ד"ר מאיה רוזמן

חג פורים שמח ובריא

רגע לפני שמתחפשים וזוללים, ד"ר רוזמן חשפה איך ניתן לשדרג את אוזני ההמן: "המילויים העדיפים הם חלווה ללא סוכר - לפרג יש ערך תזונתי נפלא"


חג פורים בפתח ויחד איתו אוזני ההמן ומשלוחי המנות הטעימים. לכבוד כך, ד"ר מאיה רוזמן חשפה כיצד ניתן לשדרג אותן למעט יותר בריאים.

תחילה הסבירה, "אוזן המן לא שונה בערך התזונתי מכל עוגייה. ההבדל הוא בעיקר בצורה כמובן. אז כמו בכל עוגייה, המרכיבים שהופכים אותה למזיקה לבריאות, כרגיל - סוכר לבן, קמח לבן, ומרגרינה, ועל האריזה של אוזני ההמן שקונים ברשתות השיווק יש רשימת רכיבים מפורטת שכוללת לפעמים את כל אלו, ולפעמים גם עוד כל מיני דברים כמו שוקולד למריחה עם עוד שומנים מוקשים, ולפעמים גם חומרים משמרים".

עוד פירטה לגבי כמות הקלוריות: "באריזות שיש בהן אוזני המן גדולות, זה יוצא אפילו 170 קלוריות לאחרת, ובמאפיות יוקרתיות, כמובן יש הרבה יותר קטנות וזה פחות קלוריות. במאפיות גם יש סיכוי שישתמשו בחמאה במקום במרגרינה בחלק מהמקרים, כמובן שיש לזה עדיפות. אבל באופן כללי אפשר להגיד שככל שהבצק דק יותר, אז יש יותר מקום למילוי. אם בוחרים במילוי בריא, אז זה כמובן משדרג את הערך התזונתי".

לדברי רוזמן, "עוד שיטה להפוך את אוזני ההמן לבריאות יותר היא להכין בצק מקמח שקדים במקום קמח חיטה. זה מצמצם את כמות הפחמימות, יש בקמח השקדים גם שומנים איכותיים, סידן, ברזל, חלבונים, והאינדקס הגליקמי יותר נמוך. זה יותר מתאים אם סובלים מנטייה לסוכרת או שומני דם גבוהים".

ומה המילויים העדיפים? "חלבה ללא סוכר, הטחינה ממנה עשויה החלווה, מכילה חלבונים, ברזל, סידן, ויטמינים חשובים, וגם בבית אפשר להכין מילוי מטחינה, קקאו וסילאן שמערבבים, יוצא יותר בריא. אם המילוי מכיל גם אגוזי מלך או אגוזים אחרים שאוהבים, זה גם משדרג. אפשר גם אולי להשתמש בפירות יבשים במקום סוכר, גם רעיון".

ומה עם הפרג שהוא המילוי הנפוץ ביותר שמאפיין את החג? הפתעה: "יש לו ערך תזונתי מהמם ונפלא. במשפחת צמחי הפרג מינים רבים, אחד מהם הוא פרג האופיום, מפיקים ממנו את האופיום, אבל גם את זרעי המאכל. מפיקים ממנו גם תרופות כמו מורפין, קודאין לשיכוך כאבים, ונרקוטין שהוא סם מרגיע".

עוד אמרה: "בזרעי הפרג יש 500 קלוריות למאה גרם ו־43 אחוזי שומן. אבל אני לא יודעת אם צריך לספור את כל הקלוריות האלה, כי אם הפרג לא ממש טחון היטב, אז הוא לא מתעכל כל כך וחלק ממנו יוצא שלם החוצה. אז כמות הקלוריות קצת יותר קטנה ממה שאנחנו מדמיינים".

ד"ר רוזמן המשיכה להסביר על הפרג: "יש בו המון מינרלים, יש פי 10 יותר ברזל ב־100 גרם של פרג, יחסית ל־100 גרם של חזה עוף. ובפרג יש גם המון סידן, יותר מכל הגבינות שאני יכולה לחשוב עליהן, כולל גבינות צהובות. הוא אחד המילויים הכי בריאים. אם אפשר לשים שקדים יחד איתו, אגוזים, נניח תמרים במקום סוכר, אז מתקבלת עוגיית אוזן המן עם ערך תזונתי לא רע בכלל".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
11/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אוזני המון
אוזני המון  |  צילום: קובי גדעון\פלאש90
Paris