איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אנחנו הולכים להוריד את יוקר המחיה"

סגן השר אביר קארה על הרפורמה שהציג עם שרת הפנים שקד להקלות ברישוי לעסקים: "יש 150 אלף עסקים במדינה שהם טעוני רישוי, המהלך נוגע ל־45 אלף מהם"


שרת הפנים איילת שקד, וסגן השר אביר קארה ממפלגת ימינה הציגו רפורמה חדשה שאמורה להקל על רישוי לבעלי העסקים, לדבריהם היא נוגעת לאלפי עסקים בישראל והיא תחסוך תקציבים רבים לעסקים בישראל. גדעון אוקו שוחח ב־103fm עם סגן השר קארה אשר שיתף על היוזמה.

"אנחנו עושים סדר בצו רישיון העסקים והולכים להוריד את יוקר המחיה", הכריז סגן השר קארה בפתח דבריו, "אנחנו הולכים לחסוך למשק הישראלי חצי מיליארד שקל בשנים הקרובות ולהוריד סדר גודל של 4 מיליון ימי המתנה שבהם בעלי העסקים נדרשים לרדוף אחרי האישורים האלו. להיות בעל עסק בישראל זה כמו להיות במירוץ עכברים, אתה כל הזמן רודף סביב הזנב של עצמך".

הרפורמה אותה הציגו שרת הפנים שקד וקארה תגע בכלל העסקים שהם טעוני רישוי במדינת ישראל. "יש 150 אלף עסקים במדינה שהם טעוני רישוי, שליש מהעסקים האלו הרפורמה שאנחנו מובילים היום הדבר הזה נוגע בהם. אם אתה זוכר הייתה לנו רפורמה מאוד גדולה בקיץ של ייבוא תמרוקים, והייתה גם בעיה שאם אתה ייבואן של תמרוקים או יצרן של תמרוקים כדי לאחסן אותם אתה חייב רישיון עסק, את הצו רישיון עסק הזה גם בו אנחנו מטפלים ומבטלים חלק גדול ממנו", הסביר.

"המשמעות הכלכלית היא אדירה וענקית, מדובר בחצי מיליארד ש"ח לבעלי העסקים", טען, והוסיף: "אנחנו יודעים שכדי להגדיל את רווחת הציבור צריך שמישהו ישלם מיסים, צריך להגדיל את הרווחים של בעלי העסקים. אתה לא יכול להגדיל את הרווחים של בעלי העסקים שמה שמפריד ביניהם לבין ההצלחה זה אלפי חוקים עקומים שמדינת ישראל החליטה שהיא מחוקקת. עושים הכול כצדי שהעסקים הקטנים והבינוניים לא יוכלו להצליח - הממשלה היא לא הפתרון, היא בדרך כלל הבעיה. אנחנו היום מציבים הרבה מאוד פתרונות ואת הפתרונות הטובים ביותר ליוקר המחיה נמצאים במגזר הפרטי".

"רגולציה זה כמו חסם עורקים, שמת חזק מדי - אתה קוטע את האיבר"

לדבריו, "אנחנו לא מתעסקים בתוכן, אלא ממש בביטול של הפריט עצמו. למשל מסעדה, בית קפה ופאבים, יש 24 אלף עסקים כאלו ואנחנו חוסכים להם עשרת אלפים ש"ח לעסק. אנחנו מבטלים להם את אישור המשטרה. המשטרה עד היום הייתה נותנת אישור עבורם, כדי שהם ימכרו יין. פיצרייה שמוכרת בירה ושולחת בירה, זה לא מקום לממכר אלכוהול, זה לא פאב. אתה לא יכול לפתוח את המקום עד שאין אישור משטרה. כל זה יקרה תוך שבועיים וחצי. למשל פנצ'ריות, הובלת רכבים ועסקים קטנים שנמצאים בתוך קניונים - לוקח להם 152 ימים להוציא רישיון עסק בממוצע. העסקים האלו באף מקום בעולם לא טעוני רישוי, זה לא קיים. תאר לעצמך איזה חיסכון זה".

בשבוע האחרון מדינה שלמה סערה בעקבות הימצאות חיידק הסלמונלה במוצרי שטראוס וריקול הענק של החברה. האם הרפורמה הצפויה לצאת לדרכה בעוד כשבועיים לא תחשוף את הציבור לסכנה? סגן השר קארה הבהיר כי "בדיוק הפוך. רגולציה זה כמו חסם עורקים, שמת חזק מדי אתה קוטע את האיבר. במדינת ישראל משתמשים ברגולציה בצורה לא סבירה לעסקים, זה מייצר המון שוק שחור ועבודה מסביב. עשיתי עבודה מאוד מקיפה על מסעדות בישראל, הרגולציה על בעלי המסעדות הרבה יותר כבדה מכל מקום בעולם המערבי".

"עשינו בדיקה איפה יש יותר חיידקים, במקומות בהם יש יותר חופש לבעלי העסקים להפעיל אותם והרגולציה היא תוצאתית ולא תהליכית לעומת אצלנו. מהבדיקות שעשינו גילינו שבישראל יש יותר כמויות של חיידקים מאשר במקומות אחרים בעולם. מתעסקים בשטויות, במקום להתעסק בסוג המשטח, גובה המשטח, גובה המד של המקרר וצבע הקרמיקה, צריך להתעסק ישירות בכמה חיידקים יש על המשטח, תזמינו תברואן אחת לתקופה מסוימת ותפתרו את כל שאר הדרישות האחרות. רגולציה חייבת להיות אפקטיבית, כזו שמונחת תוצאה ולא תהליך, שלא תשים חסמים מיותרים ותפגע במשק", הדגיש.

"הרבה מאוד הקלות לטובת הציבור הישראלי"

בהמשך, תהה אוקו האם לא דרושה חקיקה בכנסת על מנת להוציא את הרפורמה לפועל, וסגן השר קארה השיב: "מהרגע שהשרה חותמת על הצו תוך שבועיים וחצי כל הרפורמה וכל הדברים האלו נכנסים לתוקף. הרבה מאוד הקלות לטובת הציבור הישראלי". עוד התייחס לטענה כי ייתכן ומדובר בניסיון לצבור הישגים נוספים רגע לפני התפרקות הממשלה: "אנחנו עובדים על הדבר הזה מאוגוסט בצורה מאוד מאומצת, זה לא הלך בקלות. אני חושב שאנחנו צריכים להעביר עכשיו הרבה מאוד דברים, כבר סיכמתי עם שר האוצר שאת רשת הביטחון לעצמאים אנחנו עד סוף המושב הזה מעבירים בקריאה שנייה ושלישית".

"באיחור מאז גל האומיקרון", טען אוקו, וקארה חידד: "אתה מתבלבל בין שני דברים, רשת הביטחון זה מתוך הפרשה קיימת לביטוח לאומי. בפתח המושב החוק הראשון שעומד להעלות זה האומיקרון". בתגובה לאמירותיו אמר אוקו כי "תסכים איתי שזה הרבה אחרי המועד המקורי שקיווית גם אתה שזה יכנס לתוקף". קארה הסכים עם דבריו ואף חיזק: "לא היינו צריכים להתעכב בנושא הזה. אני שמח שהיה לי הרבה פעמים את הפוזיציה הנכונה ואת המקום בו להפעיל את הלחץ הנכון כדי שהדברים האלו יקרו. באתי לעבוד לטובת הציבור וזה מה שאני עושה".

המשבר הפוליטי אליו נקלעה הממשלה הנוכחית מדאיג רבים, זאת נוכח העובדה כי חוסר הרוב הכנסת עלול להוביל לסחיטת הקואליציה. סגן השר קארה מיהר להרגיע: "לא תהיה מוטיבציה מאוד גדולה להרבה חברי כנסת להזיק לציבור הישראלי באמצעות רגולציה מיותרת. הרי מה עושים? מביאים עוד חוקים, כשיש המון חוקים יש רגולציה מיותרת. דווקא עכשיו אני חושב שאנחנו נצנן את התקופה הזו ואני בהמשך אצטרך לבטל פחות חוקים וזה כבר יותר טוב. מצד שני יש חוקים שלדעתי יגידו בהסכמה כללית בעיקר כמו האומיקרון ורשת הביטחון לעצמאים".

"זו לא רשימה משותפת, שום דבר שם לא קשור לשותפות - זו המפולגת"

האם התקציב יעבור? "כן. דווקא תקציב זה החלק הקל. אנחנו לא שישים שישים, יש 60־54. אני בכלל לא מתייחס למשותפת, מבחינתי זו סיעה לא קיימת. מבחינתי הם לא קיימים ולא נמצאים, מי שרוצה לעבוד לטובת הציבור הישראלי שיבוא להעביר. זו לא רשימה משותפת, שום דבר שם לא קשור לשותפות - זו המפולגת. לא מדובשם ולא מעוקצם, לא רוצה מהם שום דבר".

"בתקציב צריך רוב, לא 61. בתקציב מה שקורה זה עוגה שלמה שמחלקים אותה בין כל מיני מקומות ודווקא פה במצב הפוליטי הזה יהיה אפשר להביא הרבה מאוד הישגים לטובת הציבור ששלח כל אחד לטובת הציבור ששלח אותו לכנסת ואולי עוד הציבור ירוויח מזה הרבה יותר ממה שהיה עד עכשיו", סיכם.

עריכה: שני רומנו 

01/05/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


סגן השר אביר קארה
סגן השר אביר קארה  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris