אראל סג"ל

"כשדיווחתי, ראש היחידה החליטה לסגור את התיק"

רפ"'ק בדימוס משה אלעד, לשעבר חוקר ביחידת ההונאה של המשטרה, טען כי נתקל בשורה של כשלים מצידו של היועץ המשפטי לממשלה בטיוח חמור של חקירות


לפני כשש שנים, לקראת סיום תפקידו כחוקר ביחידת ההונאה של המשטרה, רפ"ק משה אלעד חשב שהגיע לשיא הקרירה המקצועית שלו כאשר הצליח לעלות על פרשת שוחד חמורה שמעורב בה שר בממשלת ישראל. בשיחה עם אראל סג"ל ויריב אופנהיימר ב־103fm, סיפר אלעד כיצד העביר את ממצאיו השערורייתיים לממונים עליו - ומפה החל להתנהל טיוח לאורך כל המערכת לאכיפת החוק. 

"בזמנו, כראש חוליית הלבנת הון, שנתיים לפני החקירה של פואד בן אליעזר הגיע אליי טופס העברה בנקאי של העברת מיליון וחצי ש"ח מחשבון איש העסקים שהורשע עכשיו בעליון. ראש היחידה החליטה שצריך לסגור את התיק. אני דיווחתי על זה, בפעם הראשונה והאחרונה, והתיק נגנז"" אמר הרפ"ק בדימוס בפתח דבריו.

לטענתו, גניזת התיק היא לא הדבר החמור היחידי שקרה. "יותר גרוע מהגניזה הלא תקינה של התיק זה שלא עדכנו את היועמ"ש, בניגוד לנוהל חקירת אישי ציבור בכירים. למשטרה היה אסור לסגור את התיק, רק היועמ"ש".

שנתיים לאחר שפרס לפנסיה, פואד בן אליעזר הודיע על מועמדות והשאלה האם אלעד קיבל מידע על קבלת כסף עלתה על הפרק. "כמעט נפלתי מהכיסא. אמרתי 'רבותיי קיבלתי לפני שנתיים, הפיקוד סגר'. אמרו שהמטה הארצי בטירוף כי הוא מועמד לנשיא המדינה ואומרים שהוא קיבל כסף. איך זה נודע למשטרה? מרשות המיסים, איך היא ידעה? כשהתיק נגנז קיבלתי הוראה להעביר פרפרזה מודיעינית קצרה לרשות המיסים. הבדיקות שעשיתי היו קטנות".

"בקיץ 2016 מתקיים דיון בכנסת על הדלפת מסמך יצחקי, שהכיל ריכוז של חשדות לכאורה על עבירות של שרים וחברי כנסת. בדיון נמצאים המפכ"ל אלשיך ומני יצחקי. מיכל רוזין שואלת את המפכ"ל ואת יצחקי 'האם מסמך יצחקי נוסד בגלל פרשת פואד שלא עשיתם שם שנתיים כלום?'. הם שתקו, מי שהוציא את האקדח המעשן בדיון זה רז נזרי. המשטרה הסבירה לו שהיו בעיות בהעברת המידע", סיפר.

"כתבו לי שהבקשה לא מתאימה לדון לפי חוק חופש המידע כי ביקשתי משהו אמורפי"

לדבריו, "רז נזרי אומר שמסמך יצחקי נוסד בגלל זה אמרתי שאני אפנה לרשויות. עוד דבר חשוב, וינשטיין, חצי שנה לאחר שהחקירה החלה ואני גמלאי, אמר שהחקירה תסתיים והנחה להקים בדיקה איך קרה שמהשטרה החזיקה חומר, לא עשתה כלום ולא עדכנה. אמרתי שאני אפנה לרשויות ופניתי למבקר המדינה. בושה וחרפה לא עשו כלום. פניתי למיכל רוזין ששאלה שאלות ונפגשה עם נזרי שאמר 'אני רוצה לראות את הדו"ח מהקצין'".

"הבאתי את כל מה שאני יודע וביקשתי מרז נזרי שיעשו בדיקה. לא קרה כלום ופניתי לחופש המידע. פה החל הקרקס, אמרו לי 'הממונה על המידע בודקים את הטענות שלך, אתה תקבל תשובות'. עוברים 60 יום, לפי חוק חופש המידע, ואני לא מקבל תשובה", הוסיף, "פניתי שוב ואמרו לי שהבקשה נעלמה. אתם מבינים את הבולשיט? כתבתי לה אולטימטום - 'אני נותן לכם 48 שעות להשיב לי, אתם בהפרת הוראת החוק'. היא נבהלה כנראה וכתבה לי למחרת שהבקשה לא מתאימה לדון לפי חוק חופש המידע כי ביקשתי משהו אמורפי ולא מידע".

למרות התשובה המפתיעה שקיבל אלעד, הוא החליט לא להתווכח עם שנאמר. אלא שאז התרחשה התפתחות בסיפור ונשלח מכתב רשמי מלשכת המשנה ליועמ"ש, עם העתק למנדלבליט, עם התנצלות.  "זה סחבת. בקיץ 2019 קיבלתי מייל שאומר 'בדקנו לעומק אבל אסור למסור לך את ממצאי הבדיקה על פי דין כי זה קשור לחקירה'. רבותיי, זה בולשיט אבל לא התווכחתי. הגשתי בקשה למסקנות, עוד פעם עובר זמן, לא ענו, הגשתי עתירה לביהמ"ש המחוזי בירושלים נגד היועמ"ש מנדלבליט והממונה על חוק חופש המידע. לצערי העתירה לא נדונה אבל הפרקליטות בתגובה אמרו שהם דוחים את הבקשה שלי לעתירה".

"סיפורי בדיות מצוצים מהאצבע - כל הבדיקות היו רק ביאח"ה"

בסיום השיחה, ציין רפ"ק בדימוס משה אלעד כי "אמרו 'שנסיים את המסקנות נפרסם לציבור', חיכיתי. בקיץ 2020 פניתי לח"כ עמית הלוי, שהגיש שאילתה לפני שנה לשר המשפטים ניסנקורן, ופה מתחילה השערורייה. ניסנקורן, ואין לי טענות אליו, אמר שהמשטרה הייתה בסדר כי סגרה את התיק לאחר שבדקה ופנתה לגופים חיצוניים".

"רבותיי, לא היה ולא נברא - זה סיפורי בדיות מצוצים מהאצבע. כל הבדיקות היו אך ורק ביאח"ה, לא פניתי לגורם חיצוני. הוא גם לא אמר למה המשטרה לא עדכנה", תקף.

נמסר בתגובה: מבדיקה יסודית ומקיפה של הטענות בדבר כשל של המשטרה אשר גרם לעיכוב בפתיחת החקירה נגד בנימין (פואד) בן אליעזר ז"ל, עולה כי לא היתה התעלמות מהמידע והמשטרה פעלה על פי הנהלים. בהתאם לכך לא נמצאה באותה עת תשתית ראייתית המצדיקה פתיחה בחקירה פלילית. נציין כי מאז הגשת התלונה, טויבו הממשקים בין הגופים השונים. כמו כן תוקן חוק איסור הלבנת הון, התיקון מאפשר העברת מידע באופן ישיר מהרשות לאיסור הלבנת הון ישירות לרשות המיסים ללא מעורבות של המשטרה או גורם נוסף.

עריכה: שני רומנו

23/01/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משטרת ישראל - צילום ארכיון
משטרת ישראל - צילום ארכיון  |  צילום: דוברות משטרת ישראל
Paris