה שלו, יש פה סיפור הרבה יותר כבד מהעניין הזה".

"אני לא מאמין שיש שם כמעט בית עסק אחד שלא משלם פרוטקשן לבדואים. זה ריבונות? זה מצב שיש שם חוק? מי ששולט שם הוא בעל כוח הזרוע", ביקר, "מדינת ישראל צריכה לא להקל ראש בעניין אלא לשים את הנושא הזה בראש סדר העדיפויות שלה, זה הרבה יותר חשוב מהאומיקרון. האומיקרון יחלוף עוד שנה שנתיים, אבל אם אנחנו נמשיך ככה אנחנו נאבד את הנגב. צריך לכבוש במרכאות, לא בטנקים אבל עם נוכחות מאוד חזקה של כוחות הביטחון, לכבוש מחדש מבחינה כלכלית, תשתיתית, הקמת ישובים - הכול. צריך להקים קבינט מיוחד שיעסוק 100 אחוזים בעניין הזה".

"אין חיים אחרי האירוע - הקצין תמיד יחיה לצד האשמה"

אתמול (ה') הובאו למנוחות שני קציני אגוז רס"ן איתמר אלחרר ז"ל ורס"ן אופק אהרון ז"ל, לאחר שנהרגו באסון הירי הדו צדדי אמש (ה') בבקעת הירדן. זיו התייחס לאסון, והסביר: "למדתי מהפרסומים ומשיחות עם צה"ל שבאמת הבעיה שם נובעת גם מהנסיבות וגם מבעיה באופן עקרוני של יוזמה, שבבסיסה חיובית אבל היא לא תואמה בין הכוחות לבין המסגרת, שהביאה לנסיבות החמורות האלו".

"צריך לומר שהסיטואציה היא כזו שבגלל שיום קודם נגנב להם ציוד והם היו בחרדה מכך שייגנב להם אמל"ח נוסף. הקצינים לקחו את היוזמה שנבעה מתוך אחריות רבה. בסיום סוף יום אימונים לקחת את עצמם וללכת לסרוק את השטח כדי לראות שחלילה לא נשאר שם אמל"ח. הם גילו אחריות רבה מאוד. הבעיה היא שכמובן בנסיבות כמו שהיו שם, בחושך ובסיטואציה שסרקו דרך אמצעי ראיית לילה, שאתה רואה את העולם באפן דו ממדי, הן נסיבות שדי מחמירות את שיקול הדעת", הוסיף.

עוד מיהר להבהיר כי "צריך לזכור שהיחידה הזו, והקצינים האלו שהם חוד החנית של צה"ל, כל החיים הצבאיים שלהם הם עובדים ללחתור למגע. יחידת אגוז בנויה ללחימה בשטחים מאוד קשים, הם צריכים לפעמים להכריע את הקרב במהירות תגובה של שניות. ופה הסיטואציה הבלתי נמנעת של חוסר התיאום עם זיהוי של חמושים והקצין שהיה שם לבד, זה שירה, זה כנראה הלחיץ אותו עוד יותר והנה התוצאה הנוראית והקשה שכולנו עדים לה. זה נורא ואיום".

על חקירת הקצין שביצע את הירי, אמר "זה חיים לא חיים מה שהבחור הזה עובר ולצערנו יעבור כל חייו. אין חיים אחרי האירוע הוא תמיד יצטרך לחיות לצד האשמה הזו, הוא כבר נענש. לפי חוקי צה"ל במצב כזה יש חובה למצ"ח לחקור אבל יש פה בעיה. אם העסק הזה היה מוגדר בתנאים מבצעיים אז מצ"ח לא אמונים על החקירה הזו כי היא חייבת להיות מבצעית. בגלל שתורת השיפוט הצבאי עומדת על כך שאתה נמצא במצבים של חוסר וודאות מי שיכול לחקור את זה זה בעצם מפקדים. זו שאלה קשה אם יענישו אותו".

"אין ספק שהלקחים צריכים להילמד פה, יכול להיות שהוא צריך לעמוד למשפט פיקודי ולא חלילה בבית דין למרות הנסיבות הקשות. אני מקווה שצה"ל בעניין הזה לא יחרוג למרות הנסיבות האלו, אלא שהוא יישפט או מי שאחראי על זה באופן של שיפוש מפקדי ולא בבתי דין. זה לא פושעים, זה לא פלילי וגם לא בדיוק רשלנות. יש פה בעיה של חוסר אחריות אם באמת הנושא לא תואם כמו שאנחנו מבינים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

14/01/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל זיו
ישראל זיו  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris