אודי סגל וענת דוידוב

"מדובר באירוע חסר תקדים ביחסי ישראל והעולם הערבי"

ברק רביד ('וואלה') על המפגש הצפוי בין רה"מ בנט, נשיא מצרים א־סיסי ומנהיג איחוד האמירויות בן זאיד: "אם לא תהיה תמונה מהמפגש - מעורר דאגה"


ראש הממשלה בנט הגיע אתמול (ב') למצרים לפגישה עם הנשיא א־סיסי ויורש העצר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד. ברק רביד ('וואלה') שוחח עם גולן יוכפז ואריה אלדד ב־103fm על כך.

"אני חושב שהמפגש די מפתיע. אני יודע על הנסיעה של בנט למצרים מיום חמישי. אתמול (ב') בעצם פורסם שבנט במצרים, אלא שאז גם הגיע למצרים, לפתע, יורש העצר של אבו דאבי מוחמד בן זאיד ואז התברר שגם הוא מצטרף לחגיגה הזאת ולאותה פגישה משולשת, שהיא באמת אירוע חסר תקדים ביחסי ישראל עם העולם הערבי", אמר רביד.

עם זאת, הדגיש: "אני חושב שנצטרך לראות עדיין איך הדבר הזה יוצג בפומבי. אין תמונות וגם לא יצאה אף הודעה רשמית. זה די משונה. אני רוצה לקוות שזה הכול קשור לנוהג של האמירתים לפרסם דברים רק אחרי שהם קורים, ולא שזה איזשהו חשש להציג תמונה משותפת עם ראש ממשלת ישראל, כי אז זה סימן לא טוב".

לדבריו, לפגישה הזאת אין קשר למשא ומתן בין המעצמות לאיראן על הסכם גרעין. "לפעמים אני נדהם מכמות הספינים והקשקושים שמתפרסמים", טען רביד, והוסיף: "הפגישה הזאת, רק שתבינו, הרעיון לקיים אותה עלה בחודש דצמבר. לפני 4 חודשים התחילו לדבר על זה. אם יש דבר אחד שכבר למדתי מ־10 שנים של סיקור הסכמי גרעין עם איראן, זה שמידת הידע של ישראל וההבנה בנושא הזה, היא מוגבלת".

מה נושאי השיחה העיקריים בפגישה בשארם א־שייח?
"אני חושב שיש הרבה מאוד נושאים. כמובן שאיראן זה אחד הנושאים, אבל אני חושב שיש עוד הרבה מאוד דברים אחרים שקורים".

מתיחות ביחסים בין ארה"ב לאיחוד האמירויות

בהמשך התייחס רביד למתיחות בין ארה"ב לאיחוד האמירויות, והסביר את הסיבות לכך. "די ברור שנושא אוקראינה הוא נושא מרכזי היום, כיוון שהוא משליך על כל האזור. שימו לב שבעולם הערבי נקטו קו שהוא מאוד דומה לקו הישראלי, הוא אפילו יותר קיצוני - כלומר, לפיד מגנה את רוסיה לפעמים, בנט לא, אבל בעולם הערבי לא מגנים את רוסיה", אמר, והוסיף: "וארה"ב שהיא בעלת הברית גם של מצרים וגם של איחוד האמירויות לא הכי אוהבת את זה. זה מתחבר למתיחות רחבה יותר ביחסים בין ארה"ב לבין הרבה מאוד מדינות באזור. המלחמה באוקראינה הוציאה את המתיחות הזאת אל מעל פני הקרקע".

הפגישה בין בנט, א־סיסי ובן זאיד, זה יותר איתות לוושינגטון מאשר לטהרן?
"אני לא יודע אם זה יותר או פחות, אבל ללא ספק, לפחות כמו שזה מכוון לאיראן, זה מכוון לארה"ב. בדרך כלל כשהיינו רואים פסגות מדיניות כאלה, היה נמצא שם או נשיא אמריקני או שר חוץ אמריקני".

פה, הם עושים את זה לבד.
"בדיוק. הרי מה המסר? המסר הוא, 'אנחנו יכולים להסתדר לבד'".

אך, לדברי רביד, הדבר החשוב ביותר מהפגישה היא תמונה משותפת. "באירועים כאלה, התמונה היא המסר לעולם ולאזור, וגם היעדר תמונה היא מסר", אמר רביד.

לקראת סיום השיחה, טען רביד "היה לנו פה ראש ממשלה 12 שנה שכל היום דיבר על כמה היחסים האישיים שלו מעולים עם כולם וכמה רק הוא יכול, ומה גילינו? מתחלפת ממשלה, הכול ממשיך, הכול בסדר. בסוף, מדינת ישראל יותר גדולה מכל פוליטיקאי שעומד בראשה ומתחלף אחת לכמה שנים".

עריכה: אמיתי דואק

22/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נפתלי בנט
נפתלי בנט  |  צילום: EMIL SALMAN/POOL
Paris