אראל סג"ל

"הממשלה צריכה להתייעץ עם האופוזיציה בהקמת ועדת החקירה"

שר המשפטים לשעבר חיים רמון הגיב לועדת הבדיקה שהוקמה ע"י הממשלה על פרשת הריגול המשטרתית: "יש בעיה באמון הציבורי, במי כן? ועדת חקירה ממשלתית"


חשיפת 'כלכליסט' לפיה המשטרה חדרה לטלפונים של עשרות אנשי מפתח בציבוריות הישראלית ממשיכה לעורר סערה בציבוריות הישראלית. שר המשפטים לשעבר חיים רמון התייחס לכך בשיחה עם אראל סג"ל וחן ליברמן ב־103fm.

תחילה, שאל סג"ל את רמון על הדיון שערכה הממשלה בנושא עם היועצת המשפטית החדשה לממשלה גלי בהרב-מיארה. "עד כמה מקובל שממשלה תשב עם יועמ"ש ותדון בשאלה איך לעסוק באירוע שהוא ללא ספק אירוע פלילי עברייני, כשהם דנים בעצם בפגיעה לכאורה שנעשתה ביריב פוליטי מובהק שלהם, והם צריכים להחליט מה יעשו. אתה זוכר דברים כאלה?" שאל סג"ל.

רמון השיב: "הדברים האלה קיימים בישראל הרבה שנים בגלל עירוב התפקידים בין היועמ"ש לתובע הכללי. אני אתן דוגמה – מנדלבליט בא והעמיד לדין את נתניהו. בו זמנית הוא ישב איתו עשרות פגישות או לפחות פגישות לא מעטות בכובעו כיועמ"ש. זה הטירוף שיש בישראל, התפקיד הזה הוא בלתי אפשרי שיוצר ניגוד עניינים מובנה והרבה מאוד חשדות לתיאום עמדות ודברים מהסוג הזה".

עוד אמר: "אומרים, 'מי יחקור את החוקרים?' מדינת ישראל הקימה שני גופים שצריכים לחקור את החוקרים - נציב קבילות על תלונות נגד הפרקליטות שסורס על ידי המבוקרים. למשל, דוד רוזן (נציב לשעבר) קובע בדו"חות שפרקליטים רימו, שיקרו, העידו שקר. אסור לו לפרסם את השם והם יכולים לבוא לבג"ץ נגדו. והוא, עצמו, כשסיכם את תקופת כהונתו הוא בא ואמר 'אין לי שיניים. אם לא ישונה החוק, התפקיד הזה מיותר'".

סג"ל הוסיף: "מי שסירס את זה היו האדונים ניצן ומנדלבליט בגיבוי של שרת המשפטים איילת שקד והקימו פה נציבות חסרת שיניים לחלוטין". רמון הסכים איתו והמשיך: "עכשיו אנחנו הולכים למח"ש. הברית בין שי ניצן לבין רוני אלשיך הביאה לכך שמונתה ראשת מח"ש הכי בעייתית שיש, כולם הופתעו. מח"ש סורס. אף אחד היום לא בא ואומר שמח"ש צריכה לחקור".

בתגובה, חן ליברמן שאלה: "אז מי כן צריך לחקור?" רמון אמר: "אם הנחקרים הפוטנציאליים לא היו מסרסים את שני הגורמים הללו, הם היו צריכים לחקור".

"התשובה שלי היא פשוטה, לא ועדת חקירה ממלכתית"

בהמשך הסביר רמון, איך לדעתו צריך לחקור את נושא ההאזנות לכאורה. "התשובה שלי היא פשוטה, לא ועדת חקירה ממלכתית, למה? מכיוון שהכי חשוב זה שיהיה אמון ציבורי מלא במסקנות הוועדה. רק לפני חודש בית המשפט העליון אישר מעשים לא חוקיים של המשטרה - לא בעבירת רצח ולא ביטחון המדינה - אלא בהטרדת עד שהעונש עליה הוא שלוש שנים, וזה לא פשע אלא עוון. אז יש בעיה באמון הציבורי. עכשיו, מי כן? ועדת בדיקה ממשלתית לפי 9 א'. זו ועדת חקירה שיש לה את כל הסמכויות של ועדת חקירה ממלכתית, אבל מי שממנה זו הממשלה. עכשיו הממשלה נתונה לביקורת ציבורית וללחץ ציבורי, והיא תבין שאם לא יתמנו אנשים שהם מהסוג שייזכו לאמון ציבורי והמסקנות שלהם יזכו לתמיכה ציבורית, אזי חבל על הזמן", וקרא גם להתייעץ עם האופוזיציה בנושא כי "זה הדבר הכי רגיש שיכול להיות".

אז מי יהיה בוועדה? רמון הציע את שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן. "הוא אדם ישר. הוא לא מחויב לשום דבר במערכת, הוא בא ומבקר", טען. 

עריכה: עופרי גליכמן ואמיתי דואק

09/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חיים רמון
חיים רמון  |  צילום: יוסי אלוני/פלאש90
Paris